Najlepsze czekoladowe ciasta i desery. Oto 15 przepisów na słodkości, którym trudno się oprzeć. Czekoladowe niebo w gębie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Najlepsze ciasta i desery z czekoladą. Zobacz 15 polecanych przepisów, które pokochasz od pierwszego gryza. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepsze ciasta i desery z czekoladą. Zobacz 15 polecanych przepisów, które pokochasz od pierwszego gryza. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mamy dla ciebie 15 najlepszych przepisów na pyszne ciasta i desery z czekoladą w roli głównej. To m.in. zniewalająco pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe z cukinii oraz oryginalne ciasto kostka hiszpańska z czekoladowym kremem i bezą. Niektóre z polecanych przez nasz przepisów przygotujesz w mniej niż 10 minut. Gwarantujemy, że zjesz te słodkości do ostatniego okruszka. Polecamy ciasta i desery z czekoladą.

W skrócie:

Zebraliśmy dla ciebie 15 sprawdzonych przepisów na wyśmienite przysmaki z czekoladą. Są to ciasta, torty, babeczki i pyszne desery. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do przepisu z dokładnymi wskazówkami krok po kroku, jak przygotować takie słodkości.

Ciasta i desery z czekoladą - najlepsze przepisy

Czekolada to prawdziwy rarytas. Doczekała się nawet swojego święta. Według kalendarza świąt nietypowych Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest 7 lipca.

Polecamy ciasta i desery z czekoladą:

  1. Ciasto kostka hiszpańska z pysznym kremem z czekolady i kawy,
  2. Tort czekoladowy przekładany dżemem lub powidłami,
  3. Tort Sachera,
  4. Proste i szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami,
  5. Ciasto czekoladowe z cukinii,
  6. Ciasto z Nutellą,
  7. Brownie mocno czekoladowe,
  8. Brownie z masłem orzechowym,
  9. Ciasto milionera z czekoladą i kajmakiem,
  10. Fondant czekoladowy,
  11. Kruche babeczki z kremem czekoladowym,
  12. Blok czekoladowy, jak z lat dzieciństwa,
  13. Babeczki z kremem z białej czekolady,
  14. Czekoladowe muffinki.
  15. Najprostsze na świecie ciasto czekoladowe mieszane widelcem

Czekolada w kuchni

Czekolada jest jednym z najbardziej popularnych produktów spożywczych na świecie. W kulinariach od lat dodawana jest do pysznych ciast i deserów, a także wytrawnych sosów czy sałatek. Doceniamy zarówno jej pyszny smak, jak i cenne właściwości prozdrowotne.

Obecnie istnieje wiele odmian czekolady:

  • czekolada gorzka, z zawartością kakao powyżej 70%,
  • czekolada deserowa, zawiera od 30% do 70% miazgi kakaowej,
  • czekolada mleczna, która ma od 20% do 30% kakao,
  • czekolada biała, nie zawiera miazgi kakaowej, a jedynie tłuszcz kakaowy, mleko i cukier,
  • czekolada różowa lub rubinowa, która przygotowywana jest ze sfermentowanych ziaren kakaowca rubinowego, którym zawdzięcza swój kolor.

Najbardziej ceniona ze względu na właściwości jest czekolada gorzka, która zawiera co najmniej 70% kakao.

Czytaj także: Najlepszy przepis na krem z białej czekolady. Tak pyszny, że palce lizać. Idealny krem do dekoracji tortów, ciast i babeczek

Najprostsze ciasto czekoladowe

Wypieki z czekoladą nie muszą być trudne do przygotowania. Bardzo szybko i prosto można zrobić pyszne czekoladowe ciasto mieszane jedynie łyżką:

  • w jednej misce wymieszaj: 2 szklanki mąki, szklankę cukru, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej lub cynamonu.
  • w drugiej misce wymieszaj: 2 jajka, 1/4 szklanki oleju, 200 ml mleka. Wlej te składniki do miski ze składnikami suchymi.
  • wymieszaj wszystko łyżką, nie musisz tego robić bardzo dokładnie.
  • przelej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.

Ciasto będzie pysznie smakować posmarowane rozpuszczoną czekoladą. Możesz je także urozmaicić dodając orzechy, rodzynki czy owoce.

Jaki deser można zrobić z czekolady?

Z czekolady warto przygotować pyszne i szybkie desery. Bardzo popularny jest ganache czyli kremem z czekolady i słodkiej śmietanki. Można przygotować także pyszne kakaowe bajaderki, z herbatników, bakali i polewy czekoladowej. Popularne i łatwe do zrobienia są także cake popsy czyli lizaki z ciasta, udekorowane czekoladą i kolorową posypką.

Jeśli masz ochotę na domowe czekoladki, to warto wypróbować przepis na trufle z marcepanem. Ciekawym pomysłem jest także deser a'la snickers, przygotowywany z kaszy jaglanej, czekolady, daktyli i orzechów.

Domowa czekolada - prosty przepis

Czekolada mleczna ma wielu zwolenników. Jest słodka, delikatna i cudownie rozpływa się w ustach. Masz ochotę na domową, mleczną czekoladę? Możesz ją szybko i prosto przygotować. Potrzebujesz:

  • 500 g mleka w proszku,
  • 200 g masła,
  • 5 łyżek kakao,
  • 1 szklanki cukru.
  • pół szklanki wody.

Masło, kakao, cukier i wodę wystarczy rozpuścić i wymieszać z mlekiem w proszku. Taką masę należy przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Po wystygnięciu możesz kroić domową czekoladę na mniejsze kostki. Przepis możesz urozmaicić dodając np. migdały, rodzynki, suszoną żurawinę czy wiórki kokosowe.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

d
dorota
Kiedyś ciasta nie były moją mocną stroną, ale odkąd używam robota kohersen cy021 praktycznie codziennie serwuję rodzinie jakiś smaczny deser :) Rozdrabnia na pył twarde składniki, a dzięki wysokim obrotom sprawnie wyrabia nawet bardzo gęste ciasta.