Pyszna zupa nic z piankami. Przepis na delikatny deser na mleku. Ćwierczakiewiczowa podawała ją w wyjątkowy sposób

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjna zupa nic podawana jest z piankami z ubitych białek.
Tradycyjna zupa nic podawana jest z piankami z ubitych białek. Anna Daniluk
Zupa nic to tradycyjna zupa mleczna podawana z kluseczkami z piany z ubitych białek określanych nicami. Delikatna zupa zagęszczana jest żółtkami. Zupa nic jest rzadsza niż budyń, ale gęstsza niż tradycyjna zupa mleczna. Podpowiadamy przepis na zupę nic, która była deserowym hitem XIX wieku.

W skrócie

Domowa zupa nic to rodzaj deseru mlecznego zagęszczonego żółtkami i przyprawionego wanilią, cukrem waniliowym lub ekstraktem waniliowym. Podawana jest z kluskami wykonanymi z piany z białek i doprawionych cynamonem. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce „365 obiadów za 5 złotych” radziła, aby zupę nic podawać z osobno ugotowanym ryżem z cukrem i cynamonem.

Zupa nic – przepis na mleczny deser

Liczba porcji: dla 3 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 600 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 60 g cukru pudru,
  • 3 g mielonego cynamonu.

Zobacz także: Tradycyjny pleśniak. Pyszne ciasto z powidłami śliwkowymi i bezą. Przepis, który zawsze się udaje

Jak zrobić zupę nic?

Przygotowanie:

  1. Jajka należy dokładnie umyć. Żółtka należy oddzielić od białek.
  2. Białka należy ubić z 40 g cukru na sztywną pianę. Następnie należy dodać do nich cynamon i delikatnie wymieszać.
  3. Mleko należy zagotować z laską wanilii lub cukrem waniliowym.
  4. Po zagotowaniu należy wyjąć laskę waniliową i przy pomocy łyżki nabierać porcje ubitej piany z białek.
  5. Kluski z piany z białek należy układać na wrzącym mleku. Po chwili delikatne chmurki piany należy obrócić na drugą stronę i po chwili wyjąć na talerzach.
  6. Żółtka należy ubić z pozostałym cukrem na jasną masę i wlewać do mleka zdjętego z ognia.
  7. Podczas wlewania żółtek mleko należy cały czas mieszać trzepaczką.
  8. Gdy zupa nic delikatnie zgęstnieje, należy zalać nią pianki (nice) z ubitej piany na talerzach.

Sposób podania

Zupa nic może być także podawana z suszonymi w piekarniku minibezami. Dorośli smakosze mogą wypróbować patent na zupę kawową. W takim przypadku, do gotującego się mleka na zupę nic, należy dołożyć kilka ziaren świeżo palonej kawy. Następnie podaje się ją tak samo jak zupę nic. Zupa nic to także baza do zrobienia domowej zupy czekoladowej. Wystarczy rozpuścić w mleku posiekaną lub startą tabliczkę czekolady. Jako dodatek do zupy nic można serwować wiśnię z kompotu. Szczególnie gdy doprawimy ją mielonym kardamonem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!