W skrócie
Ciasteczka z migdałami brune pinner to tradycyjny wypiek podawany w Norwegii z okazji Bożego Narodzenia. Nadaje się im podłużny kształt i miesza ze sobą syrop cukrowy, melasę, cynamon i aromatyczny ekstrakt waniliowy. Norweskie ciasteczka ozdabia się posiekanymi migdałami i cukrem perłowym. To jeden z wypieków, który zaczął się pojawiać w gospodarstwach domowych w XIX wieku. Przepis pochodzi z książki „Tradycje kulinarne Norwegii” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek.
Ciastka z siekanymi migdałami – przepis
Liczba porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: około 1 godzina
Brune pinner
Składniki na ciasto:
- 200 g masła,
- 200 g brązowego cukru,
- 2 małe żółtka,
- 1 łyżka melasy,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 300–330 g mąki,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Składniki do smarowania i posypki:
- 1 białko,
- 80–100 g siekanych migdałów (blanszowanych),
- opcjonalnie cukier perlisty.
Zobacz także: Kołacz na święta. Przepis na rodzinny podwieczorek. To ciasto z jabłkami smakuje wyśmienicie
Jak zrobić ciastka z migdałami?
Przygotowanie:
- Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka, melasę oraz ekstrakt waniliowy i ponownie ucieramy.
- W oddzielnej misce mieszamy mąkę, cynamon oraz sodę oczyszczoną.
- Następnie utartą masę maślaną łączymy z suchymi składnikami i całość dokładnie wyrabiamy.
- Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmujemy i dzielimy na 4-5 części.
- Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt prostokąta o szerokości około 9-10 cm, po czym układamy na papierze do pieczenia.
- Kroimy ciasto na paski o grubości 1-2 cm.
- Białko roztrzepujemy. Smarujemy nim paski ciasta, po czym posypujemy siekanymi migdałami (i ewentualnie cukrem perlistym).
- Ciasteczka pieczemy 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu i ostudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Czytaj także: Norwegia ma charakterystyczny smak. Na stołach króluje dorsz i baranina. Rozmowa z ekspertką o kuchni norweskiej
Przepisy kuchni norweskiej
Poza ciasteczkami na spotkania rodzinne lub święta można przygotować inne wyraziste w smaku dania z Norwegii. Kuchnia norweska znana jest z wielu dań wykorzystujących ryby. Wśród nich są klopsiki rybne przygotowywane z dorsza lub zupa rybna na bazie łososia i dorsza. Każdy posiłek rybny doprawiony jest produktem mlecznym, które stanowi charakterystyczne połączenie dla krajów skandynawskich.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, autorki książki „Tradycje kulinarne Norwegii” i bloga Kuchniokracja.
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Zobacz także inne przepisy na wypieki ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?