W skrócie:
Jina Jung to pasjonatka kuchni koreańskiej. We wstępie do książki „Domowa kuchnia koreańska. 100 przepisów, technik i porad, by gotować jak w Korei” deklaruje, że gotowanie to dla niej znacznie więcej niż źródło utrzymania i przyjemności.
– To świadectwo historii i kultury, przekazane poprzez smaki, sposoby przygotowania dań i degustację. Koreańską kulturę kulinarną zaszczepiły mi babcia i mama. Z dzieciństwa w Korei pamiętam góry główek kapusty, które raz w roku wypełniały nasz salon, a z których całą rodziną przygotowywaliśmy kimchi, półki suszących się na słońcu papryczek chili i charakterystyczny zapach fermentującej soi, z której kilka miesięcy później powstawała cudowna pasta doenjang – dodaje popularna kucharka.
Juna Jung przybliża oryginalne techniki przygotowania żywności, domowej fermentacji np.: kimchi oraz opowiada o oryginalnych składnikach spożywczych, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Świetnym przykładem jest przepis na aromatyczną wołowinę bulgogi, która harmonijnie łączy słodki, słony i ostry smak.
Wołowina bulgogi – koreański przepis w marynacie
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 25 minut + leżakowanie: 12 godzin + smażenie: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
700 g wołowiny pokrojonej na carpaccio,
1/2 marchewki,
1/2 cebuli,
3 grzyby pyogo (shiitake) lub pieczarki,
10 cm białej części pora,
1 łyżka oleju sezamowego.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Marynata do koreańskiego barbecue (na 700 g):
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
1 cebula,
1/2 gruszki,
6 ząbków czosnku,
5 g świeżego imbiru,
35 g cukru,
100 ml sosu sojowego,
50 ml białego alkoholu (soju lub gin),
2 łyżki miodu,
1 łyżeczka pieprzu.
Dodatki ssambap:
1 endywia,
1/2 główki sukryny,
sos ssamjang,
pikle z białej rzodkwi,
gorący biały ryż.
Jak zrobić wołowinę bulgogi?
Sposób przygotowania:
Carpaccio wołowe pokrój na plasterki wielkości kęsa.
Przygotuj marynatę do barbecue: obierz cebulę, imbir, gruszkę (usuń z niej gniazda nasienne), a także czosnek (usuń z niego kiełki).
Następnie zmiksuj wszystkie obrane składniki. Wymieszaj je z sosem sojowym, alkoholem, miodem, cukrem i pieprzem.
Ten sos możesz przechowywać przez tydzień, jednak najlepiej marynować mięso natychmiast po przygotowaniu. Mięso marynowane w ten sposób można przechowywać przez 2 dni.
Polej mięso marynatą do barbecue i olejem sezamowym, dokładnie wymieszaj, by mięso nimi przesiąknęło.
Wstaw je na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Cebulę i grzyby pokrój na plasterki, marchewkę w cienkie słupki, a por ukośnie na kawałki o grubości 1/2 cm.
Rozgrzej patelnię. Kiedy będzie gorąca, ułóż na niej marynowane mięso. Rozprowadź mięso i marynatę na całej powierzchni patelni.
Dodaj warzywa. Regularnie mieszaj i smaż, aż mięso całkiem się usmaży (czyli około 10 minut).
Opłucz liście sukryny. Nałóż na nie niewielką ilość ryżu i odrobinę sosu ssamjang.
Opłucz liście endywii i nałóż na nie po plasterku pikli z białej rzodkwi, niewielką ilość ryżu i odrobinę sosu ssamjang.
Zjadaj udekorowane liście z mięsem.
Surowe marynowane mięso możesz przechowywać przez 2 dni.
„Domowa kuchnia koreańska” – przepisy prosto z Korei
Publikacja zawiera receptury na dania główne, kiszonki, ryby, a także ciasta i desery. Wśród nich możesz poznać przepis na popularne ciastka dalgona, które odgrywały ważną rolę w fabule serialu „Squid game”. Smakosze rosołu mogą także sięgnąć po przepis na zupę z młodego kurczaka po koreańsku. To wyraziste danie doprawiane jest między innymi czosnkiem, jagodami goji, startym świeżym imbirem i szczypiorkiem. We wspomnianej książce znajduje się 100 przepisów, które pokazują, że kuchnia koreańska jest prosta. Jedyną trudnością może być zebranie egzotycznie brzmiących składników, jednak coraz częściej dostępne są one nawet w dyskontach spożywczych. A także w sklepach z azjatyckimi produktami lub sklepach internetowych.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak Koncept.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?