Spis treści
Batoniki z kajmakiem. Słodka przekąska
Batoniki z kajmakiem, orzechami i polewą kakaowo-czekoladową to przekąska dla prawdziwych wielbicieli słodkości. Przygotowuje się ją bardzo łatwo i szybko. Przepis możesz urozmaicić dodając oprócz orzechów np. rodzynki lub wiórki kokosowe. Jeśli nie chcesz lub nie lubisz gotowego kajmaku, możesz zrobić go samodzielnie.
Jak zrobić kajmak?
Domowy kajmak robi się bardzo prosto. Potrzebne są:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- garnek do gotowania.
Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 2 i pół godziny. Bardzo ważne, by sprawdzać co jakiś czas, czy woda nie wyparowała i czy całkowicie przykrywa puszkę. Jeśli poziom wody się obniżył, to należy uzupełnić jej brak. Po ugotowaniu puszkę z kajmakiem trzeba wystudzić. Gotowe!
Tak przygotowany kajmak świetnie sprawdzi się m.in. do przełożenia ciast, ciasteczek czy wafelków. Możesz także rozetrzeć go mikserem z masłem i taką kajmakową masą przełożyć tort.
Kajmak. Przepis na batoniki z kajmakiem i orzechami
(porcja ok. 12 batoników, czas przygotowania: ok. 40 min)
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
125 g masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
puszka gotowego kajmaku ( może być ugotowana z mleka skondensowanego)
100 g orzechów laskowych
polewa czekoladowa:
100 g masła
4 łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki wody
6 kostek czekolady
Jak zrobić domowe batoniki z kajmakiem i orzechami?
Zacznij od upieczenia spodu dla batoników. Zagnieć ciasto z mąki, masła, żółtek cukru, proszku do pieczenia i szczypty soli.
Rozwałkuj ciasto i przełóż do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. W kilku miejscach ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w 180 stopniach ok. 25 min.
Przygotuj polewę czekoladową. Połącz masło, kakao, cukier i wodę i zagotuj mieszając. Zdejmij z ognia i chwilę przestudź, dodaj czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści.
Upieczone i chwilę przestudzone ciasto posmaruj kajmakiem, polej polewą i posyp po wierzchu posiekanymi orzechami.
Nasza rada: zamiast siekać mozolnie orzechy to włóż je do torebki na mrożonki i kilkukrotnie uderz tłuczkiem do mięsa, aż się rozpadną na drobniejsze kawałki.
Ciasto podziel na batoniki, najlepiej kroi się jak jest dobrze schłodzone. Smacznego!
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Jak zamarynować karkówkę na grilla? Wypróbuj najlepszy przepis
- Na punkcie tego ciasta panował istny szał. Zaskocz rodzinę kopcem kreta z bananami
- Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób niesamowity sernik oreo bez pieczenia
- Przepyszna surówka z kapusty pekińskiej do obiadu. Zrobisz ją w kilkanaście minut
- Nie wyrzucaj mięsa z rosołu. Zrobisz z niego wyśmienite paszteciki
- Nie odmówisz sobie kolejnego kawałka. Najlepsze ciasto z rabarbarem i budyniem
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?