Rolada śląska na obiad. Przepis na rodzinne uroczystości. Idealne danie do klusek śląskich i modrej kapusty

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa rolada śląska może być podana z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. W podobny sposób, jak zrazy.
Domowa rolada śląska może być podana z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. W podobny sposób, jak zrazy. shaiith/123RF
Tradycyjna kuchnia śląska kojarzy się z odświętnym obiadem złożonym z rolady wołowej, klusek śląskich i modrej kapusty. Rolada śląska wypełniona jest plastrami boczku i kiszonego ogórka oraz posmarowana wyrazistą w smaku musztardą. Taki obiad najczęściej podawany jest w niedzielę lub z okazji Barbórki, czyli dnia świętej Barbary, patronki górników.

W skrócie

Najczęściej rolada śląska przygotowywana jest z mięsa wołowego. Jednak można spotkać też przepisy uwzględniające schab wieprzowy. Najważniejszym składnikiem są plastry boczku z widocznym tłuszczem, który podczas smażenia nada mięsu soczystości. Oryginalny smak rolady pochodzi z połączenia kwaśnych ogórków kiszonych z lekko słodką cebulą i pikantną musztardą. W zależności od użytych składników, rolada może zapewniać około 260 kalorii, więc z pewnością doda energii osobom pracującym fizycznie.

Rolada śląska – przepis na obiad

Czas przygotowania: 1-1,5 godziny,
liczba porcji: dla 2 osób.

Składniki:

  • 2 plastry polędwicy wołowej o grubości 1 cm,
  • 2 łyżki ostrej musztardy np.: diżońskiej lub sarepskiej,
  • 2 plastry boczku,
  • 1 duży ogórek kiszony,
  • 1/2 cebuli białej,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 4 łyżki masła klarowanego do smażenia,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 500 ml bulionu wołowego.

Jak zrobić roladę śląską?

Przygotowanie:

  1. Plastry polędwicy wołowej należy cienko rozbić tłuczkiem do mięsa.
  2. Następnie należy przyprawić je z obu stron solą i pieprzem.
  3. Plastry boczku trzeba ułożyć na rozbitej wołowinie i delikatnie wklepać je do mięsa.
  4. Kolejnym krokiem jest posmarowanie wewnętrznej strony polędwicy ostrą musztardą.
  5. Na rozsmarowanej musztardzie trzeba położyć posiekaną w piórka cebulę i plastry kiszonego ogórka.
  6. Następnie trzeba ściśle zawinąć rolady śląskie i obwiązać je bawełnianym sznurkiem do wędlin.
  7. Rolady obtoczyć z każdej strony w mące pszennej, a następnie smażyć na klarowanym maśle.
  8. Gdy rolady nabiorą złoto-brązowego koloru, należy dolać bulion wołowy z liściem laurowym i zielem angielskim.
  9. Rolada śląska powinna być duszona pod przykryciem przez 15-20 minut na wolnym ogniu, aż będzie delikatna.
  10. Gotowa rolada śląska tradycyjne podawana jest z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Danie polewa się sosem własnym, wytworzonym podczas duszenia się mięsa.

Nadzienie do rolady

Ponadto wewnątrz rolady można umieścić kawałki kiełbasy, plastry słoniny lub posiekaną natkę pietruszki. W środku nieraz można znaleźć też wędzonkę, która nadaje daniu intensywnego smaku. Ponadto warto połączyć przyprawy bezpośrednio z musztardą. Smak mięsa podkreśli oregano, tymianek, lubczyk i majeranek. Smakosze pikantnych dań chętnie sięgają po ostrą mieloną paprykę.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie