Tradycyjne kurki w śmietanie z cebulką do mięsa. Zobacz przepis na klasyczne danie po grzybobraniu. Nasze babcie przestrzegały ważnej zasady

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjnie przygotowane kurki w śmietanie znakomicie smakują posypane posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Tradycyjnie przygotowane kurki w śmietanie znakomicie smakują posypane posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. 123rf.com/shaiith/zdjęcie ilustracyjne
Klasyczny przepis na kurki w śmietanie to prawdziwy rarytas. W odróżnieniu od sosu kurkowego kurki w śmietanie są mniej rozdrobnione. Często widać połówki kurek zatopione w delikatnym sosie. Aby danie zachowało kremową konsystencję, warto korzystać z zasady naszych mam i babć. Kurki należy posolić tuż przed podaniem. Zobacz przepis na pyszne kurki w śmietanie z cebulką.

W skrócie

Kurki w śmietanie to idealny posiłek do zrobienia po wizycie w lesie i zebraniu grzybów. Danie nie wymaga wielu przypraw. Wystarczy świeżo zmielony pieprz, odrobina posiekanej natki pietruszki lub koperku i sól. Warto solić grzyby tuż przed podaniem, a nie w trakcie smażenia kurek, gdyż wypuszczą płyn, który rozrzedzi sos. Dzięki temu kurki w śmietanie będą miały gęstą i przyjemną konsystencję. Idealną do kromki świeżego chleba lub purée ziemniaczanego.

Kurki w śmietanie – prosty przepis

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g oczyszczonych i umytych kurek,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 250 ml śmietany 30 procent,
  • 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 50 g posiekanej natki pietruszki lub koperku,
  • 20 g masło klarowane lub oleju,
  • 5 g soli do smaku.

Jak zrobić kurki w śmietanie?

Przygotowanie:

  1. Cebulę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Następnie na patelni o grubym dnie trzeba rozgrzać masło klarowane lub olej.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu należy podsmażyć cebulę do zarumienienia.
  3. Następnie do cebuli należy dodać kurki. Małe w całości, duże można przekroić na pół. Grzyby trzeba smażyć przez 5 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  4. Kurki można przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dolać do nich śmietanę kremówkę.
  5. Na koniec kurki w śmietanie należy posolić do smaku i udekorować posiekanym świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Kurki w sosie śmietanowym z kurczakiem

W podobny sposób można przygotować szybkie danie obiadowe. Wystarczy około 400 g filetu z kurczaka pokroić w kostkę i przesmażyć z cebulą. Można je odłożyć na talerz i na tej samej patelni podsmażyć kurki. Gdy grzyby będą złote można połączyć je z wcześniej obsmażoną cebulą i kurczakiem. Po chwili trzeba zaprawić je śmietaną. Świetnym wyborem jest śmietana kremówka, ale można zahartować gęstą śmietanę o 18 – procentowej zawartości tłuszczu.

Polecamy także wypróbować przepis na makaron z kurkami.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni