Ryż z kalafiora na romantyczną kolację. Prosty przepis nie tylko dla wegetarian. Dodaj orzechy i ciesz się kapitalną chrupkością

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Ryż z kalafiora to szybka przekąska lub dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z dodatkiem uprażonych orzechów laskowych lub włoskich.
Ryż z kalafiora to szybka przekąska lub dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z dodatkiem uprażonych orzechów laskowych lub włoskich. materiały prasowe wydawnictwa Marginesy/Magdalena Gembacka
Ryż z kalafiora to świetna alternatywa dla dobrze znanego produktu spożywczego. To prosty przepis na wykorzystanie większej ilości warzyw w diecie oraz urozmaicenie jadłospisu wegetarian. Taki ryż z kalafiora można podać na kolację walentynkową lub niedzielny obiad dla całej rodziny. Zobacz przepis na apetyczny ryż z kalafiora.

W skrócie

Ryż z kalafiora można jeść jako dodatek do zup i do sałatek. Tak przygotowany kalafior doda charakteru obiadom i kolacjom. Przepis na ryż kalafiorowy pochodzi z książki „Roślinna uczta smaków” autorstwa Magdaleny Gembackiej opublikowanej przez wydawnictwo Marginesy.

Ryż z kalafiora – przepis na romantyczną kolację

Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1/2 kalafiora,
  • olej rzepakowy,
  • sok z cytryny,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Jak zrobić ryż z kalafiora?

Przygotowanie:

  1. Kalafior podzielić na różyczki i zmiksować w blenderze z ostrzem S na drobne kawałeczki wielkości ziarenek ryżu.
  2. Wsypać na patelnię z dodatkiem oleju rzepakowego. Posolić, dodać odrobinę wody i przykryć.
  3. Od czasu do czasu mieszać i smażyć na wolnym ogniu, aż kalafior lekko się przyrumieni i będzie miękki.
  4. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Wskazówki do podania

Aby ryż kalafiorowy był bardziej sycący, można pomieszać go z klasycznym ryżem, np. basmati lub brązowym. Ryż z kalafiora można wzbogacić poprzez dodanie do nich posiekanych orzechów laskowych lub włoskich. Magdalena Gembacka poleca także dodać świeżą natkę pietruszki lub kolendry.

„Roślinna uczta smaków” – przepisy dla wegan

Magdalena Gembacka w swojej trzeciej książce zgromadziła różnorodne przepisy na dania pełne warzyw. Wśród tych posiłków znaleźć można dania idealna na śniadanie, obiad i kolację. Autorka pokazała przepisy na wytrawną granolę i zapiekankę pasterską z soczewicą i pieczonymi burakami. A prawdziwe łasuchy znajdą intrygująco brzmiące przysmaki, takie jak tofurnik z musem morelowym. Gwarantujemy, że każde z tych dań można podać na romantyczną kolację na walentynki albo rodzinny obiad w niedzielę.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni