Karnawałowe pączki hiszpańskie na tłusty czwartek. Prosty przepis na znakomity deser dla całej rodziny

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe pączki hiszpańskie przygotowywane są z ciasta parzonego i ozdabiane lukrem lub cukrem pudrem.
Domowe pączki hiszpańskie przygotowywane są z ciasta parzonego i ozdabiane lukrem lub cukrem pudrem. 123rf.com/shaiith
Pączki hiszpańskie znane są także pod nazwą gniazdka. Ciastka przygotowywane są z ciasta parzonego. Z tego samego ciasta przygotowuje się między innymi ptysie, eklerki i karpatkę. Podpowiadamy przepis na tradycyjne pączki hiszpańskie.

W skrócie

Pączki hiszpańskie znane są także pod nazwą pączków wiedeńskich, a nawet pączków poznańskich. Do tych ostatnich dodaje się łyżkę spirytusu lub octu jabłkowego, aby nie wchłaniały nadmiaru tłuszczu w trakcie smażenia. Zobacz przepis na tradycyjne pączki hiszpańskie.

Pączki hiszpańskie – przepis na gniazdka

Liczba porcji: dla 5 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej typu 450,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • 250 ml wody,
  • 3 g soli,
  • 400 – 600 ml oleju do smażenia.

Jak zrobić pączki hiszpańskie?

Przygotowanie:

  1. Na początku ze składników należy utrzeć tradycyjne ciasto ptysiowe.
  2. Ciasto należy umieścić w rękawie cukierniczym albo woreczku foliowym z odkrojonym rogiem. Następnie wyciskać na papierze do pieczenia długie wałki. Warto podzielić papier do pieczenia na kwadraty 9 × 9, aby ułatwić sobie transport pączków hiszpańskich do garnka.
  3. W garnku o grubym dnie należy rozgrzać olej do 170° Celsjusza.
  4. Pączki należy umieścić w garnku papierem do góry, po chwili sam odchodzi. Należy je smażyć po kolei przez około 3-4 minuty, aż będą złoto-brązowe.
  5. Gotowe gniazdka należy wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej i położyć na ręczniku papierowym, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
  6. Na koniec pączki hiszpańskie można udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Gniazdka z piekarnika

Z tego ciasta można zrobić też ptysiowe obwarzanki. Zamiast smażyć gniazdka, można wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza i piec przez około 15-20 minut. W taki sam sposób piecze się domowe eklerki, ptysie i karpatkę.

Pączki hiszpańskie z migdałami

Ciasto na pączki hiszpańskie można także podrasować dodatkiem migdałów. Wystarczy 100 g orzechów sparzyć, zdjąć z nich skórkę i drobno posiekać. Następnie należy wymieszać je z dwiema łyżkami białego cukru kryształu i rozsypać na nasmarowanym tłuszczem papierze do pieczenia. Pączki hiszpańskie wyciska się z rękawa cukierniczego na papier i piecze w rozgrzanym piekarniku.

Sprawdź także: Kuszące eklerki. Przepis na wyjątkowy deser na walentynki. Pyszne eklerki z kremem budyniowym i czekoladą
[b]Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!