W skrócie
Trik na chrupiące frytki z batatów
Mam dla ciebie przepis na frytki z batatów z piekarnika. Taka zdrowsza wersja popularnej przekąski z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Gotowe możesz posypać serem, pietruszką lub podać z jogurtowym sosem. To także świetny dodatek do dań z grilla. Ważny jest prosty trik – bataty należy namoczyć. Wiele osób nie wie, że bataty, podobnie jak ziemniaki, trzeba po obraniu wypłukać w zimnej wodzie. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru skrobi, a frytki będą bardziej chrupiące i mniej nasiąkną tłuszczem.
Zobacz w galerii, jak zrobić chrupiące frytki z batatów w piekarniku.
Przepis na frytki z batatów
czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja: dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 3 bataty,
- 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki czosnku,
- szczypta chili.
Jak zrobić frytki z batatów z piekarnika?
- Obierz bataty, aż do intensywnie pomarańczowego koloru.
- Pokrój je na kształt frytek.
- Gotowe bataty wypłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na ok. 20 min.
- Osusz bataty ręcznikiem papierowym i przełóż do dużego naczynia, w którym można je będzie swobodnie wymieszać.
- W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą) z przyprawami.
- Bataty polej olejem, tak by każdy kawałek był dokładnie natłuszczony.
- Posyp całość przyprawami i ponownie wymieszaj.
- Ułóż połowę batatów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by nie stykały się ze sobą.
- Piecz przez 20 minut w 200 stopniach.
- W połowie pieczenia możesz je przekręcić na drugą stronę. Gotowe.
Polecam także: Pieczone ziemniaki bez tłuszczu. Najlepszy przepis na zdrowszą przekąskę. Dzięki tej panierce będą chrupiące i pyszne
Co to są bataty?
Bataty, zwane także patatami, wilcami ziemniaczanymi lub słodkimi ziemniakami, to warzywa sprowadzone do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie są coraz bardziej popularne i doceniane w Polsce, ze względu na walory smakowe i ich wartości odżywcze. W uprawie jest około 400 odmian tego warzywa, w kolorze fioletowym, czerwonym, pomarańczowym i białym.
Bataty są ciekawym zamiennikiem ziemniaków w naszej diecie. Ich zaletą jest to, że świetnie nadają do przygotowywania deserów. Są przykładem szerokich możliwości, jakie niesie spożywanie warzyw bulwiastych. Duże znaczenie ma również bogata wartość odżywcza tego egzotycznego produktu – czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Bataty stanowią źródło m.in.:
- wapnia,
- witaminy C,
- potasu,
- beta-karotenu,
- witamin z grupy B.
Bataty posiadają bardzo podobną kaloryczność do ziemniaków, ale niższy indeks glikemiczny – IG gotowanych ziemniaków to 65, a batatów 50.
Z batatów możesz przyszykować także słodko-pikantną zupę krem.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: