
Ciasto styropian
Lekkie i wyśmienite ciasto styropian. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ciasto styropian. Przygotowanie
Ciasto styropian nie jest bardzo trudne do wykonania, ale wymaga nieco pracy. Ważne, by dobrze ubić białka, a po dodaniu do nich śmietany i wiórek kokosowych wymieszać już masę jedynie łyżką. Dzięki temu będzie puszysta. Zobacz wskazówki krok po kroku, jak zrobić ciasto styropian.

Ciasto styropian. Krok 1
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj. Następnie dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wanilię. Zagnieć ciasto, okrój 1/3 i schowaj do zamrażarki - będzie potrzebne do starcia na wierzch twojego wypieku. Resztę ciasta schowaj do lodówki.

Ciasto styropian. Krok 2
Białka zacznij ubijać mikserem, po kilku minutach dodaj stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna, zmniejsz obroty miksera i wsyp budynie.