Kresowe ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami. Poznaj przepis na ciasto „dziad podlaski”. Oto chrupiący wypiek z czekoladą

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, miękkie i wilgotne ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami. Sprawdź, jak przygotować taki wypiek. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, miękkie i wilgotne ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami. Sprawdź, jak przygotować taki wypiek. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami to smakołyk idealny miłośników czekolady. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na taki wypiek. Ciasto „dziad podlaski” to znany smakołyk kuchni kresowej, który zachwyca smakiem i nie wymaga dużo pracy. Jest miękki, wilgotny i pełen orzechów. Dodatek cynamonu nadaje mu kuszącego aromatu. Zobacz, jak go przygotować.

W skrócie

Kresy wschodnie mogą poszczycić się regionalną kuchnią o bogatej tradycji, która łączy w sobie wpływy m.in. litewskie, ukraińskie i żydowskie. Charakteryzują ją proste potrawy pełne lokalnych składników. Mam dla ciebie przepis na prawdziwy przysmak z kuchni kresowej o nietypowej nazwie „dziad podlaski”.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przygotowanie ciasta

Jest to bogaty w smaku wypiek, pełen orzechów włoskich, oblany pyszną czekoladą. Dodatek startych, kwaśnych jabłek sprawia, że jest miękki i wilgotny, a cynamon zapewnia piękny, jesienny aromat. Przygotowanie tego ciasta nie jest bardzo trudne. Nie musimy ubijać oddzielnie białek, a całość możemy zmiksować w jednej misce.

Ciasto z orzechami włoskimi „dziad podlaski” - przepis na deser

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Czas przygotowania: 30 minut + 45 minut pieczenia.
Porcja na blaszkę 23x33 cm
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 średnie jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • 4 kwaśne jabłka.

Do dekoracji:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 1 łyżka masła,
  • kilka orzechów włoskich.

Jak zrobić ciasto z orzechami włoskimi „dziad podlaski”?

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik na 160 stopni Celsjusza i opcję góra-dół.
  2. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych, jarzynowych oczkach.
  3. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i cynamonem.
  4. Orzechy posiekaj.
  5. Jajka ubij z cukrem na jasną masę.
  6. Nie przerywając ucierania wlej powoli olej oraz suche składniki.
  7. Na koniec dodaj orzechy i starte jabłka i wymieszaj całość łyżką.
  8. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piecz ciasto ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka (wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków – jeśli będzie suchy, to ciasto jest gotowe).
  10. Gotowe ciasto wystudź.
  11. Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej.
  12. Udekoruj ciasto czekoladą i orzechami włoskimi.

W naszej galerii możesz zobaczyć krok po kroku przygotowanie ciasta „dziad podlaski”

Jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich?

Orzechy włoskie są pysznym dodatkiem do ciast i deserów. Mają one jednak cienką skórkę, która może być nieco gorzka i popsuć smak całego wypieku.

Skórkę z młodych orzechów włoskich można zdjęć ręcznie, jest to jednak dosyć pracochłonne. Podpowiadam sprawdzone sposoby, które znacznie to ułatwią.

Sposoby na usunięcie gorzkiej skórki z orzechów włoskich:

  • sparzenie orzechów włoskich wrzątkiem – włóż orzechy do garnka, zalej wrzątkiem i odczekaj około minutę, po tym czasie je odcedź, skórki odejdą błyskawicznie,
  • pieczenie orzechów włoskich w piekarniku – orzechy wsyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza, po około 10 minutach przesyp je na ręcznik papierowy i pocieraj nim, skórki z łatwością odejdą,
  • podprażenie orzechów włoskich na suchej patelni – rozgrzej patelnię i wsyp na nią orzechy, mieszając praż je około 5 minut, po tym czasie należy przełożyć je na ręcznik papierowy i odrobine je nim potrzeć, by zeszła z nich skórka.
Pyszne, miękkie i wilgotne ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami. Sprawdź, jak przygotować taki wypiek. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Kresowe ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami. Poznaj przep...

Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:

Słodko-kwaśna sałata do obiadu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie