Na przystawkę polecam sałatkę z wędzona makrelą. Będziesz się nią zajadać na piątkowy obiad. Nie zapomnij dodać popularnego owocu

Anna Daniluk
Sycąca sałatka z wędzoną makrelą, ziemniakami, kiszonym ogórkiem i jabłkiem to świetna przekąska na rodzinny obiad.
Sycąca sałatka z wędzoną makrelą, ziemniakami, kiszonym ogórkiem i jabłkiem to świetna przekąska na rodzinny obiad. robynmac/123rf.com/zdjęcie lustracyjne
Najlepsza sałatka z makreli to połączenie wędzonej ryby, ziemniaków, kiszonych ogórków i kwaskowatego jabłka. Pamiętaj o tym owocu, który nadaje sałatce z makreli winnego smaku. Zapewniam, że warto mieć to danie w swoim kulinarnym repertuarze. Szybka, prosta w przygotowaniu i jakościowych produktów będzie strzałem w dziesiątkę na każdą okazję. Wypróbuj przepis na sałatkę z wędzonej makreli i ciesz się wyjątkowym smakiem już dziś.

W skrócie:

Doceniam posiłki, które są zarówno smakowite, sycące, jak i szybkie w przygotowaniu. Sałatka z makreli wędzonej to moja kulinarna propozycja na dni, kiedy chcę zjeść coś zdrowego, ale nie spędzać wiele czasu w kuchni. Ta sałatka to idealne rozwiązanie na piątkowy obiad, ale też w ramach przystawki w inne dni tygodnia. To połączenie klasycznych smaków z nutką świeżości, które zawsze robią furorę na moim stole. Poznaj przepis, który zachwyca smakiem.

Sałatka z wędzoną makrelą – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 wędzona makrela (ok. 300 g),

  • 3 średnie ugotowane ziemniaki,

  • 1 czerwona cebula,

  • 3 ogórki kiszone,

  • 1 kwaśne jabłko,

  • 1 pęczek szczypiorku.

Na sos:

  • 3 łyżki majonezu,

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,

  • 1 łyżeczka musztardy dijon,

  • sok z połowy cytryny,

  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę z makreli wędzonej?

Sposób przygotowania:

  1. Wędzoną makrelę obierz ze skóry, usuń ości, a mięso rozdrobnij na mniejsze kawałki.

  2. Ziemniaki pokrój w kostkę, podobnie jak ogórki kiszone i jabłko. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a szczypiorek drobno poszatkuj.

  3. W miseczce wymieszaj majonez, jogurt naturalny, musztardę i sok z cytryny.

  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcesz uzyskać lżejszy sos, możesz użyć więcej jogurtu i ograniczyć ilość majonezu. Albo użyć samego jogurtu naturalnego.

  5. W dużej misce połącz wszystkie składniki – ziemniaki, ogórki, jabłko, cebulę i kawałki makreli.

  6. Dodaj sos i delikatnie wymieszaj, aby nie rozgnieść ziemniaków. Na koniec posyp sałatkę szczypiorkiem.

  7. Sałatkę z wędzoną makrelą przed podaniem wstaw do schłodzenia w lodówce na 30 minut. Dzięki temu składniki się przegryzą. Możesz ją podawać z pieczywem lub jako pełnoprawne danie.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni