W skrócie
Ciasto parzone nie wymaga wielu umiejętności ani trudno dostępnych składników. Wystarczy dobrej jakości mąka pszenna typ 450, masło o 82% zawartości tłuszczu i jajka najlepiej od kur z wolnego chowu. Wysokiej jakości masło jest najważniejszym produktem do przygotowania rozpływających się w ustach ptysi. Do połączenia składników używa się wody, a całość doprawia szczyptą soli. Podpowiadamy, jak zrobić domowe ciasto ptysiowe.
Ptysie – przepis na apetyczny deser
Liczba porcji: około 12-15 średniej wielkości ptysi
Czas przygotowania: 45 minut, w tym 30 minut przygotowania ciasta ptysiowego
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 5 jajek lub żółtek,
- 250 ml wody,
- 3 g soli.
Do podania:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%,
- 50 g cukru.
Jak zrobić ptysie?
Przygotowanie:
- W garnku o grubym dnie należy zagotować wodę z masłem i solą. Do wrzątku należy wsypać przesianą mąkę pszenną i energicznie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Gdy ciasto będzie gładkie trzeba je odstawić do przestudzenia.
- Do otrzymanej masy należy dodawać po jednym jajku, jednocześnie ucierając, aż ciasto całkowicie się wystudzi. Ważne, aby w tym czasie napowietrzyć ciasto. Dzięki temu będzie chrupiące na wierzchu i delikatne w środku.
- Ciasto ptysiowe trzeba włożyć do rękawa cukierniczego lub uformować przy pomocy dużej łyżki.
- Ptysie trzeba piec w rozgrzanym piekarniku do 200° Celsjusza przez około 15 minut. Ważne, aby w trakcie nie otwierać piekarnika. W przeciwnym razie ciasto oklapnie.
- Gotowe ptysie należy odstawić do wystudzenia, a następnie przekroić na pół.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę należy ubić z cukrem i przełożyć nią upieczone ptysie.
Aby ciasto na ptysie było delikatniejsze można wykonać je na samych żółtkach. Wtedy będzie przypominać ciasto ptysiowe jak z najlepszej cukierni. Warto wiedzieć, że ciasto na eklery i ptysie robi się tak samo. Oba wypieki różnią się tylko kształtem. Eklery są podłużne, a ptysie okrągłe.
Krem do ptysia
Tradycyjnie ptysie można przełożyć budyniem, kremem waniliowym lub konfiturą wiśniową. Do nadziewania ptysi nadają się także podprażone i posiekane orzechy włoskie, migdały, świeże sezonowe owoce i dżem morelowy. Przed podaniem ptysie można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Sprawdź także: Karnawałowe pączki hiszpańskie na tłusty czwartek. Prosty przepis na znakomity deser dla całej rodziny
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Schab po cygańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?