W skrócie
Beza Pavlova to królowa deserów
Beza Pavlova to słynny deser, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno słynna tancerka przepadała za tym deserem. Wieść niesie, że jego pomysłodawcą był szef kuchni hotelu Esplanade oraz hotelu w Wellington.
Mamy dla ciebie przepis na bezy z kremem i owocami, który nawiązuje do znanej bezy a'la Pavlova. Do tego idealnie pasują świeże maliny i borówki.
Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak przygotować bezy z kremem:
Sprawdzony przepis na bezy z kremem i owocami
(porcja na 8-9 małych bez, czas przygotowania: 30 min + 1,5 godziny pieczenia)

Składniki:
- 4 białka
- 280 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- krem:
- 250 g serka mascarpone
- 400 g śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- esencja waniliowa lub ziarenka wanilii
- owoce np. maliny, truskawki, borówki
Jak zrobić bezy z kremem i owocami krok po kroku?
- Nastaw piekarnik na 150 stopni.
- Wlej białka do miski i zacznij ubijać mikserem na wysokich obrotach
- Gdy zrobią się już białe, zacznij stopniowo dodawać cukier.
- Ubijaj białka tak długo, aż będą gęste, lśniące i nie będzie widać drobinek cukru - może to zająć nawet 20 min.
- Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijaj jeszcze 2 min.
- Na papierze do pieczenia namaluj kółka np. za pomocą szklanki.
- Odwróć papier na drugą stroną, przełóż na blaszkę do pieczenia i nałóż gotową bezę w miejsca widocznych kółek.
- Na każde kółko przeznacz ok. 2 duże łyżki bezy.
- Wygładź bezę za pomocą łyżki, możesz zrobić w środku niewielkie wgłębienie.
- Piecz bezy 10 min. w 150 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz ok. godzinę i dwadzieścia minut.
- Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Gotowe bezy powinny bez problemu odchodzić od papieru.
- Zrób krem: ubij śmietankę z cukrem, dodaj ser i wanilię.
- Umyj i osusz owoce.
- Na każdej z bez układaj porcję kremu i owoce. Możesz udekorować całość listkami mięty lub bazylii.
Bezy gotowe. Smacznego!
Pavlova to królowa wypieków. Najlepszy przepis na boskie bez...
Niech gotowanie stanie się czystą przyjemnością!
kup teraz

ERNESTO Foremki ceramiczne do robota Monsieur Cuisine, 6 szt.
ERNESTO Foremki ceramiczne do robota Monsieur Cuis…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 C2, 600 W turkusowy
SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 C2, …
kup teraz

SILVERCREST Przystawka sokownika parowego do robota Monsieur Cuisine
SILVERCREST Przystawka sokownika parowego do robot…
kup teraz

SILVERCREST Automat do pieczenia chleba 850 W
Opis produktu automat do wypieku chleba z 16 progr…
kup teraz

Robot kuchenny KM 250, do cięcia i szatkowania
Robot kuchenny KM 250, do cięcia i szatkowaniaOpis…
kup teraz

SILVERCREST Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 600 A1, 1,2 l, 600 W
SILVERCREST® Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 60…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny z wbudowaną wagą i blenderem...
SILVERCREST® Robot kuchenny z wbudowaną wagą i ble…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 650 A1, 650 W, czerwony
Opis produktu do zagniatania, mieszania i miksowan…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 B2, 600 W, biały
Opis produktu do mieszania, ubijania i zagniatania…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny, SKM 600 B2, 600 W, czarny
SILVERCREST Robot kuchenny planetarny, SKM 600 B2,…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny SKM 550, 550 W
Opis produktu do miksowania, ścierania, tarcia, kr…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 B2, 600 W, różowy
Opis produktu do zagniatania, mieszania i ubijania…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 550 B3, 550 W
SILVERCREST® Robot kuchenny planetarny SKM 550 B3,…
kup teraz

SILVERCREST Profesjonalny robot kuchenny z blenderem kielichowym,...
SILVERCREST Profesjonalny robot kuchenny z blender…
kup teraz

SILVERCREST Profesjonalny robot planetarny z blenderem kielichowym,...
Opis produktu Silvercrest Kitchen Tools profesjona…
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym