Na deser ugotuj pyszną zupę nic z delikatnymi piankami. Taką zupę mleczną wyczyścisz do dna. Ćwierczakiewiczowa miała na nią sposób

Anna Daniluk
Domową zupę nic oprósz z wierzchu mielonym cynamonem.
Domową zupę nic oprósz z wierzchu mielonym cynamonem. Anna Daniluk
Zupa nic to tradycyjna zupa mleczna podawana z kluseczkami z piany z ubitych białek określanych nicami. Delikatna zupa zagęszczana jest żółtkami. Zupa nic jest rzadsza niż budyń, ale gęstsza niż tradycyjna zupa mleczna. Podpowiadamy przepis na zupę nic, która była deserowym hitem XIX wieku.

W skrócie

Domowa zupa nic to rodzaj deseru mlecznego zagęszczonego żółtkami i przyprawionego wanilią, cukrem waniliowym lub ekstraktem waniliowym. Podawana jest z kluskami wykonanymi z piany z białek i doprawionych cynamonem. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce „365 obiadów za 5 złotych” radziła, aby zupę nic podawać z osobno ugotowanym ryżem z cukrem i cynamonem. Skusisz się na taki rarytas?

Zupa nic – przepis na mleczny deser

Liczba porcji: dla 3 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 600 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 60 g cukru pudru,
  • 3 g mielonego cynamonu.

Zobacz także: Tradycyjny pleśniak. Pyszne ciasto z powidłami śliwkowymi i bezą. Przepis, który zawsze się udaje

Jak zrobić zupę nic?

Sposób przygotowania:

  1. Jajka dokładnie umyj, oddziel żółtka od białek.
  2. Białka ubij z 40 g cukru na sztywną pianę. Następnie dodaj do nich zmielony cynamon i delikatnie wymieszaj.
  3. Mleko zagotowuj z laską wanilii lub cukrem waniliowym.
  4. Po zagotowaniu wyjmij laskę waniliową i przy pomocy łyżki nabieraj porcje ubitej piany z białek.
  5. Kluski z piany z białek układać na wrzącym mleku. Po chwili delikatne chmurki z piany obróć na drugą stronę i po chwili wyjmij na talerze.
  6. Żółtka ubij z pozostałym cukrem na jasną masę i wlewaj do mleka zdjętego z ognia.
  7. Podczas wlewania żółtek mleko cały czas mieszaj trzepaczką.
  8. Gdy zupa nic delikatnie zgęstnieje, zalej nią pianki (zwane też nicami) z ubitej piany na talerzach.
  9. Zupa nic jest gotowa do podania. Możesz oprószyć ją delikatnie z wierzchu cynamonem.

Sposób podania zupy nic

Zupa nic może być także podawana z suszonymi w piekarniku minibezami. Dorośli smakosze mogą wypróbować patent na zupę kawową. W takim przypadku, do gotującego się mleka na zupę nic, należy dołożyć kilka ziaren świeżo palonej kawy. Następnie podaje się ją tak samo jak zupę nic. Zupa nic to także baza do zrobienia domowej zupy czekoladowej. Wystarczy rozpuścić w mleku posiekaną lub startą tabliczkę czekolady. Jako dodatek do zupy nic można serwować wiśnię z kompotu. Szczególnie gdy doprawimy ją mielonym kardamonem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni