Cake pops czyli słodkie ciasteczka na patyku. Przepis na pyszny i kolorowy deser dla dzieci i nie tylko. Jak zrobić lizaki z ciasta?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne i słodkie kuleczki z ciasta oblane czekoladą. Zobacz, jak zrobić kolorowe cake pos. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne i słodkie kuleczki z ciasta oblane czekoladą. Zobacz, jak zrobić kolorowe cake pos. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Słodkie kuleczki z ciasta na patyku czyli kolorowe cake pops. Taki deser z pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Podpowiadam, jak można je bardzo prosto i szybko przygotować. Proponuję doprawić ciasto skórką cytrynową i serkiem mascarpone. Sprawdź, jak pysznie smakują i wypróbuj przepis na cake pops.

Spis treści

Cake pops to nic innego jak kuleczki z ciasta podane na patyczku. To idealny deser na urodziny i przyjęcia dla dzieci, ale równie świetnie sprawdzi się np. na walentynki czy spotkania ze znajomymi. Wszystko zależy od dekoracji tzn. można użyć kolorowej posypki, która z pewnością spodoba się najmłodszym lub jedynie oblać kuleczki czekoladą i obtoczyć w wiórkach kokosowych czy posiekanych orzechach. By zrobić cake pops potrzebujesz nieco wysuszonego biszkoptu lub ciasta babkowego i patyczków do lizaków. Sprawdzą się także patyczki do szaszłyków, koreczków czy słomki do napojów.

Cake pops - przepis

czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja na 18 kuleczek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 350 g ciasta babkowego np. z tego przepisu: babka piaskowa
  • 125 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy,
  • 200 g czekolady ( może być zarówno biała, gorzka i mleczna),
  • kolorowa posypka do dekoracji.

Jak zrobić cake pops, czyli ciastka na patyczkach?

  1. Zacznij od zmiksowania ciasta. Możesz zrobić to mikserem kuchennym, albo rozkruszyć ciasto rękami.
  2. Dodaj do ciasta mascarpone, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Wymieszaj ręcznie lub mikserem.
  3. Uformuj z ciasta kuleczki. Schłodź je w zamrażarce przez ok. 10 minut.
  4. Rozpuść najpierw odrobinę czekolady ( ok. 50 g) w kąpieli wodnej, zamocz w niej końcówkę patyczka i wbij w kuleczkę z ciasta. Przygotuj tak wszystkie kuleczki. Schowaj je ponownie do zamrażarki na 10 minut.
  5. Rozpuść resztę czekolady i zanurz w niej każdą kuleczkę, a następnie posyp ciastko kolorową posypką. Odstaw do zastygnięcia, najlepiej na pionowo - wbij patyczki np. w kartonowe pudełko lub kawałek styropianu.
Pyszne i słodkie kuleczki z ciasta oblane czekoladą. Zobacz, jak zrobić kolorowe cake pos. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Cake pops czyli słodkie ciasteczka na patyku. Przepis na pys...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie