Najlepszy chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki. Wypróbuj przepis na zdrową i pyszną zupę z młodych buraczków. Jak zrobić prosty chłodnik?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszny, orzeźwiający i prawdziwie wiosenny chłodnik z botwiny. Sprawdź, jak go przygotować. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia.
Pyszny, orzeźwiający i prawdziwie wiosenny chłodnik z botwiny. Sprawdź, jak go przygotować. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia. Katarzyna Puczyńska
Dobrym pomysłem na wiosenny obiad jest chłodnik z botwiny. Te pyszne, młode buraczki ćwikłowe można jeść razem z łodygami. Mamy dla was niezawodny przepis na tradycyjny chłodnik z botwiny, na kefirze i zsiadłym mleku, z dodatkiem rzodkiewki, świeżego ogórka, dużej ilości koperku i jajkiem na twardo. Taka zimna zupa idealnie sprawdzi się wiosną i latem, szczególnie podczas upałów. Zobacz, jak ją zrobić krok po kroku. Wypróbuj nasz przepis na chłodnik.

Na skróty

Sezon na botwinę

Sezon na botwinę w Polsce zaczyna się w drugiej połowie kwietnia i trwa często nawet do końca sierpnia. Najlepiej jednak warzywo to smakuje wiosną, gdy jest świeże i miękkie. Mamy dla ciebie przepis na tradycyjny chłodnik z botwiny na kefirze i zsiadłym mleku. Proponujemy dodać do niego rzodkiewkę, ogórek i koperek, a także jajko na twardo. Przygotowanie takiego chłodnika jest bardzo proste i szybkie.

Przepis na chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki

(porcja dla 4 osób, czas przygotowania: ok. 30 minut)

Ugotuj jajka na twardo. Warzywa umyj i osusz.
Ugotuj jajka na twardo. Warzywa umyj i osusz.
Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 3 ogórki,
  • 1 litr kefiru,
  • 400 g zsiadłego mleka,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
  • koperek,
  • 4 jajka,
  • sól i pieprz do smaku.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić chłodnik z botwiny?

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Botwinę umyj i drobno posiekaj.
  3. Przełóż botwinę do dużego garnka, zalej 2 szklankami bulionu warzywnego lub wody i gotuj ok. 10 minut. Przestudź
  4. Ogórka, umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  5. Rzodkiewkę umyj i również pokrój w drobną kostkę.
  6. Koperek posiekaj.
  7. Do przestudzonej botwiny z bulionem dodaj kefir i zsiadłe mleko oraz warzywa.
  8. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Jajka obierz, pokrój w ćwiartki.
  10. Chłodnik podawaj na zimno z ugotowanym jajkiem.

Jak jeść botwinę?

Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, które możemy spożywać w całości. Najczęściej w kuchni wykorzystuje się botwinę do przygotowywania zup, sałatek i potraw duszonych.

Przepisy z botwinką, które można przygotować:

  • sałatka z botwiną,
  • pesto z botwiny,
  • chłodnik z botwiną, tzw. botwinka,
  • duszona botwina z ryżem lub makaronem,
  • kiszona botwina.

Chłodnik z botwiny - sposób podania

My proponujemy wyśmienity chłodnik z botwiny. To prawdziwie wiosenne danie. Przygotowywany jest na bazie jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka. Do tego dodaje się oczywiście botwinę i sporo młodych warzyw, np. rzodkiewkę, ogórki, koperek czy szczypiorek.

Chłodnik, jak nazwa wskazuje, podaje się na zimno. Jest to doskonała zupa na lato i coraz cieplejsze dni.

Z czym jeść chłodnik? Możesz podać go np. z:

  • jajkiem ugotowanym na twardo,
  • młodymi ziemniakami,
  • makaronem,
  • ryżem,
  • grzankami,
  • frytki z marchewki,
  • groszek ptysiowy,
  • paluszki chlebowe.

Właściwości botwiny

Botwina jest bogata w związki o charakterze przeciwnowotworowym i antyoksydacyjnym. Stanowi źródło wielu cennych dla zdrowia mikroskładników i składników mineralnych.
Oto powody, dlaczego warto jeść botwinę:

  • zawiera duże ilości witaminy A, K, witamin z grupy B,
  • zawiera kwas foliowy i żelazo,
  • jest źródłem magnezu i wapnia,
  • działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie,
  • wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego.

Źródło:

Pyszny, orzeźwiający i prawdziwie wiosenny chłodnik z botwiny. Sprawdź, jak go przygotować. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia.

Najlepszy chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki. Wypróbuj ...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni