W skrócie:
Sałatka z tuńczykiem i ryżem smakuje rewelacyjnie. Jest pyszna, a także bardzo szyba i prosta w przygotowaniu. Możesz podać ją na każdą okazję, na święta, imprezy i spotkania z bliskimi. Proponuję dodać do niej świeżą paprykę, kwaśne jabłko i ogórki konserwowe. Takie połączenie sprawdza się idealnie. Sałatka jest wyrazista i pożywna.
Zobacz, jak krok po kroku zrobić sałatkę z tuńczykiem i ryżem
Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem
czas przygotowania: ok. 15 minut + czas ugotowania ryżu
porcja: dla 6 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 150 g ryżu,
- 170 g tuńczyka w kawałkach w oleju,
- pół papryki czerwonej,
- pół papryki żółtej,
- 1 kwaśne jabłko,
- 1 cebula,
- 5 ogórków konserwowych,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Sprawdź także: Sałatka z krewetkami na grilla. Zobacz przepis na smakowitą sałatkę na przyjęcia. Rozsmakuj się w niebanalnym połączeniu składników
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i ryżem?
- Przygotowanie sałatki zacznij od ugotowania ryżu. Gotowy przesyp do salaterki i wystudź.
- Pokrój w kostkę pół papryki czerwonej i żółtej, cebulę, ogórki i jabłko.
- Tuńczyka odcedź z zalewy, rozdrobnij odrobinę widelcem i dodaj do ryżu. Wymieszaj.
- Połącz wszystkie składniki i dopraw sałatkę majonezem, musztardą, solą i pieprzem.
- Całość wymieszaj.
Sprawdź także: Jakie są rodzaje sushi? Sprawdź, co oznaczają intrygujące nazwy. Oto zdrowa przekąska prosto z Japonii
Zobacz także inne przepisy na sałatki ze Strony Kuchni:
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?