W skrócie:
Malwina Bareła w książce „Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata” zabiera czytelników w przemyślaną podróż kulinarną po smakach i zapachach z różnych kuchni narodowych. Wśród nich nie mogło zabraknąć Stanów Zjednoczonych. Inspirując się Teksasem, podała przepis na sałatkę zwaną kawiorem kowboja, którą podaje z domowymi kukurydzianymi nachosami. Jednak to ciastka kowboja najbardziej przykuwają uwagę łasuchów od pierwszego przekartkowania książki. Możesz je upiec z wyprzedzeniem i podjadać do popołudniowej kawy. Poznaj przepis na kruche ciastka z orzechami dla kowboja.

Ciasteczka kowboja – przepis na słodką przekąskę do pracy
Liczba porcji: 30 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
100 g miękkiego masła,
100 g cukru lub erytrolu,
1 jajko (L),
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie),
2/3 szklanki mąki pszennej, owsianej lub orkiszowej jasnej (100 g),
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2/3 szklanki płatków owsianych górskich (80 g),
2/3 szklanki wiórków kokosowych (60 g),
100 g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady,
50 g posiekanych orzechów pekan lub innych ulubionych.
Jak zrobić ciastka kowboja?
Sposób przygotowania:
Masło miksujemy przez kilka minut z cukrem. Wbijamy jajko, wlewamy ekstrakt i miksujemy do połączenia.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Kolejno dodajemy płatki, wiórki, groszki czekoladowe i orzechy.
Mieszamy łyżką do połączenia. Masę chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra – dół).
Z masy formujemy 30 kulek o wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12 minut.
Zostawiamy ciastka na 1–2 minuty na blasze, a następnie przekładamy je na metalową kratkę.
Ciasteczka kowboja możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej do tygodnia.
Przepis z książki „Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata” Malwiny Bareły udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak Koncept.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!