Mocno orzechowe brownie. Przepis na czekoladowe ciasto, które rozpływa się w ustach

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Brownie z orzechami to czekoladowy przysmak. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Brownie z orzechami to czekoladowy przysmak. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Brownie to słodki przysmak pochodzący z kuchni amerykańskiej. Nieco niepozorne, ciemne, płaskie kwadraciki kryją w sobie intensywnie czekoladowy smak i wilgotne, słodkie wnętrze. Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na taki smakołyk w mocno orzechowej wersji. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis na orzechowe brownie.

W skrócie

Zdrowotne właściwości czekolady

Czekolada to prawdziwy przysmak, znany i ceniony od lat. Dietetycy coraz częściej wspominają o jej prozdrowotnych właściwościach. Najbardziej polecana jest gorzka czekolada, z zawartością ziarna kakaowego 50-70%.

- W ciągu ostatnich 10 lat coraz więcej badań potwierdza, że umiarkowane spożycie gorzkiej czekolady i kakao może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Zbiorcza analiza badań wskazuje, że u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym czekolada o zawartości 50-70% ziarna kakaowego zmniejsza ciśnienie skurczowe średnio o 5,0 mmHg i rozkurczowe o 2,7 mmHg - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Właściwości czekolady:

  • jest źródłem magnezu, żelaza i niacyny,
  • zawiera fenylotylaminę, która poprawia nastrój i wywołuje euforię,
  • jest źródłem teobrominy, która mocno pobudza i daje efekt podobny do kofeiny,
  • pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego i mięśni,
  • wpływa na mocne kości,
  • ma działanie przeciwskurczowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.

Ciasta i desery z czekoladą

Masz ochotę na słodki wypiek z czekoladą lub czekoladowy deser? Możesz przygotować np.:

Mamy dla ciebie przepis na czekoladowe brownie. To typowe dla kuchni amerykańskiej ciasto zachwyca prostotą wykonania i intensywnie czekoladowym smakiem. Proponujemy przygotować je zastępując niemal całą mąkę mielonymi orzechami laskowymi. Przekonaj się jakie to pyszne!

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować mocno orzechowe brownie:

Przepis na mocno orzechowe brownie

(czas przygotowania: ok. 15 minut + pieczenie: 20 minut)

Upieczone i wystudzone brownie podziel na kwadraciki. Smacznego!
Upieczone i wystudzone brownie podziel na kwadraciki. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 200 g masła,
  • 200 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów,
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru brązowego lub białego,
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki posiekanych orzechów laskowych,
  • pół szklanki kawałków czekolady.

Jak zrobić orzechowe brownie?

  1. W garnuszku rozpuść masło z czekoladą.
  2. Jajka ubij z cukrem, wanilią i szczyptą soli na jasną masę.
  3. Wciąż miksując wlej rozpuszczoną z masłem czekoladę.
  4. Wsyp mielone orzechy i 4 łyżki mąki. Wymieszaj.
  5. Na koniec dodaj do ciasta posiekane orzechy i kawałki czekolady. Wymieszaj łyżką.
  6. Przelej ciasto do niedużej blaszki ( np. 20X20), wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz brownie w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
  8. Gotowe brownie ma być wilgotne i nieco ciągnące w środku.
Dodaj firmę Autopromocja

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Miej zawsze przy sobie butelkę wody

miejsce #1

Aquaphor

AQUAPHOR CITY Granatowy 0,5L

59,99 zł32,99 zł-45%
miejsce #13

Brita

BRITA butelka z filtrem różowa

32,99 zł
miejsce #14

Brita

BRITA butelka z filtrem niebieska

32,90 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie