Na kolację proponuję soczystą wołowinę bulgogi. Przepis poleca koreańska kucharka. Usmażysz ją w 10 minut

Anna Daniluk
Apetyczna wołowina bulgogi to przepis na koreańskie danie z aromatycznymi przyprawami.
Apetyczna wołowina bulgogi to przepis na koreańskie danie z aromatycznymi przyprawami. materiały prasowe wydawnictwo znak/Akiko Ida
Wołowina bulgogi to aromatyczny przepis na soczyste mięso w stylu azjatyckim. Jina Jung, autorka książki „Domowa kuchnia koreańska. 100 przepisów, technik i porad, by gotować jak w Korei” deklaruje, że to danie zawiera duszę koreańskiej kuchni. Koreańska kucharka łączy je z ssambap, ugotowanym ryżem zawiniętym w liść sałaty lub kapusty przy stole. Poznaj przepis na wołowinę bulgogi w aromatycznej marynacie.

W skrócie:

Jina Jung to pasjonatka kuchni koreańskiej. We wstępie do książki „Domowa kuchnia koreańska. 100 przepisów, technik i porad, by gotować jak w Korei” deklaruje, że gotowanie to dla niej znacznie więcej niż źródło utrzymania i przyjemności.

– To świadectwo historii i kultury, przekazane poprzez smaki, sposoby przygotowania dań i degustację. Koreańską kulturę kulinarną zaszczepiły mi babcia i mama. Z dzieciństwa w Korei pamiętam góry główek kapusty, które raz w roku wypełniały nasz salon, a z których całą rodziną przygotowywaliśmy kimchi, półki suszących się na słońcu papryczek chili i charakterystyczny zapach fermentującej soi, z której kilka miesięcy później powstawała cudowna pasta doenjang – dodaje popularna kucharka.

Juna Jung przybliża oryginalne techniki przygotowania żywności, domowej fermentacji np.: kimchi oraz opowiada o oryginalnych składnikach spożywczych, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Świetnym przykładem jest przepis na aromatyczną wołowinę bulgogi, która harmonijnie łączy słodki, słony i ostry smak.

Wołowina bulgogi – koreański przepis w marynacie

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 25 minut + leżakowanie: 12 godzin + smażenie: 10 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 700 g wołowiny pokrojonej na carpaccio,

  • 1/2 marchewki,

  • 1/2 cebuli,

  • 3 grzyby pyogo (shiitake) lub pieczarki,

  • 10 cm białej części pora,

  • 1 łyżka oleju sezamowego.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Marynata do koreańskiego barbecue (na 700 g):

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 1 cebula,

  • 1/2 gruszki,

  • 6 ząbków czosnku,

  • 5 g świeżego imbiru,

  • 35 g cukru,

  • 100 ml sosu sojowego,

  • 50 ml białego alkoholu (soju lub gin),

  • 2 łyżki miodu,

  • 1 łyżeczka pieprzu.

Dodatki ssambap:

  • 1 endywia,

  • 1/2 główki sukryny,

  • sos ssamjang,

  • pikle z białej rzodkwi,

  • gorący biały ryż.

Jak zrobić wołowinę bulgogi?

Sposób przygotowania:

  1. Carpaccio wołowe pokrój na plasterki wielkości kęsa.

  2. Przygotuj marynatę do barbecue: obierz cebulę, imbir, gruszkę (usuń z niej gniazda nasienne), a także czosnek (usuń z niego kiełki).

  3. Następnie zmiksuj wszystkie obrane składniki. Wymieszaj je z sosem sojowym, alkoholem, miodem, cukrem i pieprzem.

  4. Ten sos możesz przechowywać przez tydzień, jednak najlepiej marynować mięso natychmiast po przygotowaniu. Mięso marynowane w ten sposób można przechowywać przez 2 dni.

  5. Polej mięso marynatą do barbecue i olejem sezamowym, dokładnie wymieszaj, by mięso nimi przesiąknęło.

  6. Wstaw je na co najmniej 12 godzin do lodówki.

  7. Cebulę i grzyby pokrój na plasterki, marchewkę w cienkie słupki, a por ukośnie na kawałki o grubości 1/2 cm.

  8. Rozgrzej patelnię. Kiedy będzie gorąca, ułóż na niej marynowane mięso. Rozprowadź mięso i marynatę na całej powierzchni patelni.

  9. Dodaj warzywa. Regularnie mieszaj i smaż, aż mięso całkiem się usmaży (czyli około 10 minut).

  10. Opłucz liście sukryny. Nałóż na nie niewielką ilość ryżu i odrobinę sosu ssamjang.

  11. Opłucz liście endywii i nałóż na nie po plasterku pikli z białej rzodkwi, niewielką ilość ryżu i odrobinę sosu ssamjang.

  12. Zjadaj udekorowane liście z mięsem.

  13. Surowe marynowane mięso możesz przechowywać przez 2 dni.

„Domowa kuchnia koreańska” – przepisy prosto z Korei

Publikacja zawiera receptury na dania główne, kiszonki, ryby, a także ciasta i desery. Wśród nich możesz poznać przepis na popularne ciastka dalgona, które odgrywały ważną rolę w fabule serialu „Squid game”. Smakosze rosołu mogą także sięgnąć po przepis na zupę z młodego kurczaka po koreańsku. To wyraziste danie doprawiane jest między innymi czosnkiem, jagodami goji, startym świeżym imbirem i szczypiorkiem. We wspomnianej książce znajduje się 100 przepisów, które pokazują, że kuchnia koreańska jest prosta. Jedyną trudnością może być zebranie egzotycznie brzmiących składników, jednak coraz częściej dostępne są one nawet w dyskontach spożywczych. A także w sklepach z azjatyckimi produktami lub sklepach internetowych.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak Koncept.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni