Pyszny pleśniak z powidłami śliwkowymi i bezą. Tradycyjne ciasto na rodzinne spotkania i imprezy. Przepis, który zawsze się udaje

Pleśniak to idealne połączenie kruchego ciasta, bezy i kwaskowatego dżemu. Sprawdź, jak przygotować taki przysmak. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pleśniak to idealne połączenie kruchego ciasta, bezy i kwaskowatego dżemu. Sprawdź, jak przygotować taki przysmak. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na pyszne ciasto, które zawsze jest strzałem w dziesiątkę? Proponuję tradycyjny przepis na pleśniaka z bezą i powidłami. Ten przepis to hit lat 80. i 90, który pojawiał się niemal w każdym domu na rodzinnych uroczystościach. Pyszne, kruche ciasto dla wielu osób jest przemiłym wspomnieniem dzieciństwa. Warto przypomnieć sobie przepis na ciasto pleśniak, która zawsze się udaje.

Na skróty

Mam dla ciebie niezawodny przepis na ciasto pleśniak, który bardzo często przygotowywany jest w moim domu. To jedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa. Pyszna beza z lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi oraz kruchym waniliowo-kakaowym ciastem to idealne połączenie. Przygotowanie pleśniaka zajmuje nieco czasu, ale zawsze się udaje i wszystkim smakuje.

Przepis na ciasto pleśniak

czas przygotowania i pieczenia: ok. 2 godziny
porcja na dużą blaszkę
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 3 szklanki mąki,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki cukru do białek,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy ( 16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych lub gładkiego dżemu z czarnej porzeczki lub wiśniowego.

Jak zrobić ciasto pleśniak?

  1. Oddzieliłam żółtka od białek.
  2. Na stolnicy przesiałam mąkę i posiekałam ją z margaryną (możesz zastąpić ją masłem).
  3. Dodałam żółtka, proszek do pieczenia i szklankę cukru. Posiekałam wszystko nożem, a następnie szybko zagniotłam rękami. Kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania.
  4. Podzieliłam ciasto na pół. Jedną z części jeszcze raz przekroiłam na pół. Do takiej małej ćwiartki dodałam kakao i wyrobiłam. Możesz zrobić to w misce, dzięki temu nie ubrudzisz stolnicy.
  5. Zawinęłam każdą część ciasta w folię spożywczą i schowałam do lodówki na ok. 30 minut.
  6. Ubiłam białka z połową szklanki cukru na sztywną pianę.
  7. Większą część ciasta rozwałkowałam i wylepiłam nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Posmarowałam ciasto dżemem i starłam na nie kakaowe ciasto.
  9. Wyłożyłam pianę z białek, a na wierzch starłam jasne ciasto.
  10. Piekłam całość w 170 stopniach przez ok. 50 minut.

Ciasta i desery z dzieciństwa, czyli comfort food

Każdy z nas ma ulubione smaki z dzieciństwa, dania, które kojarzą się rodzinnym domem i beztroskimi latami młodości. Obecnie bardzo popularne jest wracanie wspomnieniami do tamtych lat i przygotowywanie potraw, wywołujących u nas nostalgię i uśmiech. Wpisuje się to w trend kulinarny comfort food.

Oto kilka polecanych przepisów na ciasta i desery jak z dzieciństwa:

Pleśniak to idealne połączenie kruchego ciasta, bezy i kwaskowatego dżemu. Sprawdź, jak przygotować taki przysmak. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Pyszny pleśniak z powidłami śliwkowymi i bezą. Tradycyjne ci...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni