Spis treści
Batoniki z kajmakiem. Słodka przekąska
Batoniki z kajmakiem, orzechami i polewą kakaowo-czekoladową to przekąska dla prawdziwych wielbicieli słodkości. Przygotowuje się ją bardzo łatwo i szybko. Przepis możesz urozmaicić dodając oprócz orzechów np. rodzynki lub wiórki kokosowe. Jeśli nie chcesz lub nie lubisz gotowego kajmaku, możesz zrobić go samodzielnie.
Jak zrobić kajmak?
Domowy kajmak robi się bardzo prosto. Potrzebne są:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- garnek do gotowania.
Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 2 i pół godziny. Bardzo ważne, by sprawdzać co jakiś czas, czy woda nie wyparowała i czy całkowicie przykrywa puszkę. Jeśli poziom wody się obniżył, to należy uzupełnić jej brak. Po ugotowaniu puszkę z kajmakiem trzeba wystudzić. Gotowe!
Tak przygotowany kajmak świetnie sprawdzi się m.in. do przełożenia ciast, ciasteczek czy wafelków. Możesz także rozetrzeć go mikserem z masłem i taką kajmakową masą przełożyć tort.
Kajmak. Przepis na batoniki z kajmakiem i orzechami
(porcja ok. 12 batoników, czas przygotowania: ok. 40 min)

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
125 g masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
puszka gotowego kajmaku ( może być ugotowana z mleka skondensowanego)
100 g orzechów laskowych
polewa czekoladowa:
100 g masła
4 łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki wody
6 kostek czekolady
Jak zrobić domowe batoniki z kajmakiem i orzechami?
Zacznij od upieczenia spodu dla batoników. Zagnieć ciasto z mąki, masła, żółtek cukru, proszku do pieczenia i szczypty soli.
Rozwałkuj ciasto i przełóż do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. W kilku miejscach ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w 180 stopniach ok. 25 min.
Przygotuj polewę czekoladową. Połącz masło, kakao, cukier i wodę i zagotuj mieszając. Zdejmij z ognia i chwilę przestudź, dodaj czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści.
Upieczone i chwilę przestudzone ciasto posmaruj kajmakiem, polej polewą i posyp po wierzchu posiekanymi orzechami.
Nasza rada: zamiast siekać mozolnie orzechy to włóż je do torebki na mrożonki i kilkukrotnie uderz tłuczkiem do mięsa, aż się rozpadną na drobniejsze kawałki.
Ciasto podziel na batoniki, najlepiej kroi się jak jest dobrze schłodzone. Smacznego!
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej. Idealny dodatek do obiadu
- Sekret soczystej karkówki? Oto najlepszy przepis
- Dziecinnie prosty przepis na kruche ciasto z rabarbarem pachnące wanilią
- Sernik oreo smakuje i wygląda rewelacyjnie. To hit internetu
- Kopiec kreta wciąż na topie. Przepis na kultowe ciasto
- Najlepsze drożdżowe paszteciki z mięsem. Przepis na pyszną przekąskę zero waste
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Berlinger Haus
Berlinger Haus Młynek Do Przypraw Zestaw Młynków Elektrycznych ...

Vacuumsaver
VacuumSaver Flavia Zestaw Pojemników Próżniowych Prostokątne ...

York
Eco Natural By York Bawełniane Woreczki Eco Do Owoców I Warzyw 3szt

Stanley
Boska Deska Do Serwowania Sera I Przekąsek 53X12 Cm Friends ...

Typhoon
Typhoon Butelka Do Oliwy Lub Octu 250Ml Seasonings Przezroczysta ...

Tescoma
Tescoma Vitamino 15Cm Biały Młynek Ręczny Do Soli (64280500)

Domotti
Domotti Tarka Czterostronna Z Pojemnikiem Aletta Mix Kolorów (21862)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie