Spis treści
Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na pyszne kokosanki. Proponuję przygotować ciasteczka z wiórek kokosowych namoczonych w rozpuszczonym maśle z cukrem. Dzięki temu po upieczeniu będą miały chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze.
Gotowe ciasteczka warto przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, by nie wyschły i na dłużej zachowały swój aromat i smak.
Kokosanki - przepis
Czas przygotowania: ok. 40 minut,
porcja: na 25 kokosanek,
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 200 g wiórek kokosowych,
- 50 g masła,
- 150 g cukru,
- 2 białka,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Zobacz także: Przepis na bajaderki - pyszne ciastka bez pieczenia
Jak zrobić kokosanki?
- W garnuszku rozpuść masło z cukrem.
- Do gorącej masy dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Białka ubij mikserem na sztywną pianę.
- Do białek dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj mikserem jeszcze przez minutę.
- Dodaj masę kokosową do piany z białek i dokładnie wymieszaj.
- Za pomocą łyżeczki formuj małe kuleczki z masy i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz kokosanki przez 15 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
- Gotowe ciasteczka wystudź. Przechowuj je w szczelnym pojemniku, by zachowały świeżość.
Sprawdź także: Ciastka na prezent na święta. Przepisy na jadalne prezenty dla przyjaciół i dla rodziny
Miękkie kokosanki na maśle, czyli pyszny dodatek do kawy czy...
Zobacz także inne przepisy na ciasteczka ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?