Szybka surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Przepis na surówkę w 15 minut. Najlepszy dodatek do obiadu

Katarzyna Puczyńska
Pyszna i soczysta surówka z kapusty pekińskiej. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Pyszna i soczysta surówka z kapusty pekińskiej. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Surówki powinniśmy jeść jak najczęściej. To pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Proponuję przygotować surówkę z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Jest wyrazista, lekka i pysznie smakuje zarówno do kotleta schabowego, jak i gulaszu, ale może być też lekką przekąską. Co ważne, zrobisz ją w jedynie 15 minut. Wypróbuj przepis.

W skrócie:

Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem chrupiącej marchewki i soczystego jabłka to jedna z najczęściej przygotowywanych przeze mnie surówek do obiadu. Robi się ją niemal błyskawicznie, ze składników, które dostępne są przez cały rok. Proponuję nieco urozmaicić jej tradycyjny smak i dodać szczypiorek lub cebulkę, a także odrobinę ziół prowansalskich, w których skład wchodzi m.in. oregano, tymianek i bazylia.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszną surówkę z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka

czas przygotowania: 15 minut
porcja: dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska,
  • 1 jabłko,
  • 2 marchewki,
  • szczypiorek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka?

  1. Umyj i osusz marchewki, jabłko, kapustę pekińską i cytrynę.
  2. Kapustę pekińską posiekaj w małe paski i przełóż do salaterki.
  3. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Dodaj do kapusty.
  4. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do surówki.
  5. Cytrynę przekrój, wyciśnij z niej sok i polej surówkę.
  6. Szczypiorek drobno posiekaj. Posyp nim surówkę.
  7. Dopraw surówkę solą, pieprzem i olejem. Możesz także dodać odrobinę ziół prowansalskich. Wymieszaj.
Pyszna i soczysta surówka z kapusty pekińskiej. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Szybka surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Prz...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni