Delikatne ptysie na karnawał. Przepis na rozpływający się w ustach deser z ciasta parzonego. Najważniejszy jest jeden składnik

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Na karnawałowym stole warto postawić domowe ptysie wypełnione aromatycznym kremem.
Na karnawałowym stole warto postawić domowe ptysie wypełnione aromatycznym kremem. Getty Images/Anna Makarenkova
Ciasto parzone może onieśmielać domowych cukierników. Dobrze przygotowane ciasto będzie bazą do zrobienia ptysi, eklerów i profiterolek, czyli ptysiów przełożonych lodami waniliowymi i oblanych roztopioną czekoladą. Zobacz przepis na tradycyjne ptysie, które zjesz nie tylko w karnawale.

W skrócie

Ciasto parzone nie wymaga wielu umiejętności ani trudno dostępnych składników. Wystarczy dobrej jakości mąka pszenna typ 450, masło o 82% zawartości tłuszczu i jajka najlepiej od kur z wolnego chowu. Wysokiej jakości masło jest najważniejszym produktem do przygotowania rozpływających się w ustach ptysi. Do połączenia składników używa się wody, a całość doprawia szczyptą soli. Podpowiadamy, jak zrobić domowe ciasto ptysiowe.

Ptysie – przepis na apetyczny deser

Liczba porcji: około 12-15 średniej wielkości ptysi
Czas przygotowania: 45 minut, w tym 30 minut przygotowania ciasta ptysiowego

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 5 jajek lub żółtek,
  • 250 ml wody,
  • 3 g soli.

Do podania:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 50 g cukru.

Jak zrobić ptysie?

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie należy zagotować wodę z masłem i solą. Do wrzątku należy wsypać przesianą mąkę pszenną i energicznie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
  2. Gdy ciasto będzie gładkie trzeba je odstawić do przestudzenia.
  3. Do otrzymanej masy należy dodawać po jednym jajku, jednocześnie ucierając, aż ciasto całkowicie się wystudzi. Ważne, aby w tym czasie napowietrzyć ciasto. Dzięki temu będzie chrupiące na wierzchu i delikatne w środku.
  4. Ciasto ptysiowe trzeba włożyć do rękawa cukierniczego lub uformować przy pomocy dużej łyżki.
  5. Ptysie trzeba piec w rozgrzanym piekarniku do 200° Celsjusza przez około 15 minut. Ważne, aby w trakcie nie otwierać piekarnika. W przeciwnym razie ciasto oklapnie.
  6. Gotowe ptysie należy odstawić do wystudzenia, a następnie przekroić na pół.
  7. Schłodzoną śmietanę kremówkę należy ubić z cukrem i przełożyć nią upieczone ptysie.

Aby ciasto na ptysie było delikatniejsze można wykonać je na samych żółtkach. Wtedy będzie przypominać ciasto ptysiowe jak z najlepszej cukierni. Warto wiedzieć, że ciasto na eklery i ptysie robi się tak samo. Oba wypieki różnią się tylko kształtem. Eklery są podłużne, a ptysie okrągłe.

Krem do ptysia

Tradycyjnie ptysie można przełożyć budyniem, kremem waniliowym lub konfiturą wiśniową. Do nadziewania ptysi nadają się także podprażone i posiekane orzechy włoskie, migdały, świeże sezonowe owoce i dżem morelowy. Przed podaniem ptysie można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.

Sprawdź także: Karnawałowe pączki hiszpańskie na tłusty czwartek. Prosty przepis na znakomity deser dla całej rodziny

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Schab po cygańsku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie