W skrócie
Beza Pavlova to królowa deserów
Beza Pavlova to słynny deser, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno słynna tancerka przepadała za tym deserem. Wieść niesie, że jego pomysłodawcą był szef kuchni hotelu Esplanade oraz hotelu w Wellington.
Mamy dla ciebie przepis na bezy z kremem i owocami, który nawiązuje do znanej bezy a'la Pavlova. Do tego idealnie pasują świeże maliny i borówki.
Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak przygotować bezy z kremem:
Sprawdzony przepis na bezy z kremem i owocami
(porcja na 8-9 małych bez, czas przygotowania: 30 min + 1,5 godziny pieczenia)
Składniki:
- 4 białka
- 280 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- krem:
- 250 g serka mascarpone
- 400 g śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- esencja waniliowa lub ziarenka wanilii
- owoce np. maliny, truskawki, borówki
Jak zrobić bezy z kremem i owocami krok po kroku?
- Nastaw piekarnik na 150 stopni.
- Wlej białka do miski i zacznij ubijać mikserem na wysokich obrotach
- Gdy zrobią się już białe, zacznij stopniowo dodawać cukier.
- Ubijaj białka tak długo, aż będą gęste, lśniące i nie będzie widać drobinek cukru - może to zająć nawet 20 min.
- Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijaj jeszcze 2 min.
- Na papierze do pieczenia namaluj kółka np. za pomocą szklanki.
- Odwróć papier na drugą stroną, przełóż na blaszkę do pieczenia i nałóż gotową bezę w miejsca widocznych kółek.
- Na każde kółko przeznacz ok. 2 duże łyżki bezy.
- Wygładź bezę za pomocą łyżki, możesz zrobić w środku niewielkie wgłębienie.
- Piecz bezy 10 min. w 150 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz ok. godzinę i dwadzieścia minut.
- Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Gotowe bezy powinny bez problemu odchodzić od papieru.
- Zrób krem: ubij śmietankę z cukrem, dodaj ser i wanilię.
- Umyj i osusz owoce.
- Na każdej z bez układaj porcję kremu i owoce. Możesz udekorować całość listkami mięty lub bazylii.
Bezy gotowe. Smacznego!
Zobacz także: Pyszna zupa nic z piankami. Przepis na delikatny deser na mleku. Ćwierczakiewiczowa podawała ją w wyjątkowy sposób
Niech gotowanie stanie się czystą przyjemnością!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?