Weź kapustę pekińską, jajka i grillowanego kurczaka. Z tych składników zyskasz sycącą sałatkę. Postawisz ją na stole w 30 minut

Anna Daniluk
Domowa sałatka z kapusty pekińskiej, kurczaka i jajka może być doprawiona szczyptą przyprawy gyros.
Domowa sałatka z kapusty pekińskiej, kurczaka i jajka może być doprawiona szczyptą przyprawy gyros. Angelika Mostova/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Czy w twojej lodówce leży od dawna główka kapusty pekińskiej? Jeśli tak, to ta sałatka będzie strzałem w dziesiątkę. Zdrowa sałatka z kapusty pekińskiej z soczystym kurczakiem i jajkiem to doskonały wybór. Często przyrządzam ją na lunch, kolację czy spotkanie w gronie przyjaciół. Niezwykle chrupiąca, bogata w białko i niezrównana w smaku podbije twoje kubki smakowe i może wejść na stałe do jadłospisu.

W skrócie:

Sałatka z kapusty pekińskiej, soczystego kurczaka i jajka to danie, które łączy prostotę z wyjątkowym smakiem. Świetnie sprawdzi się jako pełnoprawny posiłek lub dodatek do dań z grilla. Dzięki lekkiemu sosowi i chrupiącym warzywom jest wyjątkowo smakowita. Możesz dodać także do niej pokrojoną w kostkę mozzarellę, fetę lub ser z niebieską pleśnią, który nada wyrazistego smaku.

Sałatka z kapusty pekińskiej, kurczaka i jajka – przepis na pożywny lunch

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 25-30 minut.

Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej,

  • 200 g piersi z kurczaka,

  • 3 jajka,

  • 1 ogórek szklarniowy,

  • 1/2 czerwonej cebuli,

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu,

  • 1 łyżeczka musztardy,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • sól, pieprz do smaku,

  • 50 g sera mozzarella lub fety,

  • garść prażonych pestek słonecznika lub dyni.

Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej, kurczaka i jajka?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku kapustę pekińską drobno poszatkuj i wrzuć do dużej miski. Paprykę pokrój w cienkie paski, cebulę w piórka.

  2. Jajka ugotuj na twardo (około 8–9 minut), ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój na ćwiartki lub w kostkę.

  3. Pierś z kurczaka przypraw solą i pieprzem, a następnie usmaż na patelni grillowej lub zwykłej. Możesz też upiec w piekarniku. Po ostudzeniu pokrój w kostkę.

  4. W miseczce wymieszaj jogurt lub majonez z musztardą i sokiem z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

  5. Do miski z posiekaną kapustą pekińską dorzuć kurczaka, jajka, posiekanego ogórka szklarniowego i drobno pokrojoną cebulę.

  6. Wybrany ser pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw.

  7. Polej wszystko przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj.

  8. Sałatkę z kapusty pekińskiej, kurczaka i jajka przełóż na talerze i posyp prażonymi pestkami słonecznika dla dodatkowej chrupkości. Smacznego!

Nie zapomnij, że to znakomita metoda na wykorzystanie resztek gotowanego, grillowanego lub pieczonego kurczaka z obiadu. Sprawdzą się też w niej warzywa, które zalegają w lodówce. Czasem dodaję do niej także pokrojone drobno kiszone ogórki, który intrygująco przełamuje smak. Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia smakowitego dania.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni