W skrócie:
Domowa pasta jajeczna może być przygotowywana na różne sposoby. Rozdrobnione jajka najczęściej łączy się z majonezem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby eksperymentować z tym składnikiem. W czasach PRL-u zamiast majonezu dodawano też masło lub margarynę, którą w książkach kulinarnych z lat 80. XX określano także „masłem roślinnym”. Współcześnie pasta jajeczna w wersji dietetycznej przyrządzana jest z dojrzałym awokado lub serkiem wiejskim. Co więcej, pasta jajeczna z dodatkami warzyw to także znakomity pomysł na drugie śniadanie lub kolację. Zachęcam do podania jej z plastrami pomidora, rzodkiewki lub świeżego ogórka. Wypróbuj przepis na pastę do chleba dla całej rodziny.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania pasty jajecznej z serkiem wiejskim
Pasta jajeczna jak dawniej – prosty przepis na śniadanie
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 jajka,
60 g masła (lub we współczesnej wersji 3 łyżki serka wiejskiego),
30 g startego żółtego sera (gouda, cheddar lub mozzarelli w kostce),
1 łyżka posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek lub bazylia),
Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
2 ząbki czosnku.
Jak zrobić pastę jajeczną jak dawniej?
Sposób przygotowania:
Jajka delikatnie włóż do wrzątku doprawionego łyżeczką soli. Dzięki temu skorupka łatwiej odejdzie podczas obierania.
Jajka gotuj przez 8 minut lub 5 minut, jeśli chcesz otrzymać jajka ugotowane na półmiękko.
Ugotowane odstaw do wystudzenia na 5 minut.
Do miski włóż jajka obrane ze skorupki, dodaj masło lub serek wiejski, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Rozgnieć jajka przy pomocy widelca lub na koniec je zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę.
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do jajek.
Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj ostrym nożem. Możesz go też zmiksować z jajkami.
Kromki chleba podpiecz na suchej patelni, aż powstaną chrupiące grzanki.
Pastę jajeczną robioną jak dawniej rozsmaruj na kromce chleba i udekoruj posiekaną zieleniną.
Polecam skorzystać ze szczypiorku, posiekanej natki pietruszki lub bazylii.
Niech ta pyszna pasta jajeczna do chleba będzie bazą do urozmaicania jej twoimi ulubionymi przyprawami i dodatkami. Szczególnie polecam posypać ją mieszanką przypraw curry lub suszonymi pomidorami.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?