W skrócie:
Domowe minieklerki bez pieczenia to prawdziwy rarytas. Nie trzeba przygotowywać ciasta parzonego, ani robić skomplikowanego kremu. Możesz podawać je na urodziny, imieniny, rodzinne spotkania, specjalne uroczystości lub przyjęcia dla dzieci. To także deser na czarną godzinę, gdy nie wiesz, co upiec na słodką zachciankę. To także pomysłowy sposób na pokazanie popularnych biszkoptów do tiramisu w nowej odsłonie. Poznaj przepis na domowe eklery bez pieczenia.
Eklery bez pieczenia – prosty przepis na deser
Liczba porcji: około 18 eklerków.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów (36 sztuk),
200 ml śmietany 30 procent,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
100 g mlecznej czekolady,
1 łyżeczka oleju.
Jak zrobić minieklery bez pieczenia?
Sposób przygotowania:
Na początku białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wstaw na 5 minut do lodówki.
Gdy biała czekolada będzie tężeć, wymieszaj ją z zimną śmietaną kremówką, esencją waniliową i ubij na sztywny, puszysty krem.
Krem z białą czekoladą wstaw do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie rozpuść czekoladę mleczną w kąpieli wodnej i wymieszaj z olejem.
Na podłużnych biszkoptach rozsmaruj krem z białej czekolady (możesz to zrobić łyżką lub rękawem cukierniczym z odpowiednią końcówką).
Na wierzchu połóż drugi biszkopt i posmaruj rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Mini eklerki bez pieczenia są gotowe do podania. Tak przygotowane możesz zjeść nawet kolejnego dnia, gdy są na bazie biszkoptów obtoczonych cukrem kryształem.
Mam nadzieję, że ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia małego co nieco do kawy. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
