Chrupiące placki z ryżu w stylu zero waste. Łatwy przepis na danie ze składników znalezionych w lodówce. Sprawdzi się, gdy nie wiesz co jeść

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Chrupiące placuszki z ryżu to znakomity sposób na wykorzystanie resztek z obiad. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Chrupiące placuszki z ryżu to znakomity sposób na wykorzystanie resztek z obiad. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Domowe placki z ugotowanego ryżu to znakomity sposób na użycie składników zalegających w spiżarni i lodówce. Można skorzystać z ryżu pozostałego po posiłku i dodać warzywa, których termin spożycia zbliża się ku końcowi. W tej odsłonie placuszki pachną orientalnymi przyprawami i aż proszą się o wzięcie dokładki.

W skrócie

Domowe placki z ryżem można usmażyć na oleju albo upiec w piekarniku formując z nich zgrabne burgery. Do masy ryżowej można dodać startą bulwę selera, cukinię, czerwoną paprykę, a także pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Aby danie miało więcej błonnika, zachęcamy do użycia brązowego ryżu, ale w tym przepisie sprawdzi się każdy jego rodzaj. Wypróbuj przepis na smakowite placuszki z ryżem na obiad lub kolację.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć etapy przygotowania placków z ryżem

Placki z ryżu – przepis na słono

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 szklanka brązowego ryżu,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • 1/2 łyżeczki suszonego chilli,
  • łyżeczka soli,
  • 20 ml wody,
  • 3 jajka,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 60 ml oleju do smażenia lub 20 ml do posmarowania przed pieczeniem.

Jak zrobić placki z ryżem?

Przygotowanie:

  1. Brązowy ryż należy wypłukać i gotować w garnku z grubym dnem przez 25 minut. Można też użyć ryż wcześniej ugotowany i pozostały po obiedzie.
  2. Ugotowany ryż można zblendować lub dokładnie wymieszać przy pomocy łopatki razem z wodą i jajkiem na gładką masę.
  3. Następnie trzeba umyć, obrać warzywa i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce.
  4. Wszystkie składniki trzeba wymieszać z warzywami w szerokiej misce.
  5. Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki.
  6. Do masy ryżowej trzeba dodać przyprawę curry, sól, pieprz i suszone chilli.
  7. Na patelni trzeba rozgrzać olej i masę na placki z ryżu smażyć do osiągnięcia złotego koloru.
  8. Można także z masy przygotować burgery i uformować z nich okrągłe placki. Na wierzchu trzeba posmarować je olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza na 15-20 minut.
  9. Gotowe placki z ryżu można podawać z jogurtem greckim i posypać natką pietruszki.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania placków z ryżu

Sposób podania placków z ryżu

Domowe placki z ryżu można podawać z mizerią, tzatzikami albo z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego. Usmażone placki świetnie smakują posypane koperkiem albo świeżymi listkami kolendry. Takie placki będą też znakomitym pomysłem do wzięcia jako lunch do pracy lub jako drugie śniadanie do szkoły. Dobrze smakują podane na ciepło i na zimno.

Chrupiące placuszki z ryżu to znakomity sposób na wykorzystanie resztek z obiad. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Chrupiące placki z ryżu w stylu zero waste. Łatwy przepis na...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!