W skrócie
Beza Pavlova to królowa deserów
Beza Pavlova to słynny deser, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno słynna tancerka przepadała za tym deserem. Wieść niesie, że jego pomysłodawcą był szef kuchni hotelu Esplanade oraz hotelu w Wellington.
Mamy dla ciebie przepis na bezy z kremem i owocami, który nawiązuje do znanej bezy a'la Pavlova. Do tego idealnie pasują świeże maliny i borówki.
Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak przygotować bezy z kremem:
Sprawdzony przepis na bezy z kremem i owocami
(porcja na 8-9 małych bez, czas przygotowania: 30 min + 1,5 godziny pieczenia)

Składniki:
- 4 białka
- 280 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- krem:
- 250 g serka mascarpone
- 400 g śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- esencja waniliowa lub ziarenka wanilii
- owoce np. maliny, truskawki, borówki
Jak zrobić bezy z kremem i owocami krok po kroku?
- Nastaw piekarnik na 150 stopni.
- Wlej białka do miski i zacznij ubijać mikserem na wysokich obrotach
- Gdy zrobią się już białe, zacznij stopniowo dodawać cukier.
- Ubijaj białka tak długo, aż będą gęste, lśniące i nie będzie widać drobinek cukru - może to zająć nawet 20 min.
- Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijaj jeszcze 2 min.
- Na papierze do pieczenia namaluj kółka np. za pomocą szklanki.
- Odwróć papier na drugą stroną, przełóż na blaszkę do pieczenia i nałóż gotową bezę w miejsca widocznych kółek.
- Na każde kółko przeznacz ok. 2 duże łyżki bezy.
- Wygładź bezę za pomocą łyżki, możesz zrobić w środku niewielkie wgłębienie.
- Piecz bezy 10 min. w 150 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz ok. godzinę i dwadzieścia minut.
- Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Gotowe bezy powinny bez problemu odchodzić od papieru.
- Zrób krem: ubij śmietankę z cukrem, dodaj ser i wanilię.
- Umyj i osusz owoce.
- Na każdej z bez układaj porcję kremu i owoce. Możesz udekorować całość listkami mięty lub bazylii.
Bezy gotowe. Smacznego!
Pavlova to królowa wypieków. Najlepszy przepis na boskie bez...
Niech gotowanie stanie się czystą przyjemnością!

KitchenAid
KitchenAid 5KFC0516EBM (czarny mat)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid 5KSM175PS (czerwony)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid 5KSM175PS (żółty)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid 5KSM175PSEFL (śmietankowy)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid 5KSM175PSEPT (pistacjowy)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid 5KSM175PSE (różowy)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Sencor
Sencor STM 6377CH
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid FP0719EBM
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid MINI 5KSM3311X (czerwony)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid MINI 5KSM3311X (czerwony karmel)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid MINI 5KSM3311X (czarny)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie