W skrócie
Biała kiełbasa to tradycyjny wyrób masarski wykonany z mięsa wieprzowego lub mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Wyjątkowość kiełbasy polega na tym, że jest przygotowywana na surowo i sprzedawana w naturalnej osłonce z jelita wieprzowego. Mięso jest doprawione i przed podaniem można je szybko obgotować lub grillować. Zobacz przepis na tradycyjną pieczoną białą kiełbasę. Świetne danie nie tylko na święta wielkanocne.
Pieczona biała kiełbasa – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: 60 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg kiełbasy białej,
- 3 cebule,
- 100 g boczku wędzonego.
Sos:
- 100 ml wody lub bulionu warzywnego,
- 20 ml octu jabłkowego,
- 20 g musztardy dijon,
- 5 g suszonego majeranku,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Jak zrobić białą kiełbasę w piekarniku?
Przygotowanie:
- Do naczynia żaroodpornego należy włożyć białą kiełbasę.
- Cebulę należy obrać, umyć, cienko posiekać np.: w piórka i ułożyć na kiełbasie.
- Wodę z octem należy wymieszać z musztardą i przyprawami. Sos dokładnie wymieszać i polać nim białą kiełbasę.
- Boczek trzeba pokroić w grubszą kostkę i rozłożyć na białej kiełbasie.
- Białą kiełbasę należy piec pod przykryciem. W połowie zdjąć pokrywkę zmienić funkcję piekarnika na grillowanie i piec jeszcze 10-15 minut, aż kiełbasa będzie zarumieniona.
Sprawdź także: Biała kiełbasa w piwie na obiad. Wyśmienity przepis na domowe biesiadowanie. Znakomity sposób na mięsną ucztę
Sposób podania
Pieczona biała kiełbasa znakomicie smakuje podawana z musztardą, sosem chrzanowym albo sosem czosnkowym. Białą kiełbasę można jeść z kromką świeżego chleba razowego, z bułką kajzerką albo z kremowym purée ziemniaczanym. Podczas śniadania wielkanocnego pieczoną białą kiełbasę można podawać do żurku, barszczu białego albo jako danie główne ze świeżo tartym chrzanem.
Przyprawy do białej kiełbasy
Warto postawić na tradycyjne zioła i przyprawy. Biała kiełbasa świetnie smakuje doprawiona ziołami prowansalskimi, tymiankiem, kminkiem, kminem rzymskim i rozmarynem. Osoby lubiące ostrzejsze smaki mogą sięgnąć po ostrą papryczkę chili lub pieprz cayenne.
Czytaj także: Chrzan wielkanocny nie ma sobie równych. Zobacz przepis i 5 potraw, które nie obędą się bez dawki pikantnego korzenia
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: