W skrócie
Delikatne brokuły i wyrazista feta - idealne połączenie
Postrach wielu dzieci, mężów i ulubione warzywo dietetyków. Brokuł to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. W rękach wprawnego kucharza może zmienić się w dowolną potrawę – od soków po zapiekanki, a nawet kotlety. My uwielbiamy pikantną i zaskakującą, serową zupę z brokułami. Zielone różyczki dodaję też do chińskiej wołowiny z imbirem czy klasycznego pad thai w wersji z warzywami. Ale to sałatkę z brokułów z fetą robię najczęściej.
Czytaj także:
Przepis pochodzi z planu…. dietetycznych posiłków, z czasów, kiedy po ciąży próbowałam zgubić nieco kilogramów. Gdy pierwszy raz przeczytałam zestaw dań na pierwszy tydzień, odkryłam go z pewnym zdziwieniem. Nie wpadłam wcześniej na takie połączenie. Ale odważnie spróbowałam i okazało się, że to pomysł w swej prostocie genialny. Delikatne brokuły i wyrazista feta doskonale do siebie pasują. A suszone pomidory dodają uroku niemal wszystkim potrawom. Może poza ciastami. Wersję podstawową, poza natką pietruszki, posypuję jeszcze prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Sałatka z brokułów i fety - przepis
Porcja dla 2 osób,
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki
- 1 brokuł,
- 150 g fety,
- 10-12 suszonych pomidorów w oleju,
- 3 łyżki pestek słonecznika,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżeczki oliwy z suszonych pomidorów.
Jak zrobić sałatkę z brokułów i fety?
Sposób przygotowania
- Na suchą patelnię wrzuć pestki słonecznika. Podpiecz na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj miskę z lodowatą wodą. Brokuł podziel na różyczki. Zagotuj wodę i wrzuć różyczki. Gotuj nie dłużej niż 5 minut. Odcedź brokuł i wrzuć do miski z zimną wodą. Poczekaj aż dobrze wystygnie. Wyjmij z wody, odsącz i osusz.
- Ser feta pokrój w kostkę, suszone pomidory pokrój w paseczki.
- Natkę pietruszki posiekaj.
- Ugotowane brokuły podziel na mniejsze kawałki i ułóż na talerzach.
- Dodaj fetę i pomidory. Posyp prażonymi pestkami słonecznika i natką pietruszki.
- Skrop każdą porcję łyżeczką oleju ze słoika z suszonymi pomidorami.
- Sałatka z brokułów i fety gotowa. Smacznego!
Zobacz także: Ryż z kalafiora na kolację. Prosty przepis nie tylko dla wegetarian. Dodaj orzechy i ciesz się kapitalną chrupkością
Sałatka z brokułów i fety - zdrowa i dietetyczna
Sałatka z brokułów i fety to danie nie tylko pyszne, ale i sycące. W dodatku idealne dla osób na diecie. Oczywiście jeśli nie pływa w morzu oliwy. Oleju, oliwy czy dresingu w ogóle nie musicie robić – wystarczy dosłownie łyżeczka oleju, w którym pływały suszone pomidory. Parę kropel na pewno zostanie i na samych pomidorach.
I na koniec rzecz niezwykle istotna - sposób gotowania brokułów. Rozgotowanej, zielonej papki nikt o zdrowych zmysłach nie weźmie do ust. Różyczki brokułu wrzucamy na wrzącą, mocno gotującą się wodę, najlepiej łodygami w dół. Gotujemy nie dłużej niż 5 minut. Prosto z garnka przekładamy do miski z lodowatą wodą. Dzięki temu pozostaną jędrne, chrupiące i pięknie zielone.
Długie gotowanie niszczy to, co w brokułach najcenniejsze. A całkiem tego sporo – od witamin i minerałów po substancje przeciwdziałające nowotworom. Warto sięgać po brokuły jak najczęściej.
Zobacz także: Przepis na zupę brokułową
Więcej przepisów znajdziesz na blogu Plate By Kate. Możesz też polubić stronę na na Facebooku i zaobserwować profil na Instagramie.
Zobacz też inne tematy na Stronie Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?