Spis treści
Mamy dla ciebie świetny przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę z ziemniaków. Podpowiemy, jak przygotować pieczone ziemniaki bez dodatków tłuszczu czy glutenu. Chrupkość zapewni ziemniakom panierka z mąki kukurydzianej, która nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna.
Pieczone ziemniaki – przepis
Czas przygotowania: 15 minut + ok. 30 min. pieczenia
porcja: dla 2 osób
Składniki:
- 6 niedużych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 4 łyżki bezglutenowej mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki chili,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku.
Zobacz także: przepis na chrupiące placki ziemniaczane.
Jak zrobić pieczone ziemniaki?
Przygotowanie:
Jak przygotować pieczone ziemniaki z piekarnika w chrupiącej panierce z czosnkowym sosem?
- Umyj i obierz ziemniaki.
- Pokrój ziemniaki na nieduże kawałki.
- Ziemniaki wysusz na ręczniku papierowym.
- Przygotuj dwie miseczki, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Do jednej z miseczek wbij jajko, dodaj przyprawy i rozmieszaj widelcem.
- Do drugiej miseczki wsyp mąkę kukurydzianą.
- Ziemniaki wymieszaj z jajkiem i przyprawami, a następnie każdy obtaczaj w mące.
- Posyp ziemniaki odrobiną czosnku niedźwiedziego.
- Piecz w temp. 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Nasza porada: jeśli nie jesteś pewien, czy ziemniaki są gotowe, sprawdź, czy są miękkie w środku za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki.
Pyszne i niskokaloryczne danie
Wielu z nas uważa ziemniaki za bezwartościowe. Nic bardziej mylnego! Ziemniaki spożywane w odpowiednich ilościach i przy odpowiedniej obróbce są nie tylko zdrowe, ale mają też mało kalorii. Pieczone ziemniaki mają niższy indeks glikemiczny niż ich popularna gotowana wersja, co jest bardzo istotne dla osób chorych na cukrzycę.
Ziemniaki są źródłem m.in.:
- witaminy C,
- potasu,
- wapnia.
Z czym podawać ziemniaki pieczone w piekarniku?
Pieczone ziemniaki proponujemy podać z sosem czosnkowym. Takie danie sprawdzi się także jako szybka przekąska dla niezapowiedzianych gości. Inną odsłoną dania z piekarnika są ziemniaki Hasselback. Świetnie smakują z twarogiem ze śmietaną, czyli poznańskim gzikiem.
Gotuj smacznie i zdrowo!
Pieczone ziemniaki w chrupiącej panierce najlepiej smakują na ciepło. Dla ładnego wyglądu czosnkowego sosu możesz oprószyć go czosnkiem niedźwiedzim. Przekąska gotowa. Takie ziemniaki będą świetnie smakować podane do strogonowa lub gulaszu wieprzowego. Smacznego!
Wypróbuj także: Dania na sylwestra. Najlepsze przepisy na imprezę na koniec roku. Zjesz je na ciepło i nie oprzesz się dokładce
Pieczone ziemniaki bez tłuszczu. Najlepszy przepis na zdrows...
Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?