Słodkie małe co nieco prosto z Teksasu. Upiecz ciastka kowboja na podwieczorek. Możesz je schrupać w szkole i w pracy

Anna Daniluk
Ciastka inspirowane Teksasem upieczesz na maśle wymieszanym z płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi, czekoladą i posiekanymi orzechami.
Ciastka inspirowane Teksasem upieczesz na maśle wymieszanym z płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi, czekoladą i posiekanymi orzechami. Malwina Bareła/materiały prasowe Wydawnictwo Znak
Domowe ciasteczka kowboja to przepis pochodzący ze Stanów Zjednoczonych. Receptura została zaprezentowana w książce „Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata” Malwiny Bareły. Autorka książki zainspirowała się Teksasem i zaproponowała przysmaki, które można podać kowbojowi. To propozycja na słodką przekąskę do szkoły i małe co nieco do pracy. Poznaj przepis na domowe ciastka z amerykańskiego ranczo.

W skrócie:

Malwina Bareła w książce „Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata” zabiera czytelników w przemyślaną podróż kulinarną po smakach i zapachach z różnych kuchni narodowych. Wśród nich nie mogło zabraknąć Stanów Zjednoczonych. Inspirując się Teksasem, podała przepis na sałatkę zwaną kawiorem kowboja, którą podaje z domowymi kukurydzianymi nachosami. Jednak to ciastka kowboja najbardziej przykuwają uwagę łasuchów od pierwszego przekartkowania książki. Możesz je upiec z wyprzedzeniem i podjadać do popołudniowej kawy. Poznaj przepis na kruche ciastka z orzechami dla kowboja.

Książka „Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata” Malwiny Bareły to zbiór dań, które można wziąć na wynos do szkoły lub pracy.
Książka „Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata” Malwiny Bareły to zbiór dań, które można wziąć na wynos do szkoły lub pracy.
materiały prasowe wydawnictwo Znak/Malwina Bareła

Ciasteczka kowboja – przepis na słodką przekąskę do pracy

Liczba porcji: 30 sztuk.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła,

  • 100 g cukru lub erytrolu,

  • 1 jajko (L),

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie),

  • 2/3 szklanki mąki pszennej, owsianej lub orkiszowej jasnej (100 g),

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 2/3 szklanki płatków owsianych górskich (80 g),

  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych (60 g),

  • 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady,

  • 50 g posiekanych orzechów pekan lub innych ulubionych.

Jak zrobić ciastka kowboja?

Sposób przygotowania:

  1. Masło miksujemy przez kilka minut z cukrem. Wbijamy jajko, wlewamy ekstrakt i miksujemy do połączenia.

  2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Kolejno dodajemy płatki, wiórki, groszki czekoladowe i orzechy.

  3. Mieszamy łyżką do połączenia. Masę chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę.

  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra – dół).

  5. Z masy formujemy 30 kulek o wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12 minut.

  6. Zostawiamy ciastka na 1–2 minuty na blasze, a następnie przekładamy je na metalową kratkę.

Ciasteczka kowboja możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej do tygodnia.

Przepis z książki „Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata” Malwiny Bareły udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak Koncept.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni