Prawdziwy tatar na przystawkę. Poznaj przepis na klasyczną przystawkę z wołowiny. Przysmak dla odważnych smakoszy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tatar tradycyjnie podawany jest żółtkiem, posiekaną cebulą i kaparami.
Tatar tradycyjnie podawany jest żółtkiem, posiekaną cebulą i kaparami. 123rf.com/rozmarina/zdjęcie ilustracyjne
Klasyczny tatar to tradycyjna przystawka kuchni polskiej wykonywana z siekanego mięsa wołowego. Takie mięso doprawia się pieprzem, ostrą musztardą, cebulą i siekanymi ogórkami kiszonymi. Przed podaniem ozdabia się żółtkiem, które miesza się z tatarem przed spożyciem. Podpowiadamy przepis na domowego tatara.

W skrócie

Prawdziwy tatar wołowy powinien być zrobiony z wysokiej jakości mięsa. Należy sięgać po miękkie mięso, które pod wpływem siekania lub mielenia w maszynce do mięsa stanie się jednorodne i w połączeniu z innymi składnikami zyska niemal aksamitną konsystencję. Z racji, że mięso będzie spożywane na surowo, konieczne jest użycie produktów przeznaczonych do jedzenia bez obróbki termicznej. Powinny być one poddawane ścisłej kontroli, aby wyeliminować ryzyko zatruć pokarmowych. Wypróbuj prosty przepis na tatara wołowego z cebulką.

Tatar – przepis z wołowiny

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 200 g rostbefu lub ligawy,
  • 10 ml oleju rzepakowego,
  • 20 ml wody,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • opcjonalnie: 10 ml sosu sojowego lub Worcestershire.

Do podania:

  • 1 mała cebula,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki ostrej musztardy np.: Dijon,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 4 marynowane grzyby np.: borowiki,
  • 1 łyżka szczypiorku,
  • 1 łyżka natki pietruszki.

Jak zrobić tradycyjnego tatara?

Przygotowanie:

  1. Mięso wołowe przed siekaniem powinno być schłodzone w lodówce. Nie wolno używać mięsa mrożonego i rozmrażanego, gdyż to psuje konsystencje tatara.
  2. Jajka należy dokładnie umyć i sparzyć. Następnie oddzielić białka od żółtek.
  3. Wybrane dodatki do tatara należy posiekać w drobną kostkę. W wersji podstawowej spotkać można cebulę, kiszone ogórki i marynowane grzyby.
  4. Mięso wołowe należy posiekać drobno na desce przy pomocy szerokiego noża. Mięso na tatara można także zmielić w maszynce.
  5. Posiekane mięso wołowe należy przełożyć do miski i wyrabiać dłońmi z olejem i wodą. W tym momencie można też dodać sos sojowy lub sos Worcestershire.
  6. Z mięsa należy uformować dwie okrągłe porcje przypominające kotlety lub hamburgery.
  7. Mięso na tatara należy ułożyć na talerzach. W obu porcjach wołowiny należy zrobić dołek i umieścić w każdym po jednym żółtku.
  8. Przed podaniem tatar powinien być obłożony posiekanymi dodatkami i z kleksem musztardy.
  9. Tatar może być udekorowany posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sposób podania tatara

Prawdziwy tatar zazwyczaj podawany jest ze świeżym pieczywem i masłem. W PRL-u przystawkę podawano w ramach zakąski w lokalach gastronomicznych. W wersji najbardziej ubogiej tatar składał się z mięsa wołowego serwowanego z cebulą, kiszonym ogórkiem, żółtkiem i musztardą.

Nowe wersje tatara

Warto przypomnieć, że współcześnie tatar kojarzy się wielu osobom z formą podania. Dlatego spotkać można kulinarne interpretacje przystawki w formie tatara z łososia, śledzia, krewetek lub w wersji wegańskiej jako tatar z buraków, które w rzeczywistości są rodzajem sałatki.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!