Pieczona owsianka jak szarlotka. Przepis z miodem i jabłkami. Oto pomysł na zdrowe śniadanie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Owsianka z jabłkami może być też zrobiona z dodatkiem malin i podana z orzechami.
Owsianka z jabłkami może być też zrobiona z dodatkiem malin i podana z orzechami. Eleonora Tuveri/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Pieczona owsianka to przysmak, który warto zrobić na śniadanie lub zdrowy podwieczorek. Chrupiące połączenie jabłek, mleka i płatków owsianych nabierze zupełnie innej konsystencji niż tradycyjnie gotowana owsianka. Jest tak pyszne, jak domowa szarlotka. Zobacz przepis na wyjątkową owsiankę z piekarnika.

W skrócie

Jesienią i zimą pieczona owsianka może być urozmaicona namoczonymi suszonymi owocami i orzechami. Kapitalnym pomysłem jest także wykorzystanie owoców z ugotowanego kompotu. Jeżeli robiliście kompot do słoika, to warto sięgnąć po wiśnie, truskawki lub śliwki. Można też użyć mrożonych owoców, np.: malin. Niemal przez cały rok dostępne są jabłka, które połączone z płatkami owsianymi i cynamonem tworzą namiastkę szarlotki. Zobacz, jak zrobić pieczoną owsiankę z jabłkami.

Pieczona owsianka – przepis z jabłkami

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:

  • 120 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 350 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 20 g miodu,
  • 10 g orzechów włoskich lub migdałów,
  • 5 g mielonego cynamonu,
  • 1 jabłko,
  • 10 g cukru,
  • 10 g jogurtu greckiego.

Jak zrobić pieczoną owsiankę z jabłkiem i cynamonem?

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane trzeba wsypać do naczynia żaroodpornego, tak aby sięgały do jego połowy.
  2. W garnku z grubym dnem należy podgrzać mleko lub napój roślinny z odrobiną miodu.
  3. Do miski z płatkami owsianymi trzeba wlać mleko.
  4. Jabłko trzeba obrać, pokroić w kostkę i dodać do płatków owsianych.
  5. Następnie należy dorzuć posiekane orzechy włoskie lub migdały.
  6. Wierzch jabłek należy posypać cynamonem wymieszanym z cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza.
  7. Owsianka z piekarnika będzie gotowa do podania po około 20 minutach.
  8. Pieczona owsianka może być podawana z łyżką jogurtu greckiego.

Dodatki do owsianki

Upieczona owsianka może być przygotowywana z wieloma owocami. Jesienią i zimą świetnie smakuje owsianka z dodatkiem banana, polana sokiem pomarańczowym albo z suszonymi morelami lub suszoną żurawiną. Pieczona owsianka może być także zrobiona z kawałkami gorzkiej czekolady. Warto też podawać ją z domowymi powidłami śliwkowymi, konfiturą malinową lub dżemem agrestowym. W sezonie będzie dobrze smakowała z jagodami lub borówkami.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie