Popisowy mazurek kajmakowy. Przepis na najlepszy mazurek wielkanocny z kajmakiem i bakaliami. Po prostu palce lizać

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z pyszną masą kajmakową. Zobacz wskazówki krok po kroku, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z pyszną masą kajmakową. Zobacz wskazówki krok po kroku, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Getty Images/ zdjęcie ilustracyjne
Mazurek wielkanocny to jedno z najpopularniejszych świątecznych ciast. Mam dla ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na mazurka kajmakowego na kruchym cieście, ozdobionego bakaliami. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, a smak obłędny. Przekonaj się i wypróbuj przepis.

W skrócie

Przed nami Wielkanoc 2023. Warto ją uczcić przygotowując dla swoich bliskich pyszne, domowe wypieki. Proponuję sprawdzony przepis na mazurka z kajmakiem. To kruchy spód ciasta z nieco kwaśnymi powidłami śliwkowymi i kajmakiem. Mazurek jest prosty do przygotowania, niezawodny i przepyszny. Masę kajmakową możesz z powodzeniem kupić gotową w puszce lub przygotować ją samodzielnie korzystać z naszego przepisu na domowy sos karmelowy.

Zobacz w galerii, jak krok po kroku przygotować pysznego mazurka kajmakowego.

Przepis na mazurek wielkanocny z kajmakiem

czas przygotowania: 15 minut + pieczenie
porcja: blaszkę 20x30
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • powidła wiśniowe lub inny kwaskowy dżem,
  • puszka gotowego kajmaku,
  • do dekoracji np. orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały, suszone morele, rodzynki, żurawina

Jak zrobić mazurek wielkanocny z kajmakiem?

  1. Zacznij od przesiania na stolnicę mąki.
  2. Dodaj zimne masło i posiekaj go z mąką.
  3. Wbij żółtka, dodaj szczyptę soli, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Jeśli masz czas, to schowaj je na pół godziny do lodówki, będzie bardziej kruche po upieczeniu.
  4. Rozwałkuj ciasto, wytnij prostokąt i przełóż do blaszki wyłożonych papierem do pieczenia.
  5. Z pozostawionej części zrób wałeczek i ułóż brzegi ciasta. Dociśnij je widelcem, tworząc wzór.
  6. Nakłuj ciasto widelcem, by spód rósł i piekł się równo.
  7. Piecz ok. 20 min w 180 stopniach.
  8. Upieczone i wystudzone ciasto posmaruj powidłami lub kwaskowym dżemem.
  9. Masę kajmakową wyjmij z puszki, jeśli jest bardzo gęsta, możesz ją lekko podgrzać, by lepiej się rozsmarowywała.
  10. Posmaruj mazurek kajmakiem i udekoruj np. bakaliami i kandyzowanymi owocami.

Czym udekorować mazurek wielkanocny?

Dekorowanie mazurków wielkanocnych to sama przyjemność. Dobrym pomysłem jest zaangażowanie do pomocy najmłodszych. Wystarczy upiec mazurek według naszego przepisu i przygotować kilka składników do dekoracji, by dzieci miały w czym wybierać.

Do dekoracji mazurków wielkanocnych można użyć:

  • orzechów włoskich,
  • rodzynek,
  • gotowych pisaków spożywczych (do kupienia w większości sklepów),
  • kolorowej posypki,
  • suszonej moreli,
  • żurawiny,
  • masy marcepanowej,
  • migdałów,
  • drażetek czekoladowych,
  • żelek owocowych dla dzieci.

Czytaj także: Puszysta babka wielkanocna z mąką ziemniaczaną. Szef kuchni Paweł Suchenek zdradza przepis na delikatny wypiek

Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z pyszną masą kajmakową. Zobacz wskazówki krok po kroku, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Popisowy mazurek kajmakowy. Przepis na najlepszy mazurek wie...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie