Pachnąca jak szarlotka pieczona owsianka. Przepis na śniadanie z jabłkiem i miodem. Ekstra składnik dodaje chrupkości

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jeżeli nie lubisz gotowanej owsianki, to zachęcam do zrobienia jej w piekarniku. Owsianka upieczona z jabłkami będzie przypominać smakiem domową szarlotkę.
Jeżeli nie lubisz gotowanej owsianki, to zachęcam do zrobienia jej w piekarniku. Owsianka upieczona z jabłkami będzie przypominać smakiem domową szarlotkę. Getty Images/porosolka
Pieczona owsianka to przysmak, który warto zrobić na śniadanie lub zdrowy podwieczorek. Chrupiące połączenie jabłek, orzechów i płatków owsianych nabierze zupełnie innej konsystencji niż tradycyjnie gotowana owsianka. Jest tak pyszne, jak domowa szarlotka. Zobacz przepis na wyjątkową owsiankę z piekarnika.

W skrócie

Jesienią i zimą pieczona owsianka może być urozmaicona namoczonymi suszonymi owocami i orzechami. Kapitalnym pomysłem jest także wykorzystanie owoców z ugotowanego kompotu. Jeżeli robiliście kompot do słoika, to warto sięgnąć po wiśnie, truskawki lub śliwki. Można też użyć mrożonych owoców, np.: malin. Niemal przez cały rok dostępne są jabłka, które połączone z płatkami owsianymi i cynamonem tworzą namiastkę szarlotki. Zobacz, jak zrobić pieczoną owsiankę z jabłkami.

Pieczona owsianka – przepis z jabłkami

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 120 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 350 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 20 g miodu,
  • 10 g orzechów włoskich lub migdałów,
  • 5 g mielonego cynamonu,
  • 1 jabłko,
  • 10 g cukru,
  • 10 g jogurtu greckiego.

Jak zrobić pieczoną owsiankę z jabłkiem i cynamonem?

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane trzeba wsypać do naczynia żaroodpornego, tak aby sięgały do jego połowy.
  2. W garnku z grubym dnem należy podgrzać mleko lub napój roślinny z odrobiną miodu.
  3. Do miski z płatkami owsianymi trzeba wlać mleko.
  4. Jabłko trzeba obrać, pokroić w kostkę i dodać do płatków owsianych.
  5. Następnie należy dorzuć posiekane orzechy włoskie lub migdały.
  6. Wierzch jabłek należy posypać cynamonem wymieszanym z cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza.
  7. Owsianka z piekarnika będzie gotowa do podania po około 20 minutach.
  8. Pieczona owsianka może być podawana z łyżką jogurtu greckiego.

Dodatki do owsianki

Upieczona owsianka może być przygotowywana z wieloma owocami. Jesienią i zimą świetnie smakuje owsianka z prażonymi jabłkami. Pieczona owsianka może być także zrobiona z kawałkami gorzkiej czekolady. Warto też podawać ją z domowymi powidłami śliwkowymi, konfiturą malinową lub dżemem agrestowym. W sezonie będzie dobrze smakowała z jagodami lub borówkami. A dla kawoszy proponujemy owsiankę z espresso.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.