Postny żurek tarchomiński. Przepis poleca autorka kulinarnych bestsellerów. Kluczowy jest jeden składnik, a nazwa zupy wiąże się z Warszawą

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Żurek oraz inne zupy w nowej książce Małgorzaty Caprari zilustrowała graficzka Martyna Cybuch
Żurek oraz inne zupy w nowej książce Małgorzaty Caprari zilustrowała graficzka Martyna Cybuch materiały udostępnione przez wydawnictwo Buchmann
Udostępnij:
- Wielkanoc bez żurku straciłaby wiele ze swojego uroku - podkreśla Małgorzata Caprari we wstępie do swojej książki „Zupy. 270 najlepszych przepisów”. Znana autorka kulinarnych bestsellerów zdradza nam przepis na postny żurek tarchomiński. Sprawdź, co jest sekretem tej wyśmienitej zupy i dowiedz się, jak ją przygotować.

Na skróty

Dlaczego warto jeść żurek i inne zupy?

Zupy przeżywają dzisiaj prawdziwy renesans. Coraz więcej osób dostrzega ich zalety i wprowadza je do swojej diety. Są zdrowe, dostarczają wiele cennych witamin i minerałów, a także cennego błonnika. Niekiedy przywołują także przyjemne wspomnienia z dzieciństwa. Dawniej zupa stanowiła obowiązkowy punkt codziennego obiadu.

- Trudno wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez zupy. Dla naszych słowiańskich przodków polewki stanowiły często cały posiłek. Dzisiaj takie jednogarnkowe obiady nadal są doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich, którym zależy na czasie. Tradycyjne polskie domowe pomidorowe, ogórkowe lub krupniki sycą i rozgrzewają, chłodniki i owocowe przynoszą ochłodę latem - podkreśla Małgorzata Caprari, autorka książki „Zupy. 270 najlepszych przepisów”.

Bardzo popularne są obecnie zupy krem, ze zmiksowanymi warzywami, a także tradycyjne przepisy na zupy mleczne, rosół czy barszcz ukraiński.

Małgorzata Caprari jest autorką kilkudziesięciu popularnych książek kucharskich, m.in. „Kuchni kresowej”, „Kuchni bezmięsnej” i „Polskiej kuchni domowej”. W swojej nowej książce „Zupy. 270 najlepszych przepisów” przybliża czytelnikom znane i mniej znane zupy.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

miejsce #1

Berlinger Haus

Berlinger Haus Młynek Do Przypraw Zestaw Młynków Elektrycznych ...

318,86 zł109,00 zł-66%
miejsce #2

KINGHOFF

Kinghoff Maselniczka Stalowa (Kh1209)

36,33 zł15,90 zł-56%
miejsce #4

KINGHOFF

Kinghoff Chlebak stalowy KH3200

99,00 zł54,90 zł-45%
miejsce #5

Franke

Franke (1120075642)

230,00 zł149,00 zł-35%
miejsce #6

Cilio

Cilio moździerz marmurowy średnica: 13 cm (422016)

180,99 zł119,90 zł-34%
miejsce #7

Peugeot

Peugeot młynek elektryczny do soli zest czarny (p-25939)

219,90 zł159,00 zł-28%
miejsce #10

Emile Henry

Emile Henry Dozownik Na Olej Kremowy Clay (Eh020215)

179,99 zł153,00 zł-15%
miejsce #11

Zassenhaus

Zassenhaus Deska śniadaniowa 2 szt. ZS-055016

67,90 zł59,75 zł-12%
miejsce #12

Zassenhaus

Zassenhaus Deska Do Krojenia 32X20 Cm Szara (62113)

69,90 zł61,51 zł-12%
miejsce #13

ProOrient

ProOrient Zestaw Do Sushi Set Brązowy Dla 2 Osób 468

119,00 zł106,00 zł-11%
miejsce #15

4Home

4Home Patera Dwupiętrowa Do Słodyczy

37,99 zł34,90 zł-8%
Materiały promocyjne partnera

Autorka poleca przepis na postny żurek, który nazwała „tarchomińskim”, od nazwy osiedla północno-wschodniej części Warszawy. Obszar ten zajmowała dawniej wieś szlachecka, którą przyłączono do stolicy w 1951 roku. Przepis na żurek Małgorzaty Caprari ma ważny i kluczowy składnik - sok z kwaszonej kapusty.

Zobacz wskazówki krok po kroku, jak przygotować postny żurek tarchomiński Małgorzaty Caprari:

Przepis na postny żurek tarchomiński

Składniki:

  • 4 dag suszonych grzybów
  • 2–3 cebule
  • 50–60 dag ziemniaków
  • 5 szklanek bulionu grzybowego
  • czosnek
  • ½–1 szklanka soku z kwaszonej kapusty
  • pół szklanki śmietany
  • 1 łyżka przesianej mąki pszennej
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • garść posiekanej zieleniny (koperku, natki pietruszki)

Jak zrobić postny żurek tarchomiński?

  1. Suszone grzyby namoczyć (najlepiej na noc) w niewielkiej ilości wody.
  2. Następnego dnia ugotować, wyjąć i pokroić grzyby w paseczki.
  3. Cebule drobno pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
  4. Zalać gorącym bulionem i wywarem z gotowania grzybów, zagotować.
  5. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości.
  6. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, dodać do zupy razem z sokiem z kwaszonej kapusty i ugotowanymi grzybami. Zagotować i doprawić do smaku.
  7. Śmietanę lekko ubić z mąką, dodać do zupy i podgrzewać, stale mieszając, dopóki zupa nie zgęstnieje – nie dopuścić do zawrzenia.
  8. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie