Biała kiełbasa pieczona. Przepis na wielkanocną potrawę. Wyśmienite danie idealne z cebulą

Anna Daniluk
Na obiad lub śniadanie wielkanocne można przygotować białą kiełbasę z piekarnika.
Na obiad lub śniadanie wielkanocne można przygotować białą kiełbasę z piekarnika. Getty Images/AlexPro9500 
Biała kiełbasa to tradycyjny produkt podawany na śniadanie wielkanocne. Najczęściej zaparzona biała kiełbasa dodawana jest do zupy. Zachęcamy, aby tym razem do żurku lub barszczu białego dodać kilka plastrów pieczonej białej kiełbasy z cebulą. Zobacz przepis na białą kiełbasę pieczoną.

W skrócie

Biała kiełbasa to tradycyjny wyrób masarski wykonany z mięsa wieprzowego lub mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Wyjątkowość kiełbasy polega na tym, że jest przygotowywana na surowo i sprzedawana w naturalnej osłonce z jelita wieprzowego. Mięso jest doprawione i przed podaniem można je szybko obgotować lub grillować. Zobacz przepis na tradycyjną pieczoną białą kiełbasę. Świetne danie nie tylko na święta wielkanocne.

Pieczona biała kiełbasa – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: 60 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy białej,
  • 3 cebule,
  • 100 g boczku wędzonego.

Sos:

  • 100 ml wody lub bulionu warzywnego,
  • 20 ml octu jabłkowego,
  • 20 g musztardy dijon,
  • 5 g suszonego majeranku,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić białą kiełbasę w piekarniku?

Przygotowanie:

  1. Do naczynia żaroodpornego należy włożyć białą kiełbasę.
  2. Cebulę należy obrać, umyć, cienko posiekać np.: w piórka i ułożyć na kiełbasie.
  3. Wodę z octem należy wymieszać z musztardą i przyprawami. Sos dokładnie wymieszać i polać nim białą kiełbasę.
  4. Boczek trzeba pokroić w grubszą kostkę i rozłożyć na białej kiełbasie.
  5. Białą kiełbasę należy piec pod przykryciem. W połowie zdjąć pokrywkę zmienić funkcję piekarnika na grillowanie i piec jeszcze 10-15 minut, aż kiełbasa będzie zarumieniona.

Sposób podania

Pieczona biała kiełbasa znakomicie smakuje podawana z musztardą, sosem chrzanowym albo sosem czosnkowym. Białą kiełbasę można jeść z kromką świeżego chleba razowego, z bułką kajzerką albo z kremowym purée ziemniaczanym. Podczas śniadania wielkanocnego pieczoną białą kiełbasę można podawać do żurku, barszczu białego albo jako danie główne ze świeżo tartym chrzanem.

Przyprawy do białej kiełbasy

Warto postawić na tradycyjne zioła i przyprawy. Biała kiełbasa świetnie smakuje doprawiona ziołami prowansalskimi, tymiankiem, kminkiem, kminem rzymskim i rozmarynem. Osoby lubiące ostrzejsze smaki mogą sięgnąć po ostrą papryczkę chili lub pieprz cayenne.

Maszynki do mielenia w najlepszych cenach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni