W skrócie:
Pyszne wypieki nie zawsze muszą być skomplikowane i czasochłonne. Waniliowe kwadraciki z ciasta francuskiego smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie jest wyjątkowo proste. To taki awaryjny i błyskawiczny przepis, który możesz zrobić, gdy twoi goście pukają już do drzwi. Pamiętaj jedynie, by dobrze rozgrzać piekarnik. Dzięki wysokiej temperaturze ciasto francuskie pięknie się listkuje i jest apetycznie kruche.
Przepis na ciasteczka francuskie z wanilią
czas przygotowania: 5 minut + 10 minut pieczenie
porcja na około 40 małych ciasteczek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ciasto francuskie,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru waniliowego.
Jak zrobić ciasteczka francuskie?
- Zimne ciasto francuskie podziel na małe kwadraciki i prostokąciki. Możesz także wyciąć inne kształty np. serduszka.
- Jajko wbij do miseczki, roztrzep widelcem i posmaruj nim wszystkie ciasteczka.
- Całość posyp obficie cukrem waniliowym.
- Przełóż ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w dobrze rozgrzanym piekarniku na 200 stopni, przez 10 minut.
Zobacz także: Szybkie ciasteczka na patyku. Jak zrobić kolorowe cake pops? Polecamy najlepszy przepis
Słodkie przepisy z ciasta francuskiego
Z gotowego ciasta francuskiego można szybko przygotować pyszne smakołyki. Bardzo dobrym pomysłem są rogaliki z czekoladą. Zrobisz je w 5 minut i upieczesz w 15. To pyszny dodatek do porannej kawy czy herbaty.
Z ciasta francuskiego można zrobić także palmiery. To słodkie ciasteczka, które mają piękny kształt przypominający serce, liść czy motyla. Posypuje się je cukrem i cynamonem, odpowiednio zwija i piecze w dobrze rozgrzanym piekarniku.
Na tłusty czwartek warto zrobić ekspresowe i pyszne faworki z ciasta francuskiego. Wystarczy pokroić ciasto, zawinąć na kształt faworka czy kokardki i upiec. To karnawałowy przysmak w znacznie mniej tłustym wydaniu niż tradycyjny smażony chrust, ale zachowujący jego pyszną chrupkość.
Ciasto francuskie na słono
Ciasto francuskie ma uniwersalny smak tzn. można je doprawiać zarówno słodkimi i słonymi dodatkami. Idealnie nadaje się do przygotowywania dań obiadowych takich jak filet z kurczaka w cieście francuskim czy tarta z gruszkami i serem gorgonzola. Takie ciasto doskonale sprawdza się także do zrobienia błyskawicznych przekąsek na przyjęcia, karnawał czy inne okazje.
Polecane przekąski z ciasta francuskiego:
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?