W skrócie
Przepisy na śniadanie
Śniadanie to ważny posiłek, który dodaje energii i pomaga właściwie rozpocząć dzień. Warto nastawić budzik o 10 minut wcześniej, by spokojnie przygotować i zjeść domowy posiłek.
- Rozpoczynając dzień od śniadania dostarczamy organizmowi energię niezbędną do efektywnego rozpoczęcia dnia. Najlepiej, aby śniadanie stanowiło 25-30 proc. energii całodziennej diety, czyli przy diecie 2000 kcal powinno dostarczyć 500-600 kcal, np. 3 łyżki płatków owsianych z orzechami i mlekiem oraz kanapka z wędliną i sałatką z pomidorów i ogórków z sosem winegret - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Na śniadanie możesz przygotować np.:
Mamy dla ciebie przepis na pastę jajeczną, kanapkową z makrelą. Proponujemy dodać do niej szczypiorek i rzodkiewkę, a całość doprawić majonezem, solą i pieprzem.