Jak zrobić idealny stek? Wypróbuj przepis z wołowiny. Zdradzamy sposób na soczysty kawałek mięsa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Klasyczny stek przyrządza się wołowiny. Świetnie smakuje potrawa przyrządzona z rostbefu lub antrykotu.
Klasyczny stek przyrządza się wołowiny. Świetnie smakuje potrawa przyrządzona z rostbefu lub antrykotu. 123rf.com/kesu87/zdjęcie ilustracyjne
Stek wołowy to dla amatorów gotowania okazja do pokazania kunsztu w kuchni. Prosty przepis na stek nie wymaga wielu dodatków, ani trudnych zabiegów w trakcie jego przyrządzania. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które zagwarantują sukces. Zobacz przepis na domowy stek na obiad.

W skrócie

Klasyczny stek wołowy można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Najczęściej na stek wybierane są szlachetniejsze części wołowiny. Świetnym wyborem na zrobienie steku będzie rostbef, antrykot (fachowo określany rib eye) albo okolice szpondra nazywany też stekiem skirt. W zależności od grubości kości w wersji rib eye należy wydłużyć czas smażenia steku. Zobacz przepis na prosty przepis na stek z rostbefu.

Soczysty stek – przepis z rostbefu

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 2 steki z rostbefu,
  • 3 g soli,
  • 5 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • 100 g klarowanego masła.

Czytaj także: Nasi rodzice zajadali się sztuką mięsa. Zobacz przepis na domowy obiad z duszonej wołowiny. Danie nie obędzie się bez aromatycznego dodatku

Jak usmażyć stek?

Przygotowanie:

  1. Z mięsa trzeba odciąć srebrną skórkę, ścięgna i warstwę tłuszczu. Mięso należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby steki nabrały temperatury pokojowej. Będzie to trwać około 30 minut.
  2. Mięso można posypać solą, aby włókna zdążyły zmięknąć.
  3. Przed smażeniem trzeba steki oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  4. Patelnię o grubym dnie lub patelnię grillową należy rozgrzać i rozpuścić na niej masło klarowane.
  5. Steki należy smażyć do momentu, aż osiągnięcie pożądany poziom miękkości mięsa.
  6. Krwisty stek można otrzymać, gdy mięso po dotknięciu będzie lekko się uginać. Średniokrwiste danie będzie stawiać delikatny opór. Dobrze wysmażony będzie stawiać opór pod palcem.
  7. Gdy mięso osiągnie pożądaną temperaturę, stek należy wyjąć z patelni i odłożyć na deskę, aby mięso odpoczęło, a wszystkie soki wewnątrz się wystudziły. Zajmie to około 10 minut.
  8. Gotowy stek trzeba kroić w poprzek włókien, aby zachować delikatną strukturę.

Może cię także zainteresować:

Co podać do steka?

Tradycyjnie stek wołowy podawany jest z surówką coleslaw oraz frytkami. Klasyczną porcję mięsa można podawać także z pieczonymi ziemniakami. Do steków można także podawać klasyczną mizerię, sałatkę z pomidorów albo surówkę z jabłka i z pora. Stek można także podawać z pieczoną fasolką szparagową lub kiszonymi ogórkami.

Zobacz przepis na purée ziemniaczane do steku:

Gumowy stek na obiad

Niekiedy stek wychodzi gumowy i trudno go gryźć. Przyczyny takiego stanu mogą być dwie. Pierwsza z nich to nie ogrzanie mięsa wołowego do temperatury pokojowej. Druga przyczyna, to zawijanie usmażonego steku w folię aluminiową. Taki pakunek pozostawiony do ostygnięcia może zaparzyć mięso. Aby mięso nie było zbyt twarde, należy je krótko smażyć. Zajmuje to około 3-4 minuty i najlepiej sprawdzać stopień wysmażenia palcem lub termometrem kuchennym. Warto zapamiętać, że krwisty stek ma 46°C, średniokrwisty będzie miał wewnątrz temperaturę 52° C, a krwisty 63° C.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni