W skrócie:
Szef Camastra uchyla rąbka tajemnicy, że miejsca w restauracji Nuta na walentynki rozeszły się w ciągu kilku minut od momentu uruchomienia rezerwacji na luty. Bez wątpienia trwająca około 3 godzin kolacja degustacyjna, podczas której goście jedzą dania wyglądające jak małe dzieła sztuki, należy do takich doświadczeń. Za wyborną kolacją kryje się zawsze pewna opowieść. Dla szefa Camastry liczy się jej opowiedzenie, dlatego randka w restauracji z gwiazdką Michelin będzie unikatowym doświadczeniem, o którym goście będą długo pamiętać. A symfonia smaków skomponowana przez wybitnego szefa kuchni oraz serwowana przez dbających o najmniejszy detal kelnerów pobudzi nasze zmysły i wprawi nas w wyjątkowy nastrój.
Szef Andrea Camastra o afrodyzjakach
W Walentynki warto spróbować dań, które zachwycą smakiem oraz rozbudzą nasze zmysły za sprawą afrodyzjaków dodających wigoru. Na pierwszym planie pojawiają się tu owoce morza:
ostrygi,
krewetki,
małże.
Te składniki od wieków kojarzone są z namiętnością i zmysłowymi doznaniami. Skorupiaki idealnie komponują się z winem musującym, które podkreśla ich delikatny smak. Wśród przypraw potrafiących wprowadzić w stan rozkoszy wskazuje się m.in. szafran i anyż mające wyjątkowy, intensywny aromat. Jednak same składniki to nie wszystko – aby wyczarować z nich idealne połączenie, potrzebny jest kreatywny, niebojący się eksperymentować szef kuchni będący rzemieślnikiem i artystą w jednej osobie.
Dania serwowane w NUCIE mają zaskakiwać i wprawiać w stan euforii. Uwielbiam obserwować twarze naszych gości, ich mimika wyraża często więcej niż jakikolwiek komplement – dodaje szef Andrea Camastra.
Restauracja Nuta dba o przeżywanie emocji
Dla szefa Camastry niezwykle ważna jest estetyka talerza. Ma ogromny wpływ na to, jak postrzegamy posiłek i w jaki sposób wpływa on na nasze emocje. W restauracjach z gwiazdką Michelin każdy szczegół, od kształtu talerza po kolor i teksturę składników, jest starannie zaplanowany.
Kulinaria

Odpowiednie rozplanowanie każdego elementu na talerzu pozwala stworzyć harmonijną i kompletną całość wprowadzającą gości w oszołomienie. Wiele dań można jeść na różne sposoby: smakować części dania osobno lub zestawiać w różne konstelacje tworzone z elementów znajdujących się na talerzu — tłumaczy sous — chef z restauracji NUTA, Filip Niewiatowski.
Wysublimowane, minimalistyczne dekoracje, takie jak jadalne kwiaty, mikro zioła czy puder, sprawiają, że danie staje się prawdziwym dziełem sztuki i przypomina niekiedy bardziej obraz lub rzeźbę niż tradycyjny posiłek.
Kolacja w restauracji z gwiazdką Michelin to nie tylko wyśmienite jedzenie, ale także niezapomniana atmosfera, która tworzy idealne tło dla wyjątkowej chwili. Wystrój wnętrza, eleganckie, subtelne światło oraz dopracowane detale, takie jak świeże kwiaty czy nienaganne nakrycia stołu, sprawiają, że akurat to wyjście z ukochaną osobą jest idealne.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!