Tradycyjne ozorki w sosie chrzanowym. Odkryj przepis na tani obiad z wieprzowiny. Prawdziwy przysmak jak za dawnych lat

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Klasyczne ozorki w sosie chrzanowym to danie na każdą kieszeń. Przed podaniem można je posypać posiekaną natką pietruszki.
Klasyczne ozorki w sosie chrzanowym to danie na każdą kieszeń. Przed podaniem można je posypać posiekaną natką pietruszki. 123rf.com/padabed/zdjęcie ilustracyjne
Domowe ozorki w sosie chrzanowym to prosty sposób na zrobienie podrobów. Smaku nadaje im kremowy sos chrzanowy. W czasach PRL-u były podawane w barach mlecznych i na stołówkach pracowniczych. Wypróbujecie przepis na ozorki, które rozpływają się w ustach.

W skrócie

Ozorki wieprzowe przed dalszym gotowaniem należy dokładnie oczyścić i obgotować we wrzątku z przyprawami. Dopiero wtedy można przełożyć je do lodowatej wody i przestudzone obrać z wierzchniej błony. Ważne, aby przed gotowaniem ozorów w bulionie warzywnym wyciąć z nich gruczoły ślinowe znajdujące się przy nasadzie.

Ozorki w sosie chrzanowym – przepis na klasyczny obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g ozorków wieprzowych,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku.
  • 1 l wody,
  • sól,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka.

Sos chrzanowy:

  • 10 g masła,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 350 ml wody,
  • 1 łyżka świeżo startego chrzanu lub chrzanu ze słoika,
  • szczypta soli.

Jak zrobić ozorki w sosie chrzanowym?

Przygotowanie:

  1. Na początku w dużym garnku trzeba zagotować wodę. Następnie należy do niej dodać obraną i pokrojoną w grube plastry marchewkę, korzeń pietruszki i cebulę. Wodę należy doprawić czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym, ziarnami pieprzu i solą.
  2. W tym wywarze należy gotować ozorki, aż będą miękkie. Zajmie to około godziny.
  3. Następnie ozory wieprzowe należy ochłodzić w misce z zimną wodą i dokładnie obrać, a następnie pokroić w plastry.
  4. Na patelni o grubym dnie należy wsypać mąkę pszenną i delikatnie ją podsmażyć. Kolejnym krokiem jest dodanie masła, aby powstała zasmażka.
  5. Do powstałej zasmażki należy dodać wodę albo wywar z gotowania ozorków. Do powstającego sosu należy dodać starty chrzan i dokładnie wymieszać. Do smaku można posolić.
  6. Ozorki wieprzowe należy włożyć do sosu chrzanowego i chwilę podgotować.
  7. Przed podaniem ozorki w sosie chrzanowym można udekorować posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.

Sposób podania ozorków chrzanowych

Ozorki wieprzowe można także ułożyć na talerzu i polać sosem chrzanowym po wierzchu. Takie danie znakomicie smakuje z purée ziemniaczanym, kopytkami lub kluskami śląskimi. Można także serwować podroby z ćwikłą lub sałatką z ogórków kiszonych. Do ozorków pasuje także surówka z młodej kapusty albo domowa mizeria. W kuchni polskiej ozorki najczęściej podawane są z sosem chrzanowym. Jednak równie dobrze smakują z aromatycznym sosem koperkowym.

Ozorki w sosie śmietanowo-chrzanowym

Niektóre gospodynie i fani gotowania do ozorków w chrzanie dodają łyżkę kwaśnej śmietany. Ważne, aby przed dodaniem jej do sosu śmietana była zahartowana. Chodzi o wyrównanie temperatury między gorącym sosem a zimną śmietaną. Dzięki temu sos się nie zwarzy i zyska jednorodną konsystencję. W miseczce należy wymieszać dwie łyżki sosu chrzanowego z łyżką śmietany i dodać do całości, gdy miska będzie ciepła.

Mamy nadzieję, że tym przepisem przekonamy was do jedzenia podrobów na co dzień.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!