„Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” to książka, która gromadzi przepisy na każdą okazję. We wstępie autorka, Ida Kulawik stwierdza, że od lat gotuje i je wegańsko, bo według niej to najbardziej etyczny i ekologiczny sposób odżywiania. Przy tym jej posiłki są pyszne i zdrowe. Gdy została mamą, najpierw jednego, a następnie dwójki dzieci, chciała przedstawić receptury do zrobienia w mniej niż kwadrans. Szczególnie, gdy pociechy wymagały opieki i uwagi.
„Moje słodziaki zazwyczaj pozwalały mi spędzić nie więcej niż 15 minut w kuchni. Dlatego wyczarowywałam coś ze składników, które miałam pod ręką (w przenośni) i często z dzieckiem pod ręką (dosłownie)” – wspomina Ida Kulawik.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię z przepisami na szybkie i proste dania.
Autorka książki zaznacza, że „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” przygotowała z myślą o osobach, które nie lubią skomplikowanych przepisów do zrobienia w kilka godzin. Przesłaniem Idy Kulawik jest pokazanie, że kuchnia wegańska nie musi być trudna, czasochłonna i z drogich, wymyślnych składników. Blogerka proponuje sięgać po sezonowe warzywa, kasze, rośliny strączkowe, orzechy, pestki i przyprawy.
Książka podzielona jest na sześć rozdziałów, które ułatwią przygotowanie śniadania, sałatki, zup, dań głównych, deserów i kolacji. A każde z nich przyrządzi się z maksimum pięciu składników (poza solą i pieprzem). Przepisy bezglutenowe i dla diety ketogenicznej zostały odpowiednio zaznaczone.
Przepisy na wegański posiłek

„Zachwycałam się jej prostotą i smakiem w Maroku wiele lat temu. Dziś przygotowuję ją na bazie fasoli lub suszonego bobu, jeśli uda mi się go kupić” - odnotowuje Ida Kulawik.
Marokańska bissara
Danie bezglutenowe 2 duże porcje
Składniki podstawowe:
- 2 puszki (po 400 g) białej fasoli
- 2 łyżeczki mielonego kuminu (+ do posypania)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (+ do polania)
Opcjonalnie:
- sok z cytryny – do polania
Wykonanie:
1.Fasolę bardzo dokładnie przepłucz wodą i odsącz, a następnie przełóż do garnka.
2.Zalej niewielką ilością wody (tylko tyle, żeby przykryła fasolę).
3.Dodaj kumin oraz sól i pieprz do smaku.
4.Zagotuj, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, po czym zblenduj zupę na gładki krem.
5.Nałóż zupę na talerze lub do misek, polej dodatkowo oliwą i posyp kuminem.
6.Możesz zakwasić zupę sokiem z cytryny. Sprawdź, która wersja bardziej Ci smakuje.
Wskazówki:
Do przygotowania bissary możesz użyć również suszonego bobu lub suchej fasoli. Ważne, żeby namoczyć je na noc i ugotować do miękkości.

„Chilli sin carne – chilli bez mięsa – czyli wegańska wersja meksykańskiego chilli con carne. Białka dostarczy nam w tym wypadku czerwona fasola. To prawdziwa bezkarna uczta w stylu tex-mex“ – dodaje Ida Kulawik.
Chilli sin carne
Danie bezglutenowe | 2 porcje
Składniki podstawowe:
- 1 puszka (400 ml) czerwonej fasoli
- 2 czerwone cebule
- 1 puszka (400 ml) krojonych pomidorów
- przyprawa do kuchni meksykańskiej – do smaku
- oliwa z oliwek – do podsmażenia cebuli
Opcjonalnie:
- limonka – do podania
- kolendra lub natka pietruszki – do posypania
- wędzona papryka – do smaku
- świeże chilli – do podania
Wykonanie:
1.W garnku na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę, aż się zrumieni.
2.Dodaj opłukaną, odsączoną fasolę oraz pomidory z puszki.
3.Dopraw obficie przyprawą do kuchni meksykańskiej i gotuj kilka minut bez przykrycia, żeby zredukować płyn.
4.Chilli możesz podać samodzielnie albo z ryżem lub naczosami.
Wskazówki:
Chilli możesz dodatkowo wzbogacić o wegańskie mięso mielone lub granulat sojowy.

Smak tropików zamknięty w słoiczkach pełnych kremowej, kokosowej masy. Idealne do zabrania na wynos do pracy, do szkoły lub na uczelnię.
Bounty w słoiczkach
Opcjonalnie bezglutenowy | 2 porcje
Składniki podstawowe:
- 1 szklanka (250 ml) dowolnego napoju roślinnego
- 1 szklanka (250 ml) wiórków kokosowych
- 3 łyżki kaszki manny
- 3 łyżki cukru, ksylitolu lub erytrolu
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
Wykonanie:
1.Do garnka wlej napój roślinny.
2.Dodaj wiórki kokosowe i cukier lub ksylitol albo erytrol w wersji odchudzonej.
3.Zagotuj i powoli wsyp kaszkę mannę, mieszając intensywnie, aż masa zgęstnieje.
4.Masę kokosową nałóż do słoiczków lub miseczek.
5.Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej:
- połam ją na kostki i umieść w miseczce,
- w małym garnku zagotuj niewielką ilość wody,
- na garnuszku z gotującą się wodą ustaw miskę z czekoladą,
- wymieszaj, gdy czekolada zacznie się roztapiać.
6.Roztopioną czekoladę nałóż na masę kokosową.
7.Podawaj na gorąco lub po schłodzeniu w lodówce.
Wskazówki:
W wersji bezglutenowej mannę możesz zastąpić drobną kaszką kukurydzianą.

Wariacja na temat amerykańskich naleśników. Przygotowuję je na bazie soku pomarańczowego, dzięki czemu są słodkie i aromatyczne. Natychmiast poprawiają nastrój w pochmurny dzień i stawiają na nogi.
Pomarańczowe pankejki
Talerzyk pankejków
Składniki podstawowe:
- 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 szklanka (250 ml) soku pomarańczowego 100%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
- olej – do smażenia
- owoce, dżem, masło orzechowe – do podania
Wykonanie:
1.W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
2.Dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj dokładnie.
3.Rozgrzej patelnię. Jeśli nie masz patelni nieprzywierającej, wysmaruj ją cienko olejem.
4.Porcje ciasta nakładaj na patelnię i smaż przez chwilę z każdej strony, aż pankejki się przyrumienią.
5.Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wskazówki:
W wersji bezglutenowej możesz użyć mieszanki mąki ryżowej, kukurydzianej i mąki z ciecierzycy w równych proporcjach.
Przepisy udostępnione dzięki uprzejmości wydawnictwa Studio Koloru.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Schab po cygańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?