Na skróty
Dlaczego warto jeść żurek i inne zupy?
Zupy przeżywają dzisiaj prawdziwy renesans. Coraz więcej osób dostrzega ich zalety i wprowadza je do swojej diety. Są zdrowe, dostarczają wiele cennych witamin i minerałów, a także cennego błonnika. Niekiedy przywołują także przyjemne wspomnienia z dzieciństwa. Dawniej zupa stanowiła obowiązkowy punkt codziennego obiadu.
- Trudno wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez zupy. Dla naszych słowiańskich przodków polewki stanowiły często cały posiłek. Dzisiaj takie jednogarnkowe obiady nadal są doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich, którym zależy na czasie. Tradycyjne polskie domowe pomidorowe, ogórkowe lub krupniki sycą i rozgrzewają, chłodniki i owocowe przynoszą ochłodę latem - podkreśla Małgorzata Caprari, autorka książki „Zupy. 270 najlepszych przepisów”.
Bardzo popularne są obecnie zupy krem, ze zmiksowanymi warzywami, a także tradycyjne przepisy na zupy mleczne, rosół czy barszcz ukraiński.
Małgorzata Caprari jest autorką kilkudziesięciu popularnych książek kucharskich, m.in. „Kuchni kresowej”, „Kuchni bezmięsnej” i „Polskiej kuchni domowej”. W swojej nowej książce „Zupy. 270 najlepszych przepisów” przybliża czytelnikom znane i mniej znane zupy.
Autorka poleca przepis na postny żurek, który nazwała „tarchomińskim”, od nazwy osiedla północno-wschodniej części Warszawy. Obszar ten zajmowała dawniej wieś szlachecka, którą przyłączono do stolicy w 1951 roku. Przepis na żurek Małgorzaty Caprari ma ważny i kluczowy składnik - sok z kwaszonej kapusty.
Zobacz także: Zakwas na żurek. Przepis na tradycyjną bazę do zupy. Wypróbuj sposób na wielkanocną potrawę
Przepis na postny żurek tarchomiński
Składniki:
- 4 dag suszonych grzybów
- 2–3 cebule
- 50–60 dag ziemniaków
- 5 szklanek bulionu grzybowego
- czosnek
- ½–1 szklanka soku z kwaszonej kapusty
- pół szklanki śmietany
- 1 łyżka przesianej mąki pszennej
- łyżka masła
- sól, pieprz
- garść posiekanej zieleniny (koperku, natki pietruszki)
Jak zrobić postny żurek tarchomiński?
- Suszone grzyby namoczyć (najlepiej na noc) w niewielkiej ilości wody.
- Następnego dnia ugotować, wyjąć i pokroić grzyby w paseczki.
- Cebule drobno pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
- Zalać gorącym bulionem i wywarem z gotowania grzybów, zagotować.
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości.
- Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, dodać do zupy razem z sokiem z kwaszonej kapusty i ugotowanymi grzybami. Zagotować i doprawić do smaku.
- Śmietanę lekko ubić z mąką, dodać do zupy i podgrzewać, stale mieszając, dopóki zupa nie zgęstnieje – nie dopuścić do zawrzenia.
- Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.
Zobacz także: Tradycyjna zalewajka na obiad. Przepis na zupę z ziemniakami na zakwasie. Fani kwaśnych smaków będą wniebowzięci
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Przyrządzaj pyszne wypieki!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?