Najsmaczniejsza pasta jajeczna jak dawniej. Ten rarytas robię na weekendowe śniadanie. Takie smarowidło jedzono w PRL-u

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Dobrze doprawiona, kremowa pasta jajeczna to prawdziwy rarytas. Lubię robią ją tak jak dawniej z dodatkiem masła i dodatkiem obsuszonego sera. Jednak do tego bazowego przepisu często przemycam bardziej nowoczesne składniki, które w czasach PRL-u były mało znane. Poznaj przepis na smakowitą pastę jajeczną robioną jak za dawnych lat.

W skrócie:

Domowa pasta jajeczna może być przygotowywana na różne sposoby. Rozdrobnione jajka najczęściej łączy się z majonezem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby eksperymentować z tym składnikiem. W czasach PRL-u zamiast majonezu dodawano też masło lub margarynę, którą w książkach kulinarnych z lat 80. XX określano także „masłem roślinnym”. Współcześnie pasta jajeczna w wersji dietetycznej przyrządzana jest z dojrzałym awokado lub serkiem wiejskim. Co więcej, pasta jajeczna z dodatkami warzyw to także znakomity pomysł na drugie śniadanie lub kolację. Zachęcam do podania jej z plastrami pomidora, rzodkiewki lub świeżego ogórka. Wypróbuj przepis na pastę do chleba dla całej rodziny.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania pasty jajecznej z serkiem wiejskim

Domową pastę jajeczną możesz zrobić z dodatkiem masła lub w wersji unowocześnionej z serkiem wiejskim.
Domową pastę jajeczną możesz zrobić z dodatkiem masła lub w wersji unowocześnionej z serkiem wiejskim.
Anna Daniluk

Pasta jajeczna jak dawniej – prosty przepis na śniadanie

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.                                     

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 jajka,

  • 60 g masła (lub we współczesnej wersji 3 łyżki serka wiejskiego),

  • 30 g startego żółtego sera (gouda, cheddar lub mozzarelli w kostce),

  • 1 łyżka posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek lub bazylia),

  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,

  • 2 ząbki czosnku.

Jak zrobić pastę jajeczną jak dawniej?

Sposób przygotowania:

  1. Jajka delikatnie włóż do wrzątku doprawionego łyżeczką soli. Dzięki temu skorupka łatwiej odejdzie podczas obierania.

  2. Jajka gotuj przez 8 minut lub 5 minut, jeśli chcesz otrzymać jajka ugotowane na półmiękko.

  3. Ugotowane odstaw do wystudzenia na 5 minut.

  4. Do miski włóż jajka obrane ze skorupki, dodaj masło lub serek wiejski, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  5. Rozgnieć jajka przy pomocy widelca lub na koniec je zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę.

  6. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do jajek.

  7. Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj ostrym nożem. Możesz go też zmiksować z jajkami.

  8. Kromki chleba podpiecz na suchej patelni, aż powstaną chrupiące grzanki.

  9. Pastę jajeczną robioną jak dawniej rozsmaruj na kromce chleba i udekoruj posiekaną zieleniną.

  10. Polecam skorzystać ze szczypiorku, posiekanej natki pietruszki lub bazylii.

Niech ta pyszna pasta jajeczna do chleba będzie bazą do urozmaicania jej twoimi ulubionymi przyprawami i dodatkami. Szczególnie polecam posypać ją mieszanką przypraw curry lub suszonymi pomidorami.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

 

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni