Kuchnia polska w najlepszym wydaniu. Wypróbuj przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą. Tradycyjne danie na Wielkanoc

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zupa chrzanowa to jedna z trzech zup najczęściej serwowanych podczas śniadania wielkanocnego.
Zupa chrzanowa to jedna z trzech zup najczęściej serwowanych podczas śniadania wielkanocnego. Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Zupa chrzanowa to klasyczne danie kuchni polskiej. Często podawana jest na Wielkanoc zamiast żurku i barszczu białego. Przepis na nią znalazł się w e-booku „The Polish Table” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek skierowanym do zagranicznego czytelnika. Publikacja z przepisami kuchni polskiej została wyróżniona tzw. kulinarnym Oscarem. Proponujemy przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą.

W skrócie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek w książce „The Polish Table” /„Polski stół” zaznaczyła, że książki kucharskie o kuchni polskiej są bogate w przepisy na różnorodne zupy. Na śniadanie proponuje się lekkie zupy mleczne, zupy wegetariańskie w okresach postnych i treściwe rozgrzewające zupy na zimę. Autorka zaznaczyła, że wiele zup związanych jest obchodami konkretnych świąt. Zupa chrzanowa szczególnie kojarzona jest ze śniadaniem wielkanocnym. Znawczyni kuchni polskiej podkreśliła we wstępie do przepisu, że jest wiele przepisów na to danie, ale zawsze pojawia się świeżo starty chrzan, biała kiełbasa i jajka ugotowane na twardo. Zobacz przepis na tradycyjną zupę chrzanową.

Sprawdź także: Ostry sos chrzanowy do mięsa. Przepis na tradycyjne zastosowanie chrzanu. Zobacz naszą wielkanocną propozycję

Zupa chrzanowa-przepis z jajkiem i białą kiełbasą

Liczba porcji: dla około 10 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2000 ml bulionu wołowego,
  • 4 średnie korzenie pietruszki,
  • 4 średnie marchewki,
  • 1 mały seler,
  • świeży chrzan (ilość wedle uznania), można zastąpić suszonym,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • ziele angielskie,
  • czosnek suszony,
  • liść laurowy,
  • kwaśna śmietana,
  • jajka na twardo,
  • biała kiełbasa,
  • natka pietruszki lub szczypiorek.

Jak zrobić zupę chrzanową?

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Bulion doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do niego przyprawy oraz starty chrzan.
  3. Następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i gotujemy przez 15-20 minut.
  4. Zupę rozlewamy do talerzy. Do każdego talerza wkładamy ćwiartkę jajka na twardo, łyżkę śmietany i 2-3 plasterki białej kiełbasy.
  5. Całość posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Sposób podania

Zupa chrzanowa podawana w trakcie śniadania wielkanocnego często wzbogacana jest produktami poświęconymi w Wielką Sobotę. Podobnie doprawia się żurek i barszcz biały. Dlatego w zupie chrzanowej znaleźć można kiełbasę, sól, pieprz i dodatkowy korzeń chrzanu. Ponadto zupa chrzanowa może być ozdobiona kiełkami rzeżuchy, którą tradycyjnie wysiewa się na święta.

Zobacz także: Biała kiełbasa nie tylko na Wielkanoc! Czy spożywanie jej jest zdrowe? Sprawdź, co kryje się w jej składzie i jak wybrać najlepszą kiełbasę

Rodzaj chrzanu do zupy

Do zupy chrzanowej stosuje się świeżo stary chrzan. Przed użyciem warto sparzyć go wrzątkiem, aby zmiękł. Innym równie popularnym chrzanem jest tarty chrzan ze słoika. W tym przypadku warto zwracać uwagę na jego skład. Najlepszy produkt będzie miał wysoką zawartość chrzanu (minimum 70%), odrobinę cukru, soli i octu, kwasku cytrynowego lub kwasu mlekowego. Taki chrzan nie powinien zepsuć smaku domowej zupy chrzanowej.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej – Bolałek.

Źródło:

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni