Najsmaczniejsza pasta jajeczna jak dawniej. Ten rarytas robię na weekendowe śniadanie. Takie smarowidło jedzono w PRL-u

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Dobrze doprawiona, kremowa pasta jajeczna to prawdziwy rarytas. Lubię robią ją tak jak dawniej z dodatkiem masła i dodatkiem obsuszonego sera. Jednak do tego bazowego przepisu często przemycam bardziej nowoczesne składniki, które w czasach PRL-u były mało znane. Poznaj przepis na smakowitą pastę jajeczną robioną jak za dawnych lat.

W skrócie:

Domowa pasta jajeczna może być przygotowywana na różne sposoby. Rozdrobnione jajka najczęściej łączy się z majonezem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby eksperymentować z tym składnikiem. W czasach PRL-u zamiast majonezu dodawano też masło lub margarynę, którą w książkach kulinarnych z lat 80. XX określano także „masłem roślinnym”. Współcześnie pasta jajeczna w wersji dietetycznej przyrządzana jest z dojrzałym awokado lub serkiem wiejskim. Co więcej, pasta jajeczna z dodatkami warzyw to także znakomity pomysł na drugie śniadanie lub kolację. Zachęcam do podania jej z plastrami pomidora, rzodkiewki lub świeżego ogórka. Wypróbuj przepis na pastę do chleba dla całej rodziny.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania pasty jajecznej z serkiem wiejskim

Domową pastę jajeczną możesz zrobić z dodatkiem masła lub w wersji unowocześnionej z serkiem wiejskim.
Domową pastę jajeczną możesz zrobić z dodatkiem masła lub w wersji unowocześnionej z serkiem wiejskim. Anna Daniluk

Pasta jajeczna jak dawniej – prosty przepis na śniadanie

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.                                     

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 jajka,

  • 60 g masła (lub we współczesnej wersji 3 łyżki serka wiejskiego),

  • 30 g startego żółtego sera (gouda, cheddar lub mozzarelli w kostce),

  • 1 łyżka posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek lub bazylia),

  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,

  • 2 ząbki czosnku.

Jak zrobić pastę jajeczną jak dawniej?

Sposób przygotowania:

  1. Jajka delikatnie włóż do wrzątku doprawionego łyżeczką soli. Dzięki temu skorupka łatwiej odejdzie podczas obierania.

  2. Jajka gotuj przez 8 minut lub 5 minut, jeśli chcesz otrzymać jajka ugotowane na półmiękko.

  3. Ugotowane odstaw do wystudzenia na 5 minut.

  4. Do miski włóż jajka obrane ze skorupki, dodaj masło lub serek wiejski, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  5. Rozgnieć jajka przy pomocy widelca lub na koniec je zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę.

  6. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do jajek.

  7. Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj ostrym nożem. Możesz go też zmiksować z jajkami.

  8. Kromki chleba podpiecz na suchej patelni, aż powstaną chrupiące grzanki.

  9. Pastę jajeczną robioną jak dawniej rozsmaruj na kromce chleba i udekoruj posiekaną zieleniną.

  10. Polecam skorzystać ze szczypiorku, posiekanej natki pietruszki lub bazylii.

Niech ta pyszna pasta jajeczna do chleba będzie bazą do urozmaicania jej twoimi ulubionymi przyprawami i dodatkami. Szczególnie polecam posypać ją mieszanką przypraw curry lub suszonymi pomidorami.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni