Jesienią piekę frytki z dyni do obiadu. Poznaj patent, aby ograniczyć użycie tłuszczu. Chrupiąca przekąska z piekarnika

Anna Daniluk
Domowe frytki z dyni to jesienny rarytas. Podaj go na rodzinny obiad.
Domowe frytki z dyni to jesienny rarytas. Podaj go na rodzinny obiad. freepik.com/Racool studio/zdjęcie ilustracyjne
Klasyczne frytki to frykas przygotowywany z ziemniaków. Jednak jesienią warto przełamać ten schemat i zrobić frytki z dyni. Możesz użyć dyni hokkaido lub zrobić frytki z dyni piżmowej. Ta druga po upieczeniu będzie mieć zwartą strukturę. Poznaj przepis na przekąskę dla całej rodziny.

W skrócie:

Domowe frytki z dyni to nie tylko interesująca odmiana od tradycyjnych frytek, ale także świetny sposób na zwiększenie ilości zjadanych warzyw w codziennym jadłospisie. Co więcej, dynia jest źródłem błonnika, witaminy A i  C. Dodatkowo, dzięki użyciu frytkownicy beztłuszczowej lub tradycyjnego piekarnika możesz istotnie zmniejszyć ilość użytego tłuszczu. Wystarczy oblać pokrojoną dynię w słupki 3 łyżkami oleju, wymieszać i dokładnie obtoczyć w przyprawach. Następnie należy przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub w szufladę frytkownicy beztłuszczowej. W takiej wersji zyskasz aromatyczny dodatek do mięsa lub w ramach samodzielnej przystawki.

Frytki z dyni – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 25 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 średnia dynia piżmowa,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1/2 łyżeczki pieprzu,

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,

  • 1/4 łyżeczki cynamonu,

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Jak zrobić frytki z dyni?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku obierz dynię piżmową ze skórki, usuń nasiona (pestki) i pokrój warzywo w słupki.

  2. Frytki mają mieć jednakową grubość i wielkość, aby upiekły się w jednym czasie.

  3. W misce wymieszaj olej lub oliwę z przyprawami na jednolitą marynatę.

  4. Wrzuć pokrojoną dynię i dłońmi dokładnie wymieszaj frytki, aby tłuszcz całkowicie pokrył warzywa.

  5. Przełóż je do frytkownicy beztłuszczowej lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. Piecz przez 20 minut w 200°C, po 10 minutach przemieszaj frytki i piecz aż do zarumienienia.

  7. Takie frytki z dyni smakują najlepiej natychmiast po upieczeniu. Zachęcam do podawania ich z domowym ketchupem lub sosem czosnkowym.

Upieczone frytki z dyni możesz posypać przed podaniem posiekaną natką pietruszki i drobno startym parmezanem. Sprawdzi się też inny długo dojrzewający smak typu bursztyn. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni