Do mięsa podaję kremowy sos z borowików. Ten przepis nie ma sobie równych. Smakuje wyśmienicie po grzybobraniu

Anna Daniluk
Domowy sos z borowików to przysmak, który możesz użyć do dań mięsnych i makaronowych.
Domowy sos z borowików to przysmak, który możesz użyć do dań mięsnych i makaronowych. 123rf.com/shaiith/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjny sos z borowików najczęściej przygotowuje się ze świeżych grzybów po powrocie z lasu. Jednak taki kremowy dodatek możesz zrobić przez cały rok. Poza sezonem korzystam z grzybów suszonych oraz grzybów mrożonych. Taki rarytas podaję do kopytek, sztuki mięsa lub zajadam z ugotowanym makaronem. Poznaj przepis na apetyczny sos z borowików dla całej rodziny.

W skrócie:

Borowiki szlachetne to prawdziwy rarytas, który możesz wykorzystać do zrobienia zupy grzybowej lub w postaci suszonej dodać do bigosu. Jednak przed spożyciem warto nabrać pewności, czy są to grzyby jadalne. Z wyglądu borowiki szlachetne można pomylić z innymi gatunkami, które są trujące np.: goryczakiem żółciowym. Dlatego na grzybobranie weź atlas grzybów, zasięgnij rady doświadczonego grzybiarza lub skorzystaj z dyżuru klasyfikatora grzybów w lokalnej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Możesz też spytać sprzedawcę o posiadanie atestu na grzyby świeże lub szukaj na opakowaniu informacji o przeprowadzonej kontroli. Pamiętaj, że grzyby świeże określane są takimi przez 48 godzin od wydania atestu. Z takich grzybów zachęcam do zrobienia domowego sosu z borowików, który ma wszechstronne zastosowanie. Szczególnie doda smaku domowym zrazom i pieczonemu mięsu.

Prosty sos z borowików – prosty przepis do obiadu

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g świeżych borowików,

  • 300 ml wody,

  • 1 cebula,

  • 10 g mąki pszennej,

  • 20 g masła,

  • 100 ml śmietanki kremówki 30 procent,

  • szczypta soli,

  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,

  • 20 g posiekanego koperku lub natki pietruszki.

Jak zrobić sos z borowików?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku grzyby dokładnie oczyść, szczególnie pozbądź się z nich piasku i ziemi.

  2. Następnie grzyby pokrój w plasterki lub kostkę.

  3. Tak samo pokrój cebulę.

  4. Na patelni z grubym dnem na średniej mocy palnika roztop 10 g masła.

  5. Dodaj cebulę i borowiki. Smaż, aż będą rumiane i zaczną przyjemnie pachnieć.

  6. Zalej je ciepłą wodą i gotuj przez 10 minut.

  7. Wywar grzybowy przecedź i odstaw do całkowitego wystudzenia.

  8. Na patelni ponownie rozpuść 10 g masła i wsyp przesianą mąkę pszenną.

  9. Smaż do momentu, gdy zacznie gęstnieć. Wtedy wlej przestudzony wywar grzybowy.

  10. Całkowicie rozprowadź, aż uzyska gęstą konsystencję.

  11. Dodaj odcedzone grzyby z cebulą, wymieszaj i wlej śmietankę.

  12. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą z pieprzem.

  13. Na koniec sos z borowików zagotuj.

  14. Tuż przed podaniem dodaj do sosu borowikowego posiekany koperek lub natkę pietruszki.

Domowy sos z borowików suszonych

Klasyczny sos z borowików suszonych zrobisz podobnie jak ze świeżych okazów. Jednak przed ich gotowaniem musisz zalać je ciepłą wodą na minimum 2 godziny i odstawić do namoczenia. Następnie w tej samej wodzie ugotujesz je do miękkości. Zajmie to od 30 do 50 minut. Potem wystarczy ugotowane grzyby pokroić i w dalszych etapach robić tak jak sos ze świeżych borowików.

Niech ten prosty przepis zachęci cię do zrobienia pysznego sosu do rodzinnego obiadu. Smacznego!

Źródło:

  • Wojewódzka Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Poznaniu — Grzyby

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni