Włoskie gelato jak z lodziarni. Poznaj przepis na lody idealne na upały. Zdradzamy tajniki fenomenalnego deseru

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjne włoskie lody gelato przygotowywane są na bazie mleka, śmietanki i żółtek.
Tradycyjne włoskie lody gelato przygotowywane są na bazie mleka, śmietanki i żółtek. 123rf.com/anaumenko/zdjęcie ilustracyjne
Włoskie lody gelato to deser, który obowiązkowo trzeba spróbować w trakcie wycieczki do Rzymu. Oryginalne lody z Włoch przygotowuje się na bazie chudszego mleka z odrobiną śmietanki, w przeciwieństwie do lodów znanych w Polsce, głównie na bazie kremówki i pełnotłustego mleka. Podpowiadamy przepis na gelato, czyli włoskie lody najczęściej nakładane szeroką łopatką.

W skrócie

Czym różnią się włoskie lody gelato od lodów włoskich z maszynki? Lody włoskie znane też jako lody z maszynki nie pochodzą z Włoch. Maszynę i sposób przygotowania szybkich lodów określanych włoskimi opracowano w Stanach Zjednoczonych w latach 30. XX wieku. Przy tym lody włoskie z maszyny jednocześnie się napowietrza, dzięki czemu są delikatniejsze w smaku i bardziej miękkie od zwartych i kremowych gelato.

Włoskie gelato – przepis na tradycyjne lody bez maszynki

Liczba porcji: dla 4 - 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina przy korzystaniu z maszynki do lodów lub 6 godzin schładzania w lodówce.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 5 średnich żółtek,
  • 180 g cukru białego kryształu,
  • 400 ml mleka,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 5 ml ekstraktu z wanilii,
  • opcjonalnie: 10 g ciemnego kakao.

Jak zrobić gelato?

Przygotowanie:

  1. Do przygotowania lodów włoskich przydatna będzie maszynka do lodów. Najważniejszą funkcją urządzenia jest jednoczesne ubijanie i schładzanie masy lodowej.
  2. Żółtka należy ubić z cukrem na kogel-mogel. Zajmie to 3-5 minut.
  3. Następnie trzeba podgrzać mleko, aż będzie bardzo gorące. Zajmie to około 4 minuty. Idealna temperatura mleka to 80° Celsjusza.
  4. Ubity kogel-mogel należy przelać do garnka z grubym dnem. Następnie należy dolewać gorące mleko, cały czas mieszając.
  5. Można to zrobić przy pomocy miksera ręcznego lub metalowej rózgi, ale ubijanie będzie pracochłonne.
  6. Pod koniec ubijania należy dodać ekstrakt waniliowy. Jeżeli chcecie otrzymać lody czekoladowe, to wsypcie do masy kakao.
  7. Masę na gelato należy zdjąć z ognia i dodawać do niej zimną i ubitą na puszystą masę śmietankę kremówkę.
  8. Schłodzoną mieszankę należy umieścić w maszynce do lodów i mieszać przez 45 minut lub wstawić do lodówki, raz na jakiś czas mieszając masę ręcznym mikserem.
  9. Domowe gelato są gotowe do podania.

Wypróbuj przepis na lody z kawałkami czekolady:

Jakie lody można zjeść we Włoszech?

Gelato może przybrać wiele różnych form. Klasyczne gelato in un cono to porcja lodów podawana w chrupiącym wafelkowym rożku. Jeżeli w lodziarni szukacie małego kubeczka, to zamówcie porcję una copetta. Wtedy otrzymacie produkt w jednorazowym pojemniku. Dla łasuchów nada się coppa gelato, czyli szklany pucharek z kilkoma smakami lodów do zjedzenia na miejscu. Ponadto warto wiedzieć, że lody we Włoszech są popularne przez cały rok i korzysta się z sezonowych smaków.

Zaskakujące smaki gelato

We Włoszech każdy region ma swój wyjątkowy składnik, który wykorzystuje podczas produkcji lodów rzemieślniczych. W Mediolanie można spotkać lody kasztanowe, w Piemoncie korzysta się z uprażonych orzechów laskowych, śliwek, a także farina bona, czyli prażonej kukurydzy. Toskania, szczególnie Florencja, słynie z połączenia parmezanu z gruszką, a Sycylia proponuje gelato z owoców kaki. Lombardia słynie natomiast z lodów łączących mięte z kawałkami czekolady.

Mamy nadzieję, że zainspirujemy was do przygotowania własnej wersji włoskich lodów.

Zobacz także: Lody z nerkowców na walentynki. Przepis na zdrowe słodkości dla wegan. Ten deser to prawdziwy hit

Źródło:

  • „Italia na talerzu” Francois- Regis Gaudry, wydawnictwo Znak

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.