Kuszące eklerki. Przepis na wyjątkowy deser na walentynki. Pyszne eklerki z kremem budyniowym i czekoladą

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne eklerki z delikatnym, budyniowym kremem i polewą czekoladową. Zobacz, jak przygotować takie smakołyki. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne eklerki z delikatnym, budyniowym kremem i polewą czekoladową. Zobacz, jak przygotować takie smakołyki. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Eklerki to pyszne, podłużne ciastka z ciasta parzonego, przełożone kremem budyniowym i udekorowane polewą z czekolady. Są tak delikatne, że wprost rozpływają się w ustach. To doskonały deser na walentynki. Podpowiadam, jak krok po kroku przygotować takie słodkości. Wypróbuj przepis na eklerki.

W skrócie

Szukasz idealnego pomysłu na słodką niespodziankę dla bliskiej osoby? Mam dla ciebie przepis na eklerki z kremem budyniowym. Takie słodkości sprawdzą się idealnie na walentynki. Poziom trudności określiłam jako średni, ponieważ trzeba zrobić ciasto parzone, krem i polewę czekoladową. Niech cię to jednak nie zraża. Przestrzegaj kolejnych kroków przepisu, a z pewnością wszystko się uda. Nie przejmuj się także, jeśli nie masz rękawa cukierniczego - włóż ciasto do woreczka na mrożonki, odetnij róg i wyciskaj paski ciasta na blaszkę.

Eklerki - przepis

Czas przygotowania: 1 godzina
Porcja na: ok. 16 eklerków
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g margaryny,
  • 300 ml wody,
  • 5 jajek,

Krem:

  • 3 żółtka,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • cukier waniliowy 1 opakowanie lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 120 g masła,

Polewa z czekolady:

  • 80 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 1 łyżka masła.

Zobacz także: Kusząca kolacja na walentynki. Najlepsze przepisy dla zakochanych. 11 dań, które pobudzą zmysły

Jak zrobić eklerki?

  1. W garnuszku zagotuj wodę z margaryną.
  2. Dodaj mąkę i mieszaj, aż masa dobrze się zaparzy. Powinno to zająć około 5 minut.
  3. Odstaw ciasto, by przestygło.
  4. Następnie miksuj ciasto, dodając po jednym jajku. Gotowe ma być gęste i gładkie.
  5. Przełóż ciasto do worka cukierniczego lub woreczka na mrożonki z odciętym rogiem.
  6. Wyciskaj porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piecz eklerki najpierw 15 minut w 200 stopniach i kolejne 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  8. Przygotuj krem: pół szklanki mleka zagotuj i wlej do niego zmiksowane żółtka z cukrem, mąką, wanilią i resztą mleka. Mieszaj i pogotuj 3 minuty.
  9. Odstaw masę budyniową do wystygnięcia.
  10. Utrzyj masło, dodawaj po łyżce masy budyniowej i zmiksuj na puszysty krem.
  11. Upieczone ciasto przekrój, gdy będzie jeszcze ciepłe.
  12. Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Posmaruj nią górne części eklerka.
  13. Na dolną część eklerka wyłóż krem i przykryj ciastem z czekoladą.

Z ciasta parzonego jak na eklerki można także zrobić pączki hiszpańskie i karpatkę.

Pyszne eklerki z delikatnym, budyniowym kremem i polewą czekoladową. Zobacz, jak przygotować takie smakołyki. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Kuszące eklerki. Przepis na wyjątkowy deser na walentynki. P...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni