Na skróty
Mam dla ciebie niezawodny przepis na ciasto pleśniak, który bardzo często przygotowywany jest w moim domu. To jedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa. Pyszna beza z lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi oraz kruchym waniliowo-kakaowym ciastem to idealne połączenie. Przygotowanie pleśniaka zajmuje nieco czasu, ale zawsze się udaje i wszystkim smakuje.
Przepis na ciasto pleśniak
czas przygotowania i pieczenia: ok. 2 godziny
porcja na dużą blaszkę
poziom trudności: średni
Składniki:
- 5 jajek,
- 3 szklanki mąki,
- 250 g margaryny lub masła,
- szklanka cukru,
- pół szklanki cukru do białek,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy ( 16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 czubata łyżka kakao,
- 1 słoiczek powideł śliwkowych lub gładkiego dżemu z czarnej porzeczki lub wiśniowego.
Zobacz także: Krucho-drożdżowe rogaliki z powidłami. Smakują lepiej niż z cukierni. Wypróbuj najlepszy przepis
Jak zrobić ciasto pleśniak?
- Oddzieliłam żółtka od białek.
- Na stolnicy przesiałam mąkę i posiekałam ją z margaryną (możesz zastąpić ją masłem).
- Dodałam żółtka, proszek do pieczenia i szklankę cukru. Posiekałam wszystko nożem, a następnie szybko zagniotłam rękami. Kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania.
- Podzieliłam ciasto na pół. Jedną z części jeszcze raz przekroiłam na pół. Do takiej małej ćwiartki dodałam kakao i wyrobiłam. Możesz zrobić to w misce, dzięki temu nie ubrudzisz stolnicy.
- Zawinęłam każdą część ciasta w folię spożywczą i schowałam do lodówki na ok. 30 minut.
- Ubiłam białka z połową szklanki cukru na sztywną pianę.
- Większą część ciasta rozwałkowałam i wylepiłam nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarowałam ciasto dżemem i starłam na nie kakaowe ciasto.
- Wyłożyłam pianę z białek, a na wierzch starłam jasne ciasto.
- Piekłam całość w 170 stopniach przez ok. 50 minut.
Ciasta i desery z dzieciństwa, czyli comfort food
Każdy z nas ma ulubione smaki z dzieciństwa, dania, które kojarzą się rodzinnym domem i beztroskimi latami młodości. Obecnie bardzo popularne jest wracanie wspomnieniami do tamtych lat i przygotowywanie potraw, wywołujących u nas nostalgię i uśmiech. Wpisuje się to w trend kulinarny comfort food.
Oto kilka polecanych przepisów na ciasta i desery jak z dzieciństwa:
- blok czekoladowy, to rarytas rodem z PRL, masa z kakao, mleka w proszku połączona jest z herbatnikami i bakaliami,
- wafle przekładane kakaową masą z mleka w proszku, są proste i bardzo szybkie do przygotowania,
- bajaderki, czyli pyszne kuleczki z ciasta, bakalii i rumu,
- kremówka bez pieczenia, na herbatnikach, schłodzona smakuje jak pyszny lodowy deser,
- zupę nic - deser mleczny z piankami,
- chatka Baby Jagi, to pięknie wyglądający serniczek bez pieczenia, z herbatnikami, galaretką lub owocami.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?