Oszukany sernik czyli wyjątkowo lekkie ciasto styropian. Przepis na ciasto z brzoskwiniami. Pyszna masa bez grama sera

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Lekkie i wyśmienite ciasto styropian. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Lekkie i wyśmienite ciasto styropian. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto styropian to pyszne połączenie kruchego spodu z masą ze śmietany i wiórek kokosowych. W smaku bardzo przypomina sernik, ale jest od niego zdecydowanie bardziej lekkie. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ten smakołyk. Proponuję zrobić go z brzoskwiniami. Przekonaj się, jak pysznie smakuje i wypróbuj przepis na ciasto styropian.

W skrócie:

Oszukany sernik czyli ciasto styropian to pyszny i lekki wypiek. Puszysta masa z ubitych białek, śmietany i wiórek kokosowych w połączeniu z kruchym, maślanym spodem i słodkimi brzoskwiniami tworzy wyśmienity deser. Takie ciasto sprawdzi się na każdą okazję i z pewnością zachwyci twoich gości. Jeśli chcesz to możesz urozmaicić przepis dodając do niego wiśnie lub maliny.

Przepis na ciasto styropian

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na blaszkę: 25x36
poziom trudności: średni

Składniki:
kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego,

śmietanowa masa:

  • 1 litr śmietany 18%,
  • 5 białek,
  • 300 g cukru,
  • 2 budynie śmietankowe (proszek),
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • brzoskwinie z puszki.

Jak zrobić ciasto styropian?

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło i posiekaj.
  2. Następnie dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wanilię i zagnieć ciasto w zwartą kulę.
  3. Odkrój 1/3 ciasta, owiń folią spożywczą i schowaj do zamrażarki.
  4. Pozostałą część ciasta schowaj do lodówki.
  5. Białka przelej do dużej miski i rozpocznij ubijanie mikserem, po kilku minutach zacznij stopniowo wsypywać cukier.
  6. Gdy piana jest już sztywna to zmniejsz obroty miksera i dodaj budyń w proszku.
  7. Wyłącz mikser i dodaj do masy wiórki kokosowe i śmietanę, wymieszaj łyżką.
  8. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na kształt prostokątnej blaszki.
  9. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Na ciasto wylej śmietanową masę.
  11. Brzoskwinie pokrój i ułóż na masie śmietanowej.
  12. Na koniec wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce na wierzch twojego styropianu.
  13. Piecz ciasto ok. 1 godzinę w 180 stopniach.
Lekkie i wyśmienite ciasto styropian. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Oszukany sernik czyli wyjątkowo lekkie ciasto styropian. Prz...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

kup najtaniej

Amica

Amica KML 4011

643,32 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie