Spis treści
Premiera 4. sezonu "Stulecia Winnych"
W niedzielę 6 marca premiera 4. sezonu "Stulecia Winnych". Nowy odcinek serialu zostanie wyemitowany o godz. 20:15 w TVP1.
Fani rodzinny Winnych znów będą mogli śledzić losy swoich ulubionych bohaterów. Widzowie przeniosą się tym razem w lata 1976-1989, gdy w kraju nasilają się represje wobec robotników, rodzi się bunt, wybuchają strajki, a partia staje się wrogiem narodu.
Serial powstał na podstawie trzytomowej epickiej sagi obyczajowej autorstwa polskiej pisarki Ałbeny Grabowskiej.
Jakie potrawy jedzą bohaterowie "Stulecia Winnych"?
Rydze na maśle i knedle ze śliwkami - to tylko niektóre z dań, które mogliśmy zaobserwować na stole rodzinny Winnych. Autorka sagi Ałbena Grabowska spisała je wszystkie w kulinarnej książce "Stulecie Winnych. Notes kulinarny. 70 przepisów", opublikowanej przez Wydawnictwo Zwierciadło.
Z książki dowiemy się m.in., jak przygotować staropolskie potrawy jadane na Mazowszu w pierwszych dekadach XX wieku, a także znane potrawy z chudych lat PRL-u, włoskie potrawy przywiezione przez Guida (jedna z postaci serialu) z dalekiej Sycylii oraz tradycyjne przysmaki na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Dania są proste, najczęściej złożone z kilku składników. Takie, jakie gotowały nasze babcie.
Mamy dla Was pięć wyjątkowych przepisów na potrawy z książki "Stulecie Winnych". Sprawdźcie, co gotują członkowie tytułowej rodziny, pochodzącej z podwarszawskiego Brwinowa.
Przepis na kanapki z awanturką
- 100 g bryndzy
- 1 puszka sardynek
- 1 cebula
- 50 g miękkiego masła
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- kilka kropli soku z cytryny
- papryka w proszku
- razowe pieczywo,
- pumpernikiel lub słone herbatniki
Sardynki odsącz z zalewy i rozgnieć widelcem. Dodaj bryndzę, drobniutko posiekaną cebulę, masło, pieprz, cukier, sok z cytryny i wymieszaj. Masę nałóż na cienkie kromki razowego pieczywa, pumpernikla lub na słone herbatniki. Kanapki ozdób plasterkiem kiszonego ogórka, rzodkiewki czy papryki.
Przepis na zupę fasolowa ze śliwkami
- 300 g białej fasoli
- 200 g suszonych wędzonych śliwek bez pestek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 listki laurowe
- skorka z cytryny
Fasolę namocz na noc. Śliwki zalej wodą i odstaw na minimum godzinę. Gdy zmiękną, gotuj je przez około pół godziny. Zmiksuj z miodem, skórką cytrynową, masłem i gałką muszkatołową. Fasolę odlej z wody po moczeniu, umyj, wrzuć do garnka z liśćmi laurowymi, zalej wodą i gotuj przez około godzinę. Pod koniec gotowania posól. Dodaj zmiksowane śliwki i gotuj jeszcze przez chwilę.
Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii
Przepis na pyzy ziemniaczane
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- do podania: wędzony boczek
Ziemniaki umyj i obierz, a następnie 1,5 kg ziemniaków ugotuj, przestudź i zmiel w maszynce. Pozostałą część ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki wyciśnij w durszlaku lub sicie wyłożonym ściereczką, ale wody pozostałej z wyciśnięcia nie wylewaj, zostaw w jakimś naczyniu. Odciśnięte ziemniaki wrzuć do miski. Po kilku minutach wylej ostrożnie wodę po ziemniakach, a skrobię, która zebrała się na dnie naczynia dodaj do ziemniaków. Do surowych ziemniaków dodaj te ugotowane, a także mąkę ziemniaczaną i zagnieć ciasto. Z kawałków ciasta formuj małe kulki. Wrzucaj je na gotującą się wodę i gotuj przez około 8–10 minut, aż do wypłynięcia. Uważaj, żeby pyz nie rozgotować. Podawaj ze skwarkami z wędzonego boczku.
Przepis na rogaliki z konfiturą
- ½ kg mąki
- 250 g masła
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki gęstej kwaśnej
- śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
- ulubione konfitury – najlepsze są różane lub wiśniowe
- cukier puder do posypania
Drożdże utrzyj z cukrem oraz śmietaną i odstaw. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zimne masło i siekaj, aż powstanie kruszonka. Usyp z niej kopczyk, do środka wbij jajka, wlej masę drożdżową oraz dodaj sól. Delikatnie połącz wszystkie składniki przy pomocy noża, a następnie wyrób ciasto. Uformuj wałek, owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na około poł godziny. Ciasto podziel na 4 części. Z każdej zrób kulę, spłaszcz ją na placek, po czym rozwałkuj – powinno być cieńsze niż ciasto na pierogi, ale grubsze niż na faworki. Krążki ciasta podziel na 8 trójkątów. Na brzegu każdego połóż trochę konfitur i zwiń w stronę środka rozwałkowanego ciasta. Końce zawiń tak, by powstał rogalik. Ułóż na wysmarowanej masłem blasze i piecz na złoty kolor w temperaturze 180°C. Rogaliki posyp cukrem pudrem.
Przepis na pigwówkę
- 1 kg dojrzałych owoców
- pigwy
- ½ kg cukru
- 1 szklanka ciepłej
- przegotowanej wody
- ½ litra spirytusu
- ½ litra czystej wódki
- 1 laska wanilii
- kilka goździków
- 2 laski cynamonu
Owoce pigwy dokładnie umyj, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Owoce ułóż w dużym słoju, zasyp cukrem i potrząśnij, żeby owoce się z nim wymieszały. Słój zakręć i odstaw do lodówki na 5 dni. Potrząsaj słojem dwa razy dziennie. Gdy w słoju pojawi się spora ilość soku, a owoce lekko ściemnieją i staną się miękkie, dolej wodę i lekko wymieszaj. Potem dolej wódkę i wymieszaj, a następnie dolej spirytus i też wymieszaj. Słój zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na kilka miesięcy (minimum na 1,5 miesiąca). Do pigwowi można dodać też kilka łyżek miodu, ale wtedy dajemy odrobinę mniej cukru.
Przepisy publikujemy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Zwierciadło
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?