Kuszące eklerki. Przepis na wyjątkowy deser na walentynki. Pyszne eklerki z kremem budyniowym i czekoladą

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne eklerki z delikatnym, budyniowym kremem i polewą czekoladową. Zobacz, jak przygotować takie smakołyki. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne eklerki z delikatnym, budyniowym kremem i polewą czekoladową. Zobacz, jak przygotować takie smakołyki. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Eklerki to pyszne, podłużne ciastka z ciasta parzonego, przełożone kremem budyniowym i udekorowane polewą z czekolady. Są tak delikatne, że wprost rozpływają się w ustach. To doskonały deser na walentynki. Podpowiadam, jak krok po kroku przygotować takie słodkości. Wypróbuj przepis na eklerki.

W skrócie

Szukasz idealnego pomysłu na słodką niespodziankę dla bliskiej osoby? Mam dla ciebie przepis na eklerki z kremem budyniowym. Takie słodkości sprawdzą się idealnie na walentynki. Poziom trudności określiłam jako średni, ponieważ trzeba zrobić ciasto parzone, krem i polewę czekoladową. Niech cię to jednak nie zraża. Przestrzegaj kolejnych kroków przepisu, a z pewnością wszystko się uda. Nie przejmuj się także, jeśli nie masz rękawa cukierniczego - włóż ciasto do woreczka na mrożonki, odetnij róg i wyciskaj paski ciasta na blaszkę.

Eklerki - przepis

Czas przygotowania: 1 godzina
Porcja na: ok. 16 eklerków
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g margaryny,
  • 300 ml wody,
  • 5 jajek,

Krem:

  • 3 żółtka,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • cukier waniliowy 1 opakowanie lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 120 g masła,

Polewa z czekolady:

  • 80 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 1 łyżka masła.

Zobacz także: Kusząca kolacja na walentynki. Najlepsze przepisy dla zakochanych. 11 dań, które pobudzą zmysły

Jak zrobić eklerki?

  1. W garnuszku zagotuj wodę z margaryną.
  2. Dodaj mąkę i mieszaj, aż masa dobrze się zaparzy. Powinno to zająć około 5 minut.
  3. Odstaw ciasto, by przestygło.
  4. Następnie miksuj ciasto, dodając po jednym jajku. Gotowe ma być gęste i gładkie.
  5. Przełóż ciasto do worka cukierniczego lub woreczka na mrożonki z odciętym rogiem.
  6. Wyciskaj porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piecz eklerki najpierw 15 minut w 200 stopniach i kolejne 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  8. Przygotuj krem: pół szklanki mleka zagotuj i wlej do niego zmiksowane żółtka z cukrem, mąką, wanilią i resztą mleka. Mieszaj i pogotuj 3 minuty.
  9. Odstaw masę budyniową do wystygnięcia.
  10. Utrzyj masło, dodawaj po łyżce masy budyniowej i zmiksuj na puszysty krem.
  11. Upieczone ciasto przekrój, gdy będzie jeszcze ciepłe.
  12. Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Posmaruj nią górne części eklerka.
  13. Na dolną część eklerka wyłóż krem i przykryj ciastem z czekoladą.

Z ciasta parzonego jak na eklerki można także zrobić pączki hiszpańskie i karpatkę.

Pyszne eklerki z delikatnym, budyniowym kremem i polewą czekoladową. Zobacz, jak przygotować takie smakołyki. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Kuszące eklerki. Przepis na wyjątkowy deser na walentynki. P...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

Amica

Amica KML 4011

643,32 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie