Pieczone frytki z batatów. Jeden trik sprawi, że będą ekstra chrupiące. Poznaj najlepszy przepis na frytki z batatów

Katarzyna Puczyńska
Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Frytki z batatów pieczone w piekarniku to wyśmienita przekąska, której trudno się oprzeć. Mam na nie świetny przepis. Zdradzam też ważną wskazówkę, która znacząco wpływa na ich chrupkość i smak. Sprawdź, jakie to proste i smaczne. Wypróbuj przepis na frytki z batatów z piekarnika.

W skrócie

Trik na chrupiące frytki z batatów

Mam dla ciebie przepis na frytki z batatów z piekarnika. Taka zdrowsza wersja popularnej przekąski z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Gotowe możesz posypać serem, pietruszką lub podać z jogurtowym sosem. To także świetny dodatek do dań z grilla. Ważny jest prosty trik – bataty należy namoczyć. Wiele osób nie wie, że bataty, podobnie jak ziemniaki, trzeba po obraniu wypłukać w zimnej wodzie. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru skrobi, a frytki będą bardziej chrupiące i mniej nasiąkną tłuszczem.

Przepis na frytki z batatów

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja: dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 bataty,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki czosnku,
  • szczypta chili.

Jak zrobić frytki z batatów z piekarnika?

  1. Obierz bataty, aż do intensywnie pomarańczowego koloru.
  2. Pokrój je na kształt frytek.
  3. Gotowe bataty wypłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na ok. 20 min.
  4. Osusz bataty ręcznikiem papierowym i przełóż do dużego naczynia, w którym można je będzie swobodnie wymieszać.
  5. W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą) z przyprawami.
  6. Bataty polej olejem, tak by każdy kawałek był dokładnie natłuszczony.
  7. Posyp całość przyprawami i ponownie wymieszaj.
  8. Ułóż połowę batatów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by nie stykały się ze sobą.
  9. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach.
  10. W połowie pieczenia możesz je przekręcić na drugą stronę. Gotowe.

Co to są bataty?

Bataty, zwane także patatami, wilcami ziemniaczanymi lub słodkimi ziemniakami, to warzywa sprowadzone do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie są coraz bardziej popularne i doceniane w Polsce, ze względu na walory smakowe i ich wartości odżywcze. W uprawie jest około 400 odmian tego warzywa, w kolorze fioletowym, czerwonym, pomarańczowym i białym.

Bataty są ciekawym zamiennikiem ziemniaków w naszej diecie. Ich zaletą jest to, że świetnie nadają do przygotowywania deserów. Są przykładem szerokich możliwości, jakie niesie spożywanie warzyw bulwiastych. Duże znaczenie ma również bogata wartość odżywcza tego egzotycznego produktu – czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Bataty stanowią źródło m.in.:

  • wapnia,
  • witaminy C,
  • potasu,
  • beta-karotenu,
  • witamin z grupy B.

Bataty posiadają bardzo podobną kaloryczność do ziemniaków, ale niższy indeks glikemiczny – IG gotowanych ziemniaków to 65, a batatów 50.

Z batatów możesz przyszykować także słodko-pikantną zupę krem.

Smacznego!

Pieczone frytki z batatów. Jeden trik sprawi, że będą ekstra...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Marek
Po co ta monka bardzo niedobre
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni