W skrócie:
Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem chrupiącej marchewki i soczystego jabłka to jedna z najczęściej przygotowywanych przeze mnie surówek do obiadu. Robi się ją niemal błyskawicznie, ze składników, które dostępne są przez cały rok. Proponuję nieco urozmaicić jej tradycyjny smak i dodać szczypiorek lub cebulkę, a także odrobinę ziół prowansalskich, w których skład wchodzi m.in. oregano, tymianek i bazylia.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszną surówkę z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka
czas przygotowania: 15 minut
porcja: dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 kapusta pekińska,
- 1 jabłko,
- 2 marchewki,
- szczypiorek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
- opcjonalnie 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Zobacz także: 7 najlepszych surówek do obiadu. Sprawdzone przepisy na proste i smaczne dodatki do obiadu. Idealne na wiosnę
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka?
- Umyj i osusz marchewki, jabłko, kapustę pekińską i cytrynę.
- Kapustę pekińską posiekaj w małe paski i przełóż do salaterki.
- Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Dodaj do kapusty.
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do surówki.
- Cytrynę przekrój, wyciśnij z niej sok i polej surówkę.
- Szczypiorek drobno posiekaj. Posyp nim surówkę.
- Dopraw surówkę solą, pieprzem i olejem. Możesz także dodać odrobinę ziół prowansalskich. Wymieszaj.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?