Po grzybobraniu zrób apetyczne polędwiczki z kurkami. Przy nich się nie narobisz, a wyglądają luksusowo. To danie to prawdziwy hit

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Na rodzinny obiad przygotowuje polędwiczki z indyka w sosie kurkowym. Przed podaniem udekoruj je koperkiem.
Na rodzinny obiad przygotowuje polędwiczki z indyka w sosie kurkowym. Przed podaniem udekoruj je koperkiem. Anna Daniluk
W sezonie na grzyby aż trudno sobie wyobrazić lepsze danie. Kremowy sos na bazie śmietanki kremówki, połączony z jędrnymi kurkami i soczystą polędwiczką indyka tworzy eleganckie danie. Zrobisz je w 20 minut i nie musisz mieć specjalnych umiejętności kulinarnych. Poznaj prosty przepis na polędwiczki w sosie kurkowym.

W skrócie

Ten obiad zazwyczaj robię na wyjątkowe okazje np.: urodziny, imieniny lub rodzinne spotkania. Świetnie smakuje, wygląda apetycznie i ma główny sezonowy składnik, czyli kurki. Tradycyjnie przyrządza się polędwiczki wieprzowe, jednak ja polecam użyć polędwiczek z indyka. Są delikatniejsze w smaku i znakomicie nasiąkają sosem na bazie kremówki i bulionu. Jeśli masz ochotę podkreślić smak kurek, to zachęcam przypraw potrawę pod koniec gotowania świeżo startą gałką muszkatołową. W razie potrzeby podwój porcję dla 2 osób i rozrzedź sos bulionem, aby wystarczył dla każdego. Poznaj przepis na apetyczne polędwiczki z kurkami.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania polędwiczek z kurkami

Polędwiczka z kurkami – przepis na sezonowy obiad

Liczba porcji: na 2 osoby.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g kurek,
  • 1 polędwiczka z indyka,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 170 ml śmietanki kremówki 30 procent,
  • 30 g posiekanego koperku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Jak zrobić polędwiczki z kurkami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku dokładnie umyj, oczyść i pokrój kurki na mniejsze kawałki.
  2. Następnie na patelni z grubym dnem rozgrzej masło klarowane na średniej mocy palnika.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z masłem.
  4. Dopraw solą i zeszklij na patelni, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Kurki odsącz i odciśnij ręcznikiem papierowym nadmiar wody.
  6. Wsyp do patelni z cebulą i czosnkiem i smaż przez 3 minuty.
  7. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  8. Wlej bulion warzywny, zamieszaj i sos powinien się gotować przez około minutę.
  9. Następnie wlej śmietankę kremówkę.
  10. Koperek drobno posiekaj i dodaj do sosu.
  11. Polędwiczkę z indyka pokrój na równej grubości 1,5 cm plastry.
  12. Rozgrzej drugą patelnię i rozpuść masło klarowane.
  13. Polędwiczki dopraw solą, pieprzem i smaż na maśle klarowanym z obu stron, do momentu aż się zarumienią. Potrwa to około 2 minuty z obu stron.
  14. Usmażone polędwiczki przełóż do sosu kurkowego. Jeśli sos zbytnio odparuje, dolej 50 ml bulionu, wymieszaj i gotuj przez 3 minuty.
  15. Soczyste polędwiczki z kurkami są gotowe.
  16. Przed podaniem polecam udekorować je posiekanym koperkiem.

Sposób podania polędwiczek z kurkami

Gotowe polędwiczki z kurkami świetnie smakują podane z makaronem typu tagliatelle, kluskami śląskimi i kopytkami. Możesz ugotować do nich młode ziemniaki i okrasić masłem, posypać solą i połączyć z posiekanym koperkiem. Równie smaczny posiłek powstanie, gdy podasz go z ryżem. Szczególnie polecam brązowy lub jaśminowy. Sprawdza się także ugotowana na sypko kasza gryczana.

Na rodzinny obiad przygotowuje polędwiczki z indyka w sosie kurkowym. Przed podaniem udekoruj je koperkiem.

Po grzybobraniu zrób apetyczne polędwiczki z kurkami. Przy n...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni