Oszukany sernik czyli wyjątkowo lekkie ciasto styropian. Przepis na ciasto z brzoskwiniami. Pyszna masa bez grama sera

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Lekkie i wyśmienite ciasto styropian. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Lekkie i wyśmienite ciasto styropian. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto styropian to pyszne połączenie kruchego spodu z masą ze śmietany i wiórek kokosowych. W smaku bardzo przypomina sernik, ale jest od niego zdecydowanie bardziej lekkie. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ten smakołyk. Proponuję zrobić go z brzoskwiniami. Przekonaj się, jak pysznie smakuje i wypróbuj przepis na ciasto styropian.

W skrócie:

Oszukany sernik czyli ciasto styropian to pyszny i lekki wypiek. Puszysta masa z ubitych białek, śmietany i wiórek kokosowych w połączeniu z kruchym, maślanym spodem i słodkimi brzoskwiniami tworzy wyśmienity deser. Takie ciasto sprawdzi się na każdą okazję i z pewnością zachwyci twoich gości. Jeśli chcesz to możesz urozmaicić przepis dodając do niego wiśnie lub maliny.

Przepis na ciasto styropian

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na blaszkę: 25x36
poziom trudności: średni

Składniki:
kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego,

śmietanowa masa:

  • 1 litr śmietany 18%,
  • 5 białek,
  • 300 g cukru,
  • 2 budynie śmietankowe (proszek),
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • brzoskwinie z puszki.

Jak zrobić ciasto styropian?

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło i posiekaj.
  2. Następnie dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wanilię i zagnieć ciasto w zwartą kulę.
  3. Odkrój 1/3 ciasta, owiń folią spożywczą i schowaj do zamrażarki.
  4. Pozostałą część ciasta schowaj do lodówki.
  5. Białka przelej do dużej miski i rozpocznij ubijanie mikserem, po kilku minutach zacznij stopniowo wsypywać cukier.
  6. Gdy piana jest już sztywna to zmniejsz obroty miksera i dodaj budyń w proszku.
  7. Wyłącz mikser i dodaj do masy wiórki kokosowe i śmietanę, wymieszaj łyżką.
  8. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na kształt prostokątnej blaszki.
  9. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Na ciasto wylej śmietanową masę.
  11. Brzoskwinie pokrój i ułóż na masie śmietanowej.
  12. Na koniec wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce na wierzch twojego styropianu.
  13. Piecz ciasto ok. 1 godzinę w 180 stopniach.
Lekkie i wyśmienite ciasto styropian. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Oszukany sernik czyli wyjątkowo lekkie ciasto styropian. Prz...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Oszukany sernik czyli wyjątkowo lekkie ciasto styropian. Przepis na ciasto z brzoskwiniami. Pyszna masa bez grama sera - Strona Kuchni